Het Zillertal

Een berg in de ZillertalIk ga straks skiën in Hochfügen wat op het randje van het dal Zillertal in de streek Tirol ligt. Omdat ik hier een paar maanden ga vertoeven lijkt het me wel leuk om hier meer over te weten. Ik weet nog dat ik in februari, na een telefoontje, daar op de bus stapte naar het Oostenrijkse dal. Toen wist ik totaal niets, ik had geen idee waar ik terecht zou komen.

Nu ik er al een keer geweest ben ga ik eens kijken of ik nog wat meer informatie op kan diepen. Zillertal is logischerwijs een dal ongeveer 100 kilometer in Oostenrijk van de grens met Duitsland af ligt. De naam komt van de rivier, de Ziller, die door het dal stroomt. Het is een vrij groot dal dat vanuit Jenbach naar het Zuiden afbuigt. Een rode torenHet is 45 km lang en 30 km breedt op het breedste stuk. Het is een vrij vlak dal wat niet uit allerlei kleine hellingen bestaat. Grote bekende steden in het dal zijn Fügen, Kaltenbach, Zell am Ziller, Mayrhofen, Finkenberg, Vorderlanersbach, Lanersbach en Hintertux. In het zijdal Gerlostal ligt de bekende stad Gerlos. Het mooie van de skipas die wij als skileraren krijgen is dat deze het hele dal bestrijkt met alle skigebieden.

De eerste mensen die zich in Zillertal vestigden vonden rond 1.000 voor Christus een thuis in het Zuidelijkste puntje. Rond 15 voor Christus hoorde Tirol en zo ook het Zillertal bij de romeinse twee provincies waar de Ziller precies de grens was.

Na de romeinen trokken nog Bajuwaren Zillertal binnen en later werd het gebied gekerstend. Toen de grenzen tussen twee bisdommen werd vastgelegd gebeurde dit weer op de Ziller, Zillertal in de winter, klik voor vergrotingten Westen van de Ziller vind je rood bekleedde kerktorens en ten Oosten zijn ze groen bekleed. Elk bisdom had zijn eigen kleur om zich te onderscheiden.

In de tweede helft begon met de bouw van de typische alpenhutten voor het opkomende toerisme. Het wintertoerisme liet nog even op zich wachten. De start werd in 1954 aangekondigd met de bouw van de Penkenbahn in Mayrhofen en vele liften volgden daarna. Vooral het wintersport-toerisme zorgt voor inkomen voor het dal, maar men moet de agrarische sector en veeteelt ook niet onderschatten. In de zomer wordt het dal bezocht door een groot aantal wandelaars die kunnen kiezen uit ongeveer 1000 km aan paden. In 2003 waren er 6 miljoen toeristenovernachtingen per jaar.

Zillertalbahn in de winterDoor de wens om overal post te bezorgen zijn er redelijke wegen gelegd in de bergen die aansluiten op goed onderhouden wegennetwerk in het dal. Over deze wegen rijden ook de bussen die je ’s winters naar de pistes brengen en ’s zomers van dorp naar dorp. Als je tussen de steden van het dal wilt reizen kan je ook met de Zillertal Bahn meerijden. Deze spoorlijn rijdt sinds 31 juli 1902 van Jenbach tot Mayrhofen en is gratis voor toeristen met een skipas.

Bronnen:
Zillertal – Wikipedia
Zillertal gebiets infos
Bergwandelen in Europa, Gebieds informatie Zillertal

Het dal op Google Maps met satelliet:

View Larger Map