,

iPhone apps op de piste

Tegenwoordig is een iPhone of beter gezegd een smartphone niet weg te denken uit ons leven. Een aantal mensen zeggen nog stoer dat hun telefoon alleen kan bellen, maar toen mijn broertje Frank een iPhone gekocht besefte ik dat die groep ook aan het slinken is. Zelf ben ik een iPhone fan, dus vergeef me dat de onderstaande post vooral (lees: alleen maar) hierop is gericht.

iPhone apps

Een aantal applicaties ben ik van plan te gaan gebruiken straks op de piste, omdat ik nu nog in Nederland ben is het lastig de applicaties te testen. Met wat Googlen ben ik toch tot de volgende verzameling gekomen.

iSki AustriaiSki Austria
Deze applicatie is ontstaan uit een website waar je allerlei informatie kan vinden over de skigebieden in Oostenrijk. De oorspronkelijke website vind je hier: Austria.info – Skigebieden in Oostenrijk.

De applicatie doet ongeveer hetzelfde, van alle gebieden zie je een kaartje met de pistes en liften. Daarnaast zie je de weersvoorspelling, hoeveel liften en pistes het gebied heeft en hoeveel er open zijn, links van webcams, wat de sneeuwverwachting is, wat de belangrijke contactgegevens zijn van het gebied en gegevens van de nooddiensten. Het is een volledige applicatie.

Een nadeel wat ik zo ontdek is de verbinding met internet. De informatie van skigebieden die als favoriet zijn aangemerkt worden goed gecached, maar als je hints, sneeuw lawine’s en andere gegevens opvraagt dan wordt dit direct via internet opgehaald. Ik heb geen officiële test gedaan qua dataverbruik, maar het is een aanname omdat alle gegevens ververst worden bij opvragen.

Deze applicatie kan je gratis downloaden voor de iPhone, Android,  blackberry en voor andere telefoons met een browser is er een speciale website.

Bergfex/Ski op de iPhoneBerfex/Ski
In maart hadden we weinig sneeuw en hielden angstvallig Bergfex.com in de gaten voor de laatste sneeuwvoorspellingen. Er is ook een applicatie die dat doet zonder dat je de website hoeft te bezoeken en je kan je favoriete omgevingen aangeven zodat je ze snel bereikt.

Ik kan het nog niet zo goed testen omdat er nog geen sneeuw ligt en het ski-seizoen nog niet begonnen is. Maar als de applicatie net zo volledig is als de website dan is het een waardevolle aanvulling.

Naast weer- en sneeuw voorspellingen kan je ook dezelfde informatie vinden over de skigebieden zoals iSki Austria. Als ik in Oostenrijk ben en het seizoen echt gestart is dan ga ik ze eens vergelijken. Via Google vond ik positieve reacties waarin men aangaf dat deze applicatie het meest up-to-date is.

Deze applicatie kan je voor de iPhone kopen voor 0,79 cent in de appstore. Android gebruikers vinden het hier voor $ 1,19.

Ski TracksSki Tracks
Applicaties zoals Runkeeper zijn erg populair om de maximale/gemiddelde snelheid en afstand bij te houden tijdens een hardlooprondje. Deze informatie is natuurlijk ook interessant voor skiërs.

Met de GPS functie van je iPhone kan je allerlei gegevens bijhouden. Volgens de applicatie houden ze zelfs de hellingshoek van de piste in de gaten. Een nadeel kan zijn dat de GPS functie veel stroom vergt van de accu en je iPhone het niet de hele dag vol houdt.

Vanuit de applicatie kan je je iPod-functie van de iPhone bedienen en een muziekje aanzetten.

Ski Tracks kan je voor 0,79 cent kopen in de App Store.

Skiline op de iPhoneSkiline
Afgelopen seizoen ontdekte ik dat ik met een account op skiline.cc precies kon zien hoe vaak ik een lift heb genomen door mijn ski-pas nummer in te vullen. Het was best grappig omdat ze door het gebruik van de liften redelijk kunnen voorspellen hoeveel kilometer en verticale meters je hebt afgelegd op een dag.

Er is ook een mogelijkheid om een film van jezelf op te zoeken als er op je traject camera’s staan. Bij mijn oude ski-pas in het vorige seizoen ben ik niet gefilmd, maar ik houd het in de gaten voor het komende seizoen.

Het is geen goedkope applicatie. Je kan hem kopen voor 5 euro in de app store. Een hoge prijs als je slechts een weekje op wintersport bent, alhoewel op het kostenplaatje van een Wintersport vakantie is het natuurlijk te verwaarlozen.

Update: Nog een eervolle toevoeging:
Sneeuwhoogte+ applicatieSneeuwhoogte+
Deze applicatie is gemaakt door het team achter Wintersporters.nl en mag ook zeker genoemd worden. Alhoewel Bergfex dezelfde functionaliteit biedt is deze app heel mooi opgezet en afgewerkt. Met een mooie weersvoorspelling, updates van nieuwtjes, webcams en een aantal kaarten van de piste is het een hele complete app.

Had ik al genoemd dat hij gratis is? Gewoon installeren op je iPhone dus! Je vindt Sneeuwhoogte+ hier in de iTunes Appstore.

Meer applicaties
Er zijn natuurlijk meer applicaties te vinden. Er zijn verschillende sneeuwhoogte apps, maar die kosten vaak wat geld en ik geloof niet dat ze beter zijn dan de gerenommeerde Bergfex applicatie. Mocht ik toch een belangrijke applicatie missen dan hoor ik het graag in de comments!