Halleluja + covers

Dan zit je rustig te werken met de radio op de achtergrond die hinderlijk muziek volgens een bepaald patroon herhaald. Maar de radio zend algemeen geaccepteerde muziek uit dus ideaal voor een gemixte groep collegae. En dat gaat prima totdat er weer een “The Voice Of Holland”-miepje of een X-factor-kneus een bekend nummer covered met een poging al hun gevoelens erin te stoppen. Het resultaat is een traag jengelend kind dat het stuk volledig verkracht. Een goed voorbeeld van een mishandeld lied is Halleluja, niet van Jeff Buckly, maar origineel gezongen door Leonard Cohen. Laat ik de verschillende versies eens in chronologische volgorde opsommen:

Het origineel van Leonard Cohen – Je houdt er van…. of niet 🙂

Een leuk detail is dat Leonard Cohen er maar niet uit kwam met de tekst. Steeds veranderde hij het en uiteindelijk bestond de tekst uit 15 coupletten. Hij heeft 3 versies opgenomen en in deze drie versies zong Cohen zeven verschillende coupletten.

De eerste serieuze cover van John Cale in 1991.

John Cale kreeg de 15 coupletten toen hij Leonard Cohen om de tekst vroeg voor deze cover. Hij zocht de zoetste passages uit en gebruikte ze in zijn versie.

De beste cover (volgens de algemene geaccepteerde opinie) door Jeff Buckley uit 1994:

Als je iemand vraagt wie Hallelujah heeft geschreven dan zullen ze al snel Jeff Buckley zeggen. Met dit liedje kwam hij dan ook op plek 259 van de “Rolling Stone’s 500 Greatest Songs of All Time“. Als je het nummer hoort dan is het meestal ook deze versie verschillende voorbeelden vind je in de series The West Wing, Scrubs, Crossing Jordan, Without a Trace, The O.C., House, Cold Case, Dirt, Criminal Minds, ER, Third Watch, Ugly Betty and LAX en de films Feast of Love, The Edukators, Vinterkyss and Lord of War.

Rufus Wainwright is de volgende in de rij rond 1998

Rufus Wainright had Jeff Buckley ontmoet en was zo onder de indruk van zijn te vroege overlijden dat ze een ode aan Jeff Buckley bracht en onder andere deze versie van Halleluja op nam. Deze versie werd ook dankbaar gebruikt in de film Shrek.

K.D. Lang nam het stokje over in 2004

Zij bracht volgens eigen zeggen de hernieuwde Hallelujah uit. Misschien houd ik gewoon meer van mannen die het zingen, want hier gaat het stiekem al een beetje fout.

In 2006 kwam ineens een hallelujah uit Noorwegen van Espen Lind

Het voelt toch weer wat origineler zoals deze mannen het doen.

En Daar komen de opkomende idolen-shows.
Alexandra Burke trapt af in 2008

Mwoh. Niet vreselijk vervelend. Jammer dat het aantal coupletten nu nog maar terug gebracht zijn naar twee coupletten. Fans van Jeff Buckely kregen het voor elkaar om zijn versie weer onder de aandacht te brengen en ze kregen het voor elkaar om deze op nummer 1 te krijgen, waardoor Alexandra die plek niet kon betreden.

Lisa zingt ook de verkorte versie in hetzelfde jaar.

Deze kan ik nog best waarderen van de vrouwen op enkele momenten dat ze gaat schreeuwen na..

En dan de rest….
Bobby Antonov uit Australië, aargh. Prachtige stem, zing a.u.b. iets anders.

In het Fries! Heel gaaf 🙂

maar ook niet helemaal mijn stijl.

Kate Voegele, ieuw. Ze zingt andere nummers zoveel beter.

Wilde je het zelf even proberen? (Karaoke)

Uiteindelijk hebben Bob Dylan, Brandi Carlile, Willie Nelson, Alter Bridge (Myles Kennedy) en Bono het lied ook nog gecovered. Vaak tijdens live concerten.

En als je denkt… Goh wat is Hallelujah vaak gecoverd, Yesterday van de Beatles is volgens Quora.com 16.000x gecovered.