Weer die zwarte Piet onzin

Sint & PietAldoor maar die discussie door mensen die alleen maar naar de oppervlakte kijken van de wereld. Ze zien een witte baas met zwarte pieten en zien daar iets van racisme in en tegenwoordig gaan ze nog verder door mensen die dat onzin te noemen te bestempelen met Cognitieve dissonantie (zie onderzoek verderop in artikel). Sinterklaas, het gaat nota-bene om een Spaanse Turk met zijn metgezellen.

Racisme of nog beter discriminatie begint niet bij een feestdag dat een paar weken per jaar heel erg leeft. Als ik het onderzoek lees lijkt het dat het kinderen helemaal niets uit maakt of de sint zwart of wit is en of een Piet geel, blauw, rood, wit of zwart is. Wij, “de volwassenen”, zijn de enige hier die een waarde aan de term zwart of wit geven.

Als we willen dat discriminatie stopt zouden we eens moeten stoppen met dingen steeds maar weer te bestempelen. Negerzoenen, Jodenkoeken, alles moet wijken voor de angst om iemand te kort te doen. Waar zijn we mee bezig? Elk jaar weer wordt mijn blog-post uit 2008: Zwarte Piet bannen? rond Sinterklaas tientallen keren per dag gelezen. Het blijft leven en levert mij bezoekers op, maar wanneer stappen we eens over dit soort kleine onzinnigheden heen? Dan kunnen we kijken naar de echte problemen in de wereld!

Zo stond laatst in de krant:

Van der Laan verbijsterd door anti-homogeweld Vondelpark

Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, noemt de ernstige mishandeling van een man op een homo-ontmoetingsplaats in het Vondelpark ‘een uiting van discriminatie die verbijstering oproept’. (link)

Dat is actueel, laten we daarvoor de straten op gaan! In plaats symbolisme wat ons herinnert aan slecht vervlogen tijden. De slavernij in NL is dit jaar al 150 jaar afgeschaft. Homo’s en andere minderheidsgroepen worden nu gediscrimineerd, laten we ons daar eens op focussen.

Een quote uit een onderzoek dat de gemeente Amsterdam december 2012 heeft laten uitvoeren:

Sinterklaasfeest op school
Bijna een kwart van alle respondenten heeft jonge kinderen (jonger dan 10 jaar). Bij
Nederlanders, Europeanen en mensen uit Engels sprekende landen ligt dit aandeel rond
de 15%, bij de overige groepen varieert dit tussen 29% bij Marokkanen en 48% bij Turkse
Amsterdammers.

Aan de mensen met jonge kinderen vroegen we wat ze er van zouden vinden als
Sinterklaas op school gevierd werd waarbij ook zwart geschminkte Pieten aanwezig
zouden zijn. Bijna acht van de tien ouders hebben hier geen moeite mee (78%), iets meer
dan één op de zes ouders heeft hier wel degelijk moeite mee (16%). Bij Surinamers,
Ghanezen en Antillianen liggen deze percentages (veel) hoger, namelijk op 39%, 28% en
24% respectievelijk, hoewel ook bij hen de meerderheid het niet erg vindt als er
geschminkte Zwarte Pieten aanwezig zijn.
Volgens mij leven wij in een democratie en is de minderheid tegen de zwarte piet. Natuurlijk moet je niemand tegen de borst stuiten, maar een maatschappij creëren waar iedereen het met elkaar eens is, is een utopie. Er zijn altijd voorstanders en tegenstanders en een democratie betekent samen leven, geven & nemen en tolerantie onderling.

Zie hier het hele onderzoek: De resultaten zijn toch niet zo schokkend als je zou denken.

5 antwoorden
 1. Nick
  Nick zegt:

  Op dit moment zijn er zelfs anti en pro zwarte Piet pages op Facebook, de hele discussie is onzin,zwarte Piet is zwart omdat hij door de met roet besmeurde schoorstenen klimt, zijn huidskleur heeft niets te maken met zijn afkomst en Piet staat gewoon op de loonlijst van Sint, er zijn toch ergere dingen om ons druk over te maken,de geiten op de geitenkaas verpakking mogen niet meer in de wei worden afgebeeld omdat het merendeel nooit de wei ziet, je zou toch waarlijk denken dat we niet in een crisis zitten als we ons hier nog steeds druk over maken.

 2. andre
  andre zegt:

  hallo,wie er een probleem mee heeft over deze Nederlanse traditie,zou ik zeggen pak je Koffers en vertrek dat scheelt weer een zeurpiet.
  Kan voor deze mooi weer een normaal mens weer aan het werk.
  En laten we ons met normale dingen bezig houden.

  VN schaam je dat deze organisatie zich hier mee inlaat.

 3. Jonnyee
  Jonnyee zegt:

  Helaas is de totale gekte toegeslagen tot aan de rechterlijke macht in de zwarte piet discussie. Waarom laten wij ons zo peopelen door een stelletje minkukels en onzin over de link naar de slavernij. Ik dacht dat dit land wel wat anders had om zich zorgen over te maken

Reacties zijn gesloten.