De Kristallhütte in Zillertal

Kristallhütte logoAfgelopen zaterdag waren we in een leuk ski-hutje bovenop een bergtop. Mensen die mijn Twitter (account opgeheven) en Facebook in de gaten houden was het vast al opgevallen omdat ik er bijzonder veel over gepost heb. Je kunt nu een AudioBoo fragment er over vinden. Tijd om er nog wat meer over te vertellen want het is niet een standaard Après-Ski hutje waarin allerlei kroegen altijd over gezongen wordt.

Sinds 4 jaar staat De Kristal Hütte staat in Zillertal in het gebied van Kaltenbach (FourSquare). Dit is een hippe tent op een bergtop waar mensen graag heen gaan om te relaxen. Door zijn lounge muziek, zitzakken, ligstoelen en zelfs waterbedden op het terras is het goed in de zon vertoeven. Overal zie je dan ook briefjes door het personeel opgehangen dat een bepaalde hoek of andere plek Kristall uitzichtgereserveerd is voor een groep mensen vanaf een bepaalde tijd. Naast deze manier van lounge kan je ook nog een tijdje in een whirlpool bubbelen. Elke dag zit het vol met skiërs, boarders en zelfs af en toe met een enkele para-glider. Door de weeks en op zondag zijn het veel gasten die een weekje op wintersport zijn en op zaterdag zijn het mensen die door de wisseldag van de gasten even vrij hebben. Daarom zijn wij van Skischule Total daar vaak te vinden op zaterdag omdat het na een leuk stukje skiën even lekker is om daar te loungen.

Afgelopen zaterdag stond de DJ met de diamanten op zijn koptelefoon weer een sfeer te creëren die me doet denken aan een lounge tent op het strand van Bloemendaal. Het was even vechten om een plekje en even dachten we dat we geluk hadden dat er een aantal zitzakken vrij waren. Even later werden we er weer vanaf gejaagd omdat er een paar meter verderop een briefje “reserviert” wasopgehangen. Uiteindelijk konden we nog een plekje vinden tussen de zitzakken en konden zelfs met de “Skileraar-korting” een biertje bestellen.

In de kaart van de Hütte staan een aantal leuke weetjes van de plek:
– Gebouwd op een hoogte van ongeveer 2.300 meter
– Hoogste gemeten windsnelheid is 205 km/uur
– Laagst gemeten temperatuur is -31 graden
– Hoogst gemeten temperatuur in de winter is 42 graden (op het terras, achter het glas)
– Meest gevallen sneeuw in een nacht: 1 meter, 20 centimeter
– 5 keer is de bliksem er in geslagen sinds de opening
– Van de glazen ruiten zijn er 4 door de wind kapot gegaan
– Er zijn 2 snowboards en 3 paar ski’s verdwenen
– 19 gebroken harten (van gasten en personeel)
– 10 gevonden harten
– 14 huwelijksaanzoeken (Met 13x een ja en 1x een twijfelachtige bruid)

Daarnaast waren ook wat feitjes op te vinden:
– Op drukke dagen gebruiken ze tot 30.000 liter water per dag
– Het water moet 400 meter hoogte overwinnen om in de hut te komen onder een druk van 13 bar
– Bij de bouw werd er 7 km leidingen/riolering aangelegd
– Meer dan 3.000 glazen sneuvelen per jaar
– Ze produceren 400 kg afval per dag
– Men verbruikt 25.000 liter stookolie per seizoen
– Er is elk jaar ongeveer 5.000 euro aan stormschade

En dan moet je je bedenken dat ze vrijwel alles met sneeuwscooters omhoog brengen.

Naast dat de Hütte de gebruikelijke muziek, eet en drankgelegenheid is kan je er ook slapen. In de kelder hebben ze een aantal luxe kamers gemaakt. Maar wat “cooler” is dat er iglo’s naast het gebouw staan waar je ook in kan overnachten. Je kan hem voor een nacht huren voor ongeveer 129 euro door de weeks en 149 euro in het weekend per iglo per nacht. Het kan in een iglo best koud zijn ‘s

Kristall iglo

nachts dus je krijgt er een een warm matras en een expeditieslaapzak bij die je warm houdt tot een temperatuur van -30 graden. Het is een leuk pakket omdat je er ook avondeten, ontbijt en wat drankjes bij krijgt en gebruik mag maken van de sauna en whirlpool. Als ik hier een keer weer ben moet ik er écht overnachten, het lijkt me echt cool om een nachtje op ruim 2.300 meter te slapen in een échte iglo. Er worden wel wat eisen gesteld aan de deelnemers:
– Minimale leeftijd 14 jaar
– Goede fysieke gezondheid
– Geen problemen aan de ademhaling, hart of bloedsomloop
– Geen gezondheidsproblemen die optreden als je boven de 2.000 meter komt

Het klinkt als een reclame-lof-zang van mijn kant, maar tussen alle standaard Tiroller hutjes is het een verademing om hier eens te buurten. Het schijnt dat de Wedelhütte ook een plek is om gezien te worden, maar dat kan ook niet anders omdat het van dezelfde eigenaar is. Dit soort tenten zullen wel wat algemener worden tot er weer een nieuwe “verademing” komt 😉