Telefoon en mobiel internet in Oostenrijk

Besneeuwde telefooncelNog een paar weken en dan ga ik drie maanden naar Oostenrijk en daar word ik weer geconfronteerd met hoge kosten als ik word gebeld, als ik sms of iemand ga bellen. Het is dus ook een logische keuze om mijn Nederlandse abonnementskaartje te verruilen voor een Oostenrijkse versie en met mijn collegae voor een laag bedrag te kunnen bellen. Er zijn verschillende prepaid aanbieders waar je voor weinig en zonder een jaarcontract mee kan bellen.

Helaas is het dan ook zo dat ik mijn iPhone reduceer tot een dom apparaat waarmee je kan sms’en, bellen en af en toe foto’s maken. Alle internet diensten waar ik zo aan ben gewend moet ik dan missen. Het lijkt me erg leuk om af en toe een foto, tweet, Instagr.am of Facebook update te versturen om zo het thuis front op de hoogte te houden. Dus naast het bellen en sms’en wilde ik ook data op mijn prepaid kaartje.

Bellen, sms-en en data
Dit is in Oostenrijk eigenlijk vrij simpel. Mijn collegae lopen naar een sigarenwinkeltje in Fügen welke tegenover de gondel naar Spieljoch zit, vragen de man om raad en lopen met een werkende telefoon de zaak uit. Ik heb stiekem een beetje zitten googlen, ook omdat ik het wil combineren met data en ik kwam tot de volgende providers om mee te bellen/sms’en/data:

 

Eety
Deze provider biedt geen data, werkt niet buiten Oostenrijk en lijkt de goedkoopste te zijn.
Website: http://www.eety.at

Yooopi
Deze provider biedt zowel telefoon als data. Dit gaat niet van één bundel af, je kan naast je beltegoed ook een soort datategoed inkopen.
Website: http://www.yooopi.at/

BOB
Deze provider biedt een dure prepaid oplossing aan of je koopt elke maand voor €10,00 een kaart waar 1.000 minuten èn 1.000 sms’jes op zitten. Eventueel kan je er een data bundel bij nemen.
Website: http://www.bob.at/

T-Mobile
Ik dacht dat het in NL onoverzichtelijk was, maar de website van T-mobile ziet er rommelig uit. Ze zijn in ieder geval niet de goedkoopste.
Website: http://www.t-mobile.at

Yesss!
Deze wordt door veel Nederlandse sites aangeraden, maar qua data zijn ze nog vrij duur. Voordeel is wel dat je ze gewoon in de supermarkt kan kopen.
Website: http://www.yesss.at/

Hieronder een overzicht van de kosten (klik voor een vergroting), deze zijn allemaal te verkrijgen bij een gemiddeld sigarenwinkeltje of postkantoor:
Telefoon prepaid overzicht

Internet via Nederlandse T-Mobile
Een mogelijkheid om internet op mijn iPhone te krijgen is T-Mobile Travel & Surf op mijn Nederlandse abonnement te activeren. Voor €15,00 per week heb ik dan “onbeperkt” internet. De kosten lopen dan al gauw naar de €180 à  â‚¬200 voor een 3 maanden verblijf. Een andere mogelijkheid is de T-Mobile Europese Internet Bundel toevoegen aan mijn abonnement. Dat kost €10,00 per maand. De adder onder het gras is dat het maar 500 Mb per maand is en daarna heel traag wordt. Een ander nadeel is dat ik dan de rest van mijn contract vast zit aan de €10,00 per maand. Mijn contract loopt nog tot 25 juli 2012, dus dat kost me alles bij elkaar €80,00. Mocht ik nou kort een weekje op wintersport gaan zou ik voor de €15,00 per week gegaan zijn, het scheelt een hoop gedoe.

Mijn situatie
Ik denk dat ik twee prepaid kaarten ga nemen: Eentje om mee te bellen en die stop ik dan in een gewone Nokia telefoon en eentje om mee te internetten welke ik in mijn iPhone stop. Ik houd het maar even gescheiden omdat ik met mijn iPhone ook af Nokia 6300en toe met de GPS wil gaan spelen. Dit kost behoorlijk wat van mijn accu en ik wil voor de skischool en collegae altijd bereikbaar zijn. Yooopi is het goedkoopst om te bellen, als ik spontaan naar NL moet bellen, en ik denk dat ik een andere Yooopi prepaid met internet in mijn iPhone steek.

Mochten mensen mij spreken dan kan dat af en toe via Skype. Berichtjes kunnen via mail, twitter, facebook, whatsapp en iMessage, dus dat gaat onbeperkt zolang er stroom in mijn accu zit van de iPhone. Mijn Nederlandse nummer gebruik ik dan helemaal niet meer.

Andere situaties
Ik kan me voorstellen dat mensen een Yooopi prepaid combineren met een databundel, waarom ook niet. Als je regelmatig kan opladen of de batterij niet leeg gaat “trekken” dan kan het net zo goed allemaal op je smartphone.

MiFi
Wat ook een mogelijkheid is, vooral voor mensen op de camping of met een camper, is een MiFi aanschaffen. Dit is een apparaatje waar je een SIM-kaart in stopt en dit wordt dan een WiFi router naar het internet. Zo kan je met je smartphone (iPhone), tablet (iPad) en Laptop (MacBook) op het internet via het mobiele internet kaartje. Iemand anders heeft dit heel mooi verwoord op zijn website: Spotgoedkoop mobiel internet Oostenrijk. (screendump: mocht de website er uit liggen).

Tweakers
Hier op Tweakers hebben ze ook nog een informatieve pagina.
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1367022

 

1 antwoord
  1. chrisboer
    chrisboer zegt:

    prepaidsimcard.org 10Gb voor 60 euro. Vorige zomer gedaan voor Kroatië ik had overal bereik en dekking voor 80 euro heel de vakantie met 2 gezinnen internet gehad. Nu naar Oostenrijk voor een week skiën en dan moet 10Gb voor een week voldoende zijn 😉

Reacties zijn gesloten.