,

Muziek op de motor

iPod Shuffle aan de laderSinds ik een paar jaar geleden weer op de motor ben gestapt ga ik zelden onderweg zonder muziek. Ik ben het nu zelfs zo gewend dat het zelfs saai is zonder. Eerst had ik altijd een iPod Classic van 160Gb bij me en sinds deze door regen is overleden heb ik twee iPod Shuffles bij me. Soms is de batterij van eentje leeg en soms wil ik een ander genre horen en dan switch ik tussen de twee. Ideale dingen die Shuffles. Eentje heeft al twee keer een wasmachine-toer overleefd 😛

Soms zie ik verbaasde gezichten: “Luister je muziek op de motor? Is dat niet gevaarlijk?”. En minstens zo verbaasd schud ik dan nee. Toch blijkt het discussie waard te zijn, want als ik op motor-forum.nl zoek kom ik een aardige lijst topics tegen waarin dit wordt besproken: “muziek” gezocht op MF. Eentje had een vriendin die een theorie examen oefende en daar kwam dit uit (goede antwoord is rechts rood omcirkeld). Op zich… Als iets niet bewezen onveilig is, is het dan veilig?

Theorie vraag over muziek(plaatje van Marcel, Zattara op MF, link)

Sennheiser CX-300 ii in-earApart. Maar op zich kan ik mee voorstellen dat het niet als gevaarlijk wordt gezien. Als ik namelijk zonder muziek rijd dan hoor ik ook niets. De wind buldert langs mijn helm en je hoort dan echt niet meer of beter. Ik doe op de motor ook veel meer op het zicht. Ik ben ooit eens bijna van de weg gereden door iemand die een boek las achter het stuur van een auto. Tja, wat is gevaarlijk?

Je moet overigens altijd geluidsbescherming gebruiken, mijns inziens. Vroeger reed ik altijd met op maat gemaakte oordopjes, maar tegenwoordig gebruik ik de Sennheiser CX-300 ii in ear oordopjes. Ze passen mooi onder mijn helm en sluiten het omgevingsgeluid vrijwel geheel af. Mijn muziek hoeft dus niet op standje gehoorbeschadiging om er nog wat van te horen. Ik ga zelfs zo ver dat ik altijd een reserve koptelefoon bij me heb.

Dus zo heb ik twee shuffles bij me met twee verschillende smaken muziek zodat ik een beetje kan wisselen. Ik heb twee playlists, 1 voor elke Shuffle, in iTunes aangemaakt waar ik muziek in zet en gekoppeld heb aan de Shuffle. Nu ik bijna 2,5 uur per dag naar de iPod luister wissel ik wat vaker van muziek. Gelukkig is er geen microfoon in mijn helm, want soms zing ik keihard vals mee.

Nu heb ik bijvoorbeeld:

 • op de ene ene mix van Creedence Clearwater Revival, Hugh Laurie (ja, dr House), Moke, Traveling Wilburies, Leonard Cohen, fragmenten van Snatch (Before Ze Germans get here) en de soundtrack van de serie House.
 • op de andere een mix van De Dijk met liedjes van Normaal tussendoor.

Voorheen had ik bijvoorbeeld…

 • Een mix van Parov Stellar, Mr. Scruff, Killers, Whitest Boy Alive en nog wat Lounge muziek.
 • Een mix van Deus, killers, Airborne Toxic Event, Ellen ten Damme.
 • Een mix van Rammstein, Marilyn Manson, soundtrack van Blade & the Matrix
 • Een mix van Nouvelle Vague, Miss Montreal, Ladytron, Club des Belugas, Caro Emerald en Waldeck
1 antwoord
 1. Hero
  Hero zegt:

  Je moet toch geluidsbescherming gebruiken, dus dan kan er ook wel wat muziek bij. Moet zeggen dat ik mij wel wat meer ‘afgesloten’ van de wereld voel. Dus goed op blijven letten.

Reacties zijn gesloten.