Asociaal? Nee, jij bent saai!

Social Media, waste of time?Aaargh…! Al die discussies dat de mens steeds asocialer wordt dankzij Social Media. Nu las ik een artikel op Frankwatching.nl met de titel: Van sociale media word je asociaal.  Nee beste mensen, je wordt van Sociale Media niet asociaal. Het is geen “evil iets” dat dingen met je doet en er voor zorgt dat je geen rekening meer houdt met anderen. Hetgeen wat mensen asociaal maakt is helaas de mens zelf. Je ziet het niet alleen terug in het gebruik van de mobiele telefoon in grote groepen, maar je ziet het ook in het verkeer, aan de telefoon en nog vele andere plekken. Toen Social Media nog niet bestond kwam een keer een vriendin bij mij op bezoek en die zat bijna de hele avond met anderen aan de telefoon. Dit is zeker asociaal en ik was denk ik te saai om haar te vermaken. Vanzelfsprekend heb ik haar niet meer zo snel uitgenodigd.

Ik zit even te denken aan wanneer ik in gezelschappen me totaal verdiep in mijn iPhone en moet eerlijk bekennen dat het niet heel erg vaak gebeurt. Dat wil niet zeggen dat ik mijn iPhone niet gebruik onder de mensen. Soms heb ik kort even de aandacht nodig voor een tekst/whatsapp/twitter bericht. Dan leg ik natuurlijk wel even uit waarom ik mijn aandacht verleg. Soms vind ik het zo saai dat ik mijn aandacht verleg naar het mobiele internet in mijn hand. Dit doe ik natuurlijk niet als ik met een klein gezelschap zit. Dan zal ik me eerder excuseren en weggaan voordat ik me verdiep in mijn iPhone.

Bellen in de treinIk snap wel waarom mensen er nu zo over vallen, want het is heel erg zichtbaar. We zijn al gewend dat mensen niet worden tussen gelaten tijdens het invoegen of dat sommige mensen nog even voordringen via een verdrijvingsvlak om 1 auto eerder in de file te belanden. Het is niet normaal, maar toch zijn we ook al een beetje gewend dat mensen staan te bellen bij een kassa of luidruchtig bellen in een treincoupé. Veel gebouwen worden geblokkeerd door rokende mensen waar je doorheen moet om het rookvrije gebouw in te gaan. Als ze er niet staan kan je in ieder geval zien dat ze er waren door veel peuken die rondom de ingang liggen. Of wat dacht je van het asociale gedrag dat we soms ons geloof (of ongeloof) in zaken, goden, gadgets of andere overtuigingen opdringen aan andere mensen?

Social Media maakt mensen niet asociaal. We zijn het al en moeten het eerder in onszelf zoeken mocht het problemen opleveren en niet aan symptoombestrijding doen. Social Media vind ik een prima uitvinding wat ons uit het isolement trekt wat de oude computer ons soms in trok. Er is een Nokia reclame die dat heel mooi weergeeft: