GoPro Hero3 Black

GoPro Hero3 Black

Check ook mijn overzicht van GoPro modellen op het moment van schrijven (2 juni 2015)

Intussen heb ik al wat filmpjes gemaakt met de GoPro en redelijk wat foutjes gemaakt en ontdekkingen gedaan. Dat wil ik natuurlijk graag met jullie delen 🙂 Hieronder deel ik wat tips waar ik veel aan heb gehad of door schade en schande achter ben gekomen.

Doe er wat mee na het filmen!
Misschien is dit wel dè belangrijkste. Het filmen zelf is makkelijk en gaat bijna vanzelf. Natuurlijk moet je de camera goed plaatsen, maar veel mensen filmen uren en vergeten dat ze er daarna ook nog iets mee moeten. Dat kost een hoop meer tijd dan het filmen zelf. Niets is saaier dan een filmpje dat zonder enige bewerking op YouTube is geplaatst. Nog erger zijn mensen die heel druk in de weer zijn met camera’s, maar je ziet nooit het resultaat. Why bother?

Batterijen van derden

Batterijen van derden

Let op de batterij
Helaas is mijn GoPro en zijn soort genoten niet uitgerust met een goede batterij. Zorg dat je wat reserve batterijen hebt zodat je tussendoor kan wisselen. Er zijn een aantal webwinkels die regelmatig aanbiedingen hebben dat je twee betere batterijen kan kopen voor dertig euro en dan zal je de GoPro batterij alleen opgeladen houden voor het uiterste noodgeval. Hier heb je een uitleg wat de verschillende features van GoPro doet met de batterij.

Ook handig is een muur-lader zodat je terwijl je GoPro gebruikt de batterij weer kan opladen. Het schijnt dat de opvolger van de GoPro Hero 3 over een betere batterij beschikt: GoPro Hero 3+. Vergeet de LCD backpack, je hebt het echt niet nodig en het kost alleen maar stroom.

En tot slot… Vergeet de BacPac. Maar dat is mijn persoonlijke mening. Ik heb er alleen maar ellende mee gehad omdat ik meer vastlopers had met dat dingn achterop mijn GoPro. Maar… die ervaring heb ik. Ik ben nu veel blijer met een setje reserve batterijen. Dat kost ook een hoop minder trouwens.

GoPro op een motorstuur

GoPro op een motorstuur

Koop er wat montage attributen bij
Zo’n camera is al een hele investering en dan raad ik je aan om nog wat meer te investeren. Het is heel gaaf om zo’n camera op een lichtbalk, op een stuur, op de motorkap van een auto of aan de zijkant van je helm te bevestigen. Vanuit de losse hand zal je zien dat je heel veel beweegt en niet altijd ideale beelden krijgt. De kracht van de GoPro is dat je hem monteert en dan gewoon even zijn gang laat gaan. En vertrouw geen 100% op de plakkers op je snowboard, plank of helm, het kan geen kwaad om het te zekeren via een touwtje.

Oefen & heb geduld
Je zal even moeten wennen aan wat je ziet als je de camera plaatst. Ik kan nu de camera plaatsen en weet ik precies waar hij op gericht staat. Eventueel kan je het checken via de WiFi in combinatie met de GoPro app.

Go Pro App

Go Pro App

Als je hem eenmaal goed gericht hebt; heb geduld. De eerste keer dat ik ging filmen veranderde ik de positie van de camera elke vijf minuten en zo had ik nauwelijks goede beelden.

Voor de Mac: clean Eject
De Mac heeft de onhebbelijke gave om een heleboel onzin op schijven te plaatsen als je die aansluit op een Mac. Namelijk:

Trashes/
Spotlight-V100/
fseventsd/
TemporaryItems/
DS_Store
all files starting with _

GoPro lens/sensor

GoPro lens/sensor

Het nadeel van de normale wijze waarop je een schijf uitwerpt dan blijven de folders en bestanden op de schijf achter. JaVaWa GPS-Tools heeft een applicatie gemaakt voor GPS apparaten om deze onnodige balast te verwijderen: CleanEject. Handig tooltje voor alle geheugen kaarten en apparaten.

Verdiep je in de instellingen
Je hebt verschillende video-formaten en weet je wat het voordeel is van 4k/1080/720? Het zou alleen een verschil in grootte kunnen zijn, maar het blijkt dat het ook uitmaakt bij de kwaliteit van de video, vooral bij inzoomen. Deze post van Abe Kislevitz: Your New GoPro legt uit wat de voordelen van bepaalde resoluties met framerates is en of je Protunes wel of niet moet gebruiken.

Een handige tip waar ik af en toe gebruik van maak is 60 frames per seconden opnemen bij 1080 om scherp slowmotion afspelen mogelijk te maken terwijl ik hem op 30 frames per seconden zet bij slecht licht om scherper beeld te krijgen.

SDHC kaart

SDHC kaart

Gebruik een degelijke geheugenkaart
Blijkbaar heeft de geheugenkaart veel invloed op de werking van de GoPro. Gebruik een kaart die hij niet leuk vindt en je GoPro loopt regelmatig vast. Op de website van GoPro geven ze de volgende kaarten op: SanDisk Extreme 32GB microSDHC, SanDisk Extreme 64GB microSDXC, Lexar 32GB SDHC 600x, Lexar 64GB SDXC 300x, Delkin 32GB SDHC, Delkin 64GB SDXC, Samsung 64GB SDXC.

Interessant om te lezen is dit algemene verhaal over SD kaarten met alle nummertjes en begrippen op de kaart. Je kan ook eens googlen op ervaringen van andere mensen.

dopmoeren

dopmoeren

Zet je moeren vast
Intussen ben ik er al een paar verloren uit de opzet stukken. De moeren zitten in het plastic geklemd en heeft weinig nodig om er uit te vallen. Dan ben je behoorlijk onthand net als je het nodig hebt. Een druppeltje lijm is voldoende als je oplet dat je het niet op het schroefdraad laat komen.

Als je ze dan toch kwijt raakt dan kan je ze gelukkig gewoon bij een willekeurige ijzerboer kopen. Het kan dus ook geen kwaad om een aantal in je koffer te bewaren.

Begin met een simpel editing programma
Zelf heb ik het ook wel een beetje op de gebieden wat ik leuk vind, als je iets doet, dan doe je het goed. Er zijn hele discussies of je met Adobe Premiere of Pinnacle

GoPro & en de Mac

GoPro & en de Mac

of weet ik veel aan het werk moet gaan. De professional is enthousiast van dat ene programma en de andere zweert bij de ander. Het nadeel voor ons amateur-filmers is dat het vrij dure applicaties zijn en als we ze ergens goedkoop (lees: gratis) vandaan halen, dan is de leercurve nog best groot. Mijn tip is om, als je nog geen ervaring hebt, te beginnen met een simpel editing programma dat voor handen is.

Als je een Mac hebt dan kan je prima uit de voeten met iMovie waarmee ik bijvoorbeeld al mijn filmpjes maak. Als je meer met Windows werkt dan is diens tegenhanger Movie Maker een goede optie. Het is niet al te ingewikkeld om hiermee aan de slag te gaan en je wordt dus niet snel uit het veld geslagen door hoge kosten of moeilijke programma’s. Daarnaast leren deze programma’s je al wat basis editing-skills dus is het straks een minder grote stap om te upgraden.

