Een avondje IDFA

IDFA logoIDFA? Jazeker IDFA,
oftewel International Documentary Festival Amsterdam.
Roy kwam met het goede  idee om een avondje “Docs around the clock” te gaan doen met nog een groepje van de Bootcampclub en dan voornamelijk de “Mudmatties”. Voor 47,50 word je van 21:00 tot 9:00 getrakteerd op een selectie uit de tien beste films van het festival. We hadden afgelopen vrijdag zeven films waarvan ik er vier heb gezien, alle vier lieten ze een onuitwisbare indruk achter.

I am breathing
Een man met Motor Neurone Disease, dit is een ziekte waarbij hij begon met een voet dat niet meewerkte en eindigde met een lichaam waar geen spier aangestuurd kan worden. We ontmoeten hem als hij helemaal verlamd is op zijn gezicht na. De documentaire vertelt zijn verhaal en legt de ziekte uit. Bizar hoe iemand het op z’n 33e de symptomen krijgt en met 35 overlijd. Een heftig begin van de avond.

In de film zie je dat hij blog bij houd. Deze vind je hier: Plattitude Blog (helaas verwijderd)

Rafea: Solar Mama
Een professor pikt overal op de wereld een aantal vrouwen uit arme buurten. Ongeacht of ze analfabeet zijn. Ze krijgen in India les in het bouwen van solarpanelen en hoe ze deze kunnen koppelen aan een accu. Ze leren van een paar printplaatjes en verschillende onderdelen een lamp maken. Daarnaast heb je ook nog wat cultuur problemen waar de cursisten tegen aanlopen.

The only Son
Het dilemma van een zoon die na een roep van zijn moeder weer terug gaat naar het bergdorpje waar hij geboren is. Hij neemt zijn zusjes mee op de reis waar ze naast een stuk vliegen ook nog tien dagen moeten lopen om het dorp te bereiken. Eenmaal daar leggen zijn ouders druk op de enige zoon die ze hebben om ze te helpen en uiteindelijk het land en huis over te nemen. Maar hij is als een Westerse jongen opgevoed, kan hij dat nog wel? Wil hij het nog?

Little World
Een jongen in een rolstoel die vrijwel gratis naar de andere kant van de aarde reist met zijn vriendin. Hij word bij mensen uitgenodigd, ze nemen hem mee naar plekken waar toeristen niet komen en sneakt stiekem veerboten op om niet te hoeven betalen. En dat terwijl hij gehandicapt zou zijn. Hij is mobieler en actiever dan de gemiddelde “gezonde” man.

Helaas ging ik toen naar huis en heb ik de laatste drie films gemist.
Roy, bedankt voor de uitnodiging!
Anneke, Frank, Bart, Marcel en Yvonne bedankt voor de gezelligheid.