Al jaar en dag wil ik een avontuurlijke reis ondernemen. Ik wil naar het Zuidelijkste puntje van het continent Afrika reizen, ik wil een vakantie door de bergen lopen in Oostenrijk zoals ik dat deed toen ik 17 was. Ik wilde graag een keer in een wintersport gebied werken. Nou dat heb ik gedaan!

What’s next? Uiteindelijk zie ik de film: “The Way” en ik besluit ook echt op avontuur te gaan. Ik wil hetzelfde traject te lopen als ze in de film doen. Ze lopen de pelgrimstocht van het Franse deel van de PyreneeÎn naar Santiago de Compostela over de beroemde “Camino de Santiago”. Wel erg “makkelijk” schrijft een die-hard wandelaar, maar voor mij eerste meerdaagse tocht mag het wel een beetje makkelijk zijn. Anderen omschrijven het als een haast spirituele, gezellige en avontuurlijke tocht.

Annemarie Verhallen schreef dit in haar reisverslag:

Je wordt vandaag de dag gedwongen tot keuzes van de wieg tot het graf. Als je ongelukkig bent is dat je eigen schuld, je maakt de juiste keuzes niet! De moderne mens wordt er gestoord van. Nee, dan een pelgrimage.

Wekenlang hoef je niets te beslissen van enige consequentie. Het doel is duidelijk en ver weg, zodat je ruim de tijd hebt om tot rust te komen. En ook mooi: iedereen vindt het leuk en knap wat je doet, zowel ter plekke als in Nederland. Al besef je zelf donders goed dat een bedevaart een egoïstische bezigheid is, het stimuleert toch.

Mooi omschreven!

Een samenvatting:

  • Camino de Santiago wordt vertaald naar Jakobsweg
  • Over een groot deel is er geen officieel pad en het bestaat uit een netwerk van paden
  • Het pad is bekend bij heel veel verschillende nationaliteiten,
    eens zaten er 14 verschillende bij elkaar.
  • Het beroemde stuk, Camino FrancËs, bestaat uit ongeveer 775km,
    vanuit NL is het ongeveer 2400km
  • Je mag het officieel lopen, fietsen of per paard doen

Lees een uitgebreide omschrijving in mijn eerste blogpost er over:
Pelgrimstocht naar Santiago de Compostela.

Mijn plan vooralsnog is het één van de routes in deze kaart (van Wikipedia) met de VW bus te doen. En dan proberen oude stukken van het pelgrim-pad en andere interessante dingen bezoeken en dan vanaf Saint-Jean-Pied-de-Port de laatste 770km te voet afleggen.

St. Jacques Compostelle

Op deze pagina kan je een verzameling van zaken vinden: Een overzicht van mijn blog-berichten over mijn voorbereidingen en avonturen rond de pelgrimstocht.

Wandelverhalen, het lezen waard!

Interessante links

Over de uitrusting