Backdoor vented

Backdoor vented

De GoPro uitzetten tussendoor is niet nodig
Toen ik het filmpje opnam van de Strong Man Run was ik bang dat ik die paar uur niet zou redden met de batterij en zette tussendoor steeds mijn GoPro uit. Wanneer je niet filmt is het apparaat zo slim om na 6 minuten op een soort energie besparende stand-by te gaan. Het nadeel van steeds de GoPro aan en uitzetten is dat je veel van hem vraagt, de kans is dat het juist meer batterij-tijd kost en dat hij vast loopt. Geloof me dat je niet blij bent als je tijdens je activiteit moet stoppen op een droog en schoon plekje om even je batterij er uit te halen om hem te resetten. Als je tussen de opnames de GoPro geen 6 minuten kan geven dan gaat hij niet op stand-by en gaat de batterij net zo snel leeg als met doorlopend filmen. (Dus als dat het geval is, waarom op pauze zetten?)

Geef je achterdeurtje met de gaten een ander kleurtje
Wie heeft het wel eens gehad? Dat je in het water springt of het water inloopt en net op tijd ontdekt dat het open achterdeurtje er nog in zit? Ideaal voor als je wat meer geluid wilt horen, maar je behuizing is vanzelfsprekend niet meer waterdicht.

Geef het een kleurtje en dan kan je als je hem in je handen hebt direct zien dat je het verkeerde (of juiste deurtje) op je behuizing hebt zitten.

Gopro verzameling

Gopro verzameling

Ga knutselen
De GoPro kan je op veel verschillende plekken inzetten en als je creatief bent worden de mogelijkheden eindeloos. Bijvoorbeeld:
* Koop een kookwekker dat je zet door het bovendeel te draaien, als deze dan terug tikt kan je een mooie timelapse maken van de omgeving. Een uurtje foto’s maken en je hebt een leuke 360 graden timelapse van je nieuwe huis/camper/caravan/omgeving. (voorbeeld)
* Koop een extra behuizing en boor een gat in het huis waar de USB-aansluiting zit. Als je dit een beetje slim afdekt/-plakt kan je de GoPro ergens wegzetten met bijvoorbeeld een externe accu-pack. Dan wordt de opname tijd vertienvoudigd. Bij mij heb ik de deksel van de BacPac genomen omdat de BacPac ook nog eens een mooie aansluiting aan de achterkant heeft. Daarnaast ga ik hem niet meer gebruiken in natte gelegenheden vanwege mijn eerder geopperde bezwaren. Als je nou geen gat wilt boren kan je ook dit filmpje eens volgen.
* Een camera via de kabel om zijwaartse shots te maken (zie link)
* Een mooie slider voor de actieve beelden (zie link)

En de laatste tip…
Koop een mooi koffertje
Niet alleen beschermt het je dure spullen en zorg je dat er niets gaat slingeren, het ziet er ook gewoon stoer uit. Je gebruikt je GoPro waarschijnlijk af en toe in zanderige, modderige of natte omstandigheden en dan is het fijn dat een je water- en stofdichte oplossing hebt voor het opbergen.

gopro-koffer

17 antwoorden
 1. Paul Horsthuis
  Paul Horsthuis zegt:

  Hartelijk dank voor deze mooie tips. Ik heb recentelijk deze camera gekocht en kijk wat de mogelijkheden zijn. De eerste opnames zagen er goed uit. Nu heb ik echter een probleem omdat ik alleen nog maar geluid bij het afspelen krijg en geen beeld. Ik heb geen flauw idee hoe ik dat moet oplossen. Mogelijk heeft iemand een tip voor mij.

  • Milouu
   Milouu zegt:

   Hi,
   Ik heb precies het zelfde probleem. Ik upload de filmpjes naar mijn telefoon. Ik zie wl dat de filmpjes erop staat maar het beeld blijft zwart/grijs.
   Ik heb op dit moment geen computer bij de hand ivm een reis door zuid amerika. Is er nog een andere oplossing zodat ik ze wel op mijn telefoon kan terugkijken?

 2. Willm
  Willm zegt:

  Ik heb hetzelfde als Paul. ik heb vanmiddag een GoPro Hero3 Black binnengekregen en direct uitgeprobeerd maar ik krijg ook alleen geluid en geen beeld ondanks dat de bestanden MP4 zijn….

