Duiken in Nederland en buitenland is iets wat mij erg bezig houdt. Vroeger was er iets mis als ik in een jaar minder dan 80 duiken per jaar maak. Tegenwoordig heb ik mijn interesses uitgebreid waardoor ik wat minder duiken maak. Op mijn blog vind je aardig wat duik-posts terug de categorie duiken.

In 1998 maakte mijn vader zijn eerste duikje op Curaçao en kwam enthousiast terug. Het hele gezin zou gaan duiken en eind 1998 hadden alle mannen van het gezin dan ook een PADI duikbrevet en een paar jaar later mijn moeder ook. Vanaf dat moment gaan we elk jaar 1 week op duikvakantie.
Zo werd ik een èchte vakantie duiker.

Duiken in Nederland

In 2006 vertrok ik weer Egypte en mijn toenmalige vriendin bleef in Nederland achter. Ze was erg nieuwsgierig naar het duiken en maakte een intro-duik bij een vereniging in Den Haag, Get Wet. Dankzij haar en Get Wet werd ik ook nieuwsgierig naar duiken in Nederland en samen hebben we onze NOB duikbrevetten gehaald. Nu jaren later ben ik duik instructeur en heb ik honderden keren in Nederland gedoken en ben ik erg enthousiast over ons koude water hier.

Waar duik je dan? Soms in een zoetwaterplas, maar dat is voor mij meer voor de gezelligheid, alhoewel snoeken en baby-snoekjes nooit vervelen. Het liefst duik ik in zout water en dan moet je naar het Grevelingen-meer en als je al iets meer ervaren bent naar de Oosterschelde. Daar kan je het hele jaar door verschillende dingen zien. Omdat we in Nederland seizoenen hebben zie je ’s winters ander onderwater leven dan ’s zomers met de hogere temperaturen.

Duiken op de Noordzee

Ik denk dat ik mijn mooiste duiken op de Noordzee heb gemaakt. Het water waar je met je voeten in staat op het strand, zo dicht bij huis. Het is geen makkelijke plek om te duiken met de stroming, diepte en af en toe het zicht. Toch word je voor de moeite beloond. Prachtig begroeide wrakken, grote vissen en zelfs op het saaie zand krioelt het van het leven ’s nachts.

In 2009/2010 ben ik betrokken geweest bij de start van “Duik de Noordzee schoon” team. Met een grote groep vrijwilligers zetten zij zich in om wrakken vrij te maken van netten en lijnen. Daarnaast wordt er gewerkt aan bewustwording van het probleem en een blijvende oplossing te vinden voor deze troep onder water.

Wrakken zijn onmisbaar in een soortenrijke Noordzee en we proberen slopers en metaaljagers hiervan te overtuigen. Een groot probleem is dat ze de wrakken uit elkaar trekken en zo een heel leefomgeving vernietigen. Zolang een wrak nog redelijk beschutting biedt hebben vissen en ander onderwater leven de ruimte om op te groeien en voort te planten alvorens ze in onze supermarkten komen te liggen.

Duiken in het buitenland

In de afgelopen jaren, ben ik op een hoop plekken geweest:

  • Antillen: Bonaire & Curaçao
  • Meer in de buurt: Schotland, België, Engeland
  • Verder weg: Egypte, Malediven, Bali

Allemaal hebben ze zo hun charme. Egypte is heel fijn omdat het relatief eenvoudig is om te komen, je hebt geen tijdverschil en het is vrij goed te betalen vanwege de populariteit. Vandaar dat we elk jaar een weekje naar Egypte gaan en dan meestal naar een kamp van Red Sea Diving Safari. Curacao en Bonaire zijn ook ontzettend mooi, alhoewel ik voor het duiken eerder naar Bonaire zou gaan, voor de activiteiten bovenwater is er op Curaçao meer te vinden. Malediven en Bali zijn ook prachtig om heen te gaan, maar weer een stukje duurder.

Schotland en Engeland zijn prachtig, vooral als je Nederlands water gewend bent. Het is een hele andere wereld aan de andere kant van de Noordzee. België vind ik vooral aantrekkelijk door zijn steengroeves. Niet om elk jaar te doen, maar af en toe is het zeker de moeite waard.

Films

vakantie in Egypte

vakantie in Curaçao

Dolfijnen in Egypte

laatste water blog-posts