,

Floris als skileraar

Piste met de zonAl eventjes zit ik werkeloos thuis. Het is nog niet zo lang dat ik me zorgen moet maken, maar de afgelopen twee a drie weken voel ik me toch wel wat “alleenig” thuis. Je bent veel op zoek naar baantjes en zo ook kwam ik een volgend oproep tegen:

Voor div. skischolen in het Zillertal zoeken wij nog skileraren/leraressen,met name de krokusweek!!!!!
We zoeken zowel beginnende leraren als gevorderde, Anwärter is ook niet noodzakelijk!!

Interesse? stuur een mailtje!

Ik had een paar dagen eerder de film “Chalet Girl” gezien waarin een Engelse student naar Oostenrijk gaat om daar te werken. Met die film in mijn hoofd dacht ik: niet geschoten is altijd mis en ik stuurde het mailtje. Vrij snel kreeg ik een bericht terug of ik mijn nummer kon opsturen, want ondanks dat het seizoen niet zo lang meer liep waren ze nog steeds op zoek en ik was van harte welkom. Na wat gebel heen en weer zijn we er over uit dat we elkaar kunnen helpen. Ik heb een betaalde vakantie waar ik 24 uur per week moet werken en zij hebben een ski-leraar er bij. Het meest aparte is dat ik vandaag vertrek terwijl ik het net allemaal geregeld heb. Het is wat kort dag! Maar wel spannend 🙂

Ik ga naar “Winterparadies Hochfügen” wat weer verbonden is met Hochzillertal. De pistes zien er zo uit (klik voor een grote versie):

Hochzillertal Hochfugen pistekaart (klik voor grote versie)

Waarschijnlijk zal ik verblijven in het dorp Fügen wat ligt op 545 meter in Tirol. Het dorp wordt gezien als de belangrijkste plaats in het eerste deel van het Zillertal. Naast het hoofddorp horen de kernen Gagering, Kapfin, Finsingbach, Kleinboden en Haidach ook bij het dorp. Het skigebied beschikt over 37 blauwe pistes over een afstand van 37 kilometer, 97 rode pistes over een afstand van 99 kilometer en ook nog eens 33 zwarte pistes met een totale lengte 35 kilometer. Het hoogtebereik is van 550m in het dorp tot 2500m op de top met 183 km pisten in totaal. Op dit moment ligt er  105cm sneeuw op de berg en 45 cm in het dal. Mocht je het in de gaten willen houden kan je hier kijken.

Ik ben niet in bezit van een Anwärter certificaat… Als ski of snowboard leraar te zijn heb je een diploma nodig. In Oostenrijk is dit minimaal het Anwärter certificaat. Deze opleiding duurt 15 dagen waarvan 8 dagen bij de skischool waar je gaat werken en 5 dagen bij het Tiroler Schischule Verband. Van s’ochtends vroeg tot een uur of drie in de middag wordt er geskied. Aan het einde van de dag en ’s avonds is er theorie. De theorie bestaat uit de vakken bewegingsleer, methodiek, engels, EHBO, sneeuw- en lawinekunde en toerisme en milieu. De praktijk bestaat uit de onderdelen methodiek, techniekprogramma / veel eigenvaardigheid en terrein skiën. Op de laatste dag vinden de examens plaats. Bij positief resultaat krijgt je het certificaat Anwärter. Ik hoop dat ik dit certificaat kan halen terwijl ik daar ben. Wellicht handig in de toekomst. Ik moet dus zolang ik dit certificaat niet heb oppassen met wat ik doe. Waarschijnlijk zal ik kids les gaan geven op hele flauwe hellingen of als assistent optreden.

Ik ben benieuwd hoe het allemaal zal gaan lopen. Alle spullen heb ik ingepakt. Straks vertrek ik met de trein/bus naar Bodegraven waar ik door busmaatschappij Verhoef naar Oostenrijk gebracht wordt. Van daaruit word ik weer opgepikt door iemand die bij de ski-school werkt en dan begint het avontuur. Via Twitter (account opgeheven) probeer ik wat updates te sturen en wat algemenere zaken kan je via Facebook volgen. Ik houd jullie op de hoogte 🙂