 3. Mathijs
  Mathijs zegt:

  Voor jullie beiden als je de map op je computer opent is er bij elk filmpje wel 3 bestanden met dezelfde ongeveer naam? Zoja, dan doe die wel in de zelfde map van waar je het filmpje afspeelt.

 4. Peter
  Peter zegt:

  He allemaal!
  Even een vraagje, zou zo’n gopro ook te gebruiken zijn als auto camera?
  Mijn neefje zegt dat een gopro niet als autocamera kan worden gebruikt en dat ik beter een goedkope autocamera bij een autocamerawinkel.com moet halen. Is dit waar?

  • Floris
   Floris zegt:

   Als het doel enkel is om in de auto als camera te gebruiken ben je misschien beter af met een goedkopere camera. Tenzij je natuurlijk hoge snelheidsbeelden of bijzondere landschappen wilt vastleggen. Dan is het fijn om goede kwaliteit te hebben. Via USB kan je de camera aansluiten op een stroombron in de auto en “onbeperkt” opnemen.

   Moet je je wel afvragen of het leuk is om steeds naar een vast beeld te kijken. Soms (altijd) zijn wisselende invalshoeken veel leuker.

 5. Johan
  Johan zegt:

  Hallo Floris,

  Ik zit te overwegen om een action camera van Gopro te kopen en waarschijnlijk de Hero3+ black edition. We willen hem gebruiken voor een reis in Nepal en vooral tijdens de Trek richting het basecamp. We zien het niet zitten om met een SLR Camera en videocamera de hele tijd rond te lopen.
  Heb je wat adviezen en of tips?

  gr,

  Johan

 6. Peter
  Peter zegt:

  Hoi Floris,

  Ik vond het artikel met de kookwekker wel interessant.
  Welke instellingen gebruik je hier voor ? Heb een Hero 3+ black.
  Hoor graag van je.

  Groeten Peter

 7. liam dhooge
  liam dhooge zegt:

  hallo,

  ik weet niet of ik hier op de juiste plaats zit maar toch, ik heb dus een go pro hero 3 black gekocht ik film er vanalles mee maar ik gebruik hem het meest voor te duiken nu heb ik twee vraagjes voor te duiken hoe kun je hem het best plaatsen? en ten tweede bij nachtduiken heb ik een probleem met me lamp er komen als maar van die zwarte strepen op me scherm als ik me lamp aan zet iemand die raad heeft of weet aan wat het kan liggen?

  alvast dankuwel

 8. Danny
  Danny zegt:

  Ik heb gopro Hero 2. Maar na editing in gopro studio heb ik geen geluid meer bij mijn filmpjes. Hoe kan dit?

 9. bjorncross
  bjorncross zegt:

  hoe moet ik de gopro hero 3+ silver edition op een motorcross helm monteren wat heb ik daarvoor nodig

 10. Floris
  Floris zegt:

  Hey, ik waardeer dat jullie allemaal mijn artikel lezen en dat jullie er vragen na overhouden. Helaas ben ik geen vraagbaak en raad ik aan om verder te googlen.

  Bijvoorbeeld Bjorn:
  na 5 seconden googlen is dit misschien iets voor je:
  http://www.videocamerashop.nl/product/138213/gopro-helmet-front-mount.html

  Of… Danny:
  http://goprouser.freeforums.org/losing-audio-in-every-clip-in-gopro-studio-hero2-t16607.html

  En Liam…
  Ik zou even googlen GoPro lensflare.

 11. robert
  robert zegt:

  Waar is dat gele koffertje te koop, ik zoek ook zo een.
  Alvast bedankt en mooie info.
  Gr..

 12. roy
  roy zegt:

  beste floris,
  ik heb van mijn ouders een gopro 4 gekregen, maar de meeste sites zijn in het engels helaas.
  ik heb ook al gegoogled of er sites zijn met tips in het nederlands, maar helaas !!!
  zo ook een goede nl. vertaling van de bewerkings software is helaas nergens te vinden

  mischien ben jij ze tegengekomen

Reacties zijn gesloten.