Numbers op je iPad, iPhone en Mac

iWork & iCloudSinds iOS 5, Lion en iCloud is het mogelijk om documenten te delen tussen Numbers, Pages en Keynote. Respectievelijk zijn dit de Excel, Word en Powerpoint van Apple. Het is een handige samenwerking die nog niet helemaal af is helaas.

Het idee is dat je een wijziging uitvoert op je Mac en deze wijziging gesynchroniseerd wordt via iCloud naar je iPad en iPhone. Het werkt heel goed en mooi op één puntje na. Het wordt niet gesynchroniseerd naar je Mac omdat deze functionaliteit nog ontbreekt in de huidige versie van Pages, Numbers en Keynote.

Het is dus nog even wachten op de functionaliteit om onderweg nog even een document af te maken. Toch als je je richt op de iPad en iPhone kan je er toch al heel veel mee.

iPhone app brandstofverbruikIk hou er namelijk van om mijn brandstofverbruik een beetje in de gaten te houden. Bij een tankbeurt met de motor of het busje (als ze rijden..) schrijf ik de kilometerstand, het aantal getankte liters en de kosten van een liter brandstof op. Vroeger had ik hier een speciale applicatie,(AccuFuel) voor die heel moeilijk de gegevens deelt met de buitenwereld. Als mijn iPhone crasht dan was ik alle gelogde gegevens weer kwijt. Heel frustrerend.

Nu heb ik een Numbers spreadsheet gemaakt en kan ik via mijn iPhone en/of iPad mijn brandstofverbruik bijhouden. Mocht ik een iPad bij de hand hebben kan ik het daarmee doen en mocht ik enkel mijn iPhone bij me hebben houd ik het daar in bij. De wijzigingen worden direct via internet naar iCloud gestuurd en je kan er zelf een hele mooie grafiek bij zetten. Zie hieronder een voorbeeld zoals je op een iPad zou zien, grafiek is een beetje getekend met zo weinig data:

Brandstof log

Als ik iets wil invoeren kan dit via een speciaal voor de iPhone of iPad aangepast formulier die gekoppeld is aan de tabel:

Brandstof log - invoer

Mocht ik de gegevens willen delen kan ik de spreadsheet meteen van uit Numbers op de iPad/iPhone mailen in een PDF, Excel of gewoon Numbers format.

Numbers, PDF en Excel export

Deze sheet is op een iPad gemaakt, zonder tussenkomst van een Mac.

Een andere leuke functie zou een urenbriefje kunnen zijn. Elke dag even invullen en aan het eind van de maand mail je de PDF versie direct van je iPhone/iPad naar je manager om uit te printen en ondertekenen. Hier heb ik nu ook een voorbeeld van.