,

Freediving, prachtig

Apnea monofinFreediving is toch iets bijzonders heb ik gemerkt op het filmfestival. In een film werd verteld dat goed getrainde freedivers tot 100 meter kunnen duiken en tot 7 minuten onder kunnen blijven. Ik zat net eens te kijken naar de wereldrecords die op 4 juli 2010 volgens de AIDA geregistreerd zijn. Diepste freediver is tot 265 meter geweest, althans volgens de officiële kanalen.

Er zijn allerlei trucs om lang onder water te blijven. Het begint natuurlijk met de ademprikkel te onderdrukken en je lichaam te laten wennen aan de koolstofdioxide opbouw. Een andere truc is je lichaam te voorzien van zo weinig mogelijk afvalgassen. Dit wordt bereikt door een gecontroleerde vorm van hyperventilatie. Eventueel kan je extra zuurstof in je lichaam krijgen door voor de duik aan de pure zuurstof te hangen, maar anderen vinden dit ook wel vals spelen. Maar naast deze lichamelijke trucs moet je ook mentaal sterk zijn. We hebben bij onze duikvereniging Get Wet iemand die nauwelijks training heeft gehad, maar zichzelf wel goed kan concentreren en zichzelf in een soort trance kan brengen. Ze bleef een keer zo lang onder water dat we er van schrokken en haar na een paar minuten hebben boven gehaald. Uiteindelijk was er niets aan de hand, ze had nog wel langer onder kunnen blijven.

In de film “Great White Sharks of Guadalupe” door Christian Petron vertelt een freediver dat ze door het leven rondom Guadalupe geaccepteerd werden juist omdat ze net als de zeeolifanten en zeeleeuwen daar af en toe lucht moesten happen aan de oppervlakte en geen naar lawaai maken in de vorm van bellen. Als je het zo bekijkt heeft freediven wel iets romantisch, duiken tussen de dieren zoals het hoort in de natuur?

Hieronder zie je wat indrukwekkende filmpjes die ook op het North Sea Film Festival werden getoond.

Free fall door Guillaume Nery

Defending de Vandenberg door Searen Productions

De foto van de freediver Junko is genomen in Cyprus tijdens een freedive competitie door Aquaxel.