Things vs OmniFocus

Things icon*edit – op 9 aug 2012 werd bekend dat Things Cloud synchronisatie aanbied in de reguliere apps. *

Al jaar en dag gebruik ik Things voor mijn to-do lijst. Ooit heb ik het uitgezocht omdat ik een to-do lijst manager zocht en Things had net allerlei prijzen gewonnen en ik zag veel  positieve reviews. Hier heb ik in 2009 nog een blogje geschreven.

Een andere grote speler waar ik naar keek was OmniFocus, een iets serieuzere kandidaat die ik had uitgesloten omdat het er ingewikkelder uit zag en bovendien erg duur was.

Nu zijn we een aantal jaar verder en heb ik een evaluatie gedaan of Things nog steeds als mijn wensen dekte en helaas pakte dit niet helemaal positief uit voor ze.

Het is voor mij erg belangrijk dat ik op mijn MacBook, iPhone en iPad altijd een lijst heb die up-to-date is. Er is niets vervelenders dan je steeds afvragen of je iets al hebt gedaan of te bedenken dat er dingen niet op deze versie van de lijst staan. Allerlei applicaties (zoals 1Password) zijn over gestapt op Cloud Syncing en Things blijft maar hangen bij synchroniseren via Wi-Fi. Ze zijn in juli 2011 een beta gestart om Cloud Syncing toe te voegen aan het pakket, maar op het moment van schrijven is er nog steeds geen oplossing voor.

Cloud Sync Things beta

Er is intussen wel een beta beschikbaar welke iedereen kan gebruiken, maar ik heb even geen zin om te hobby-en.

OmniFocus iconEn zo kwam ik weer bij OmniFocus terecht. Dit is een project waar Merlin Mann betrokken is geweest om het zo functioneel als mogelijk te maken. Het is niet zo mooi gemaakt als Things wat een zeer prettige en doordachte gebruikers interface heeft. Waar het echter tekort schiet in het voorkomen maakt het alles goed in de gebruikersvriendelijkheid. Er zijn allerlei handige trucs waarmee je snel je to-do lijst items kan invoeren en ook onder brengen in projecten.

Daarnaast hebben ze een eigen cloud synchronisatie dienst die snel en feilloos werkt. Op alle apparaten ben ik nu constant up-to-date en kan ik er op vertrouwen dat wat ik op mijn iPhone, iPad of MacBook bekijk ook werkelijk is wat ik nog moet doen.

De prijs viel mij ook mee. Waar ze in 2009 nog een hoge prijs vroeger is het nu gedaald naar een acceptabel niveau van $39.99. Things kost net zoveel in de winkel. Je hebt een versie voor de MacBook, iPad en iPhone die je helaas alle drie los moet kopen. Dus het totaal plaatje loopt dan wel op naar:

  • MacBook versie: $39,99 (link naar Appstore)
  • iPad versie: $19,99 (link naar iTunes Appstore)
  • iPhone versie: $19,99 (link naar iTunes Appstore)

Bij elkaar een prijskaartje van bijna 80 dollar, dus omgerekend 65 euro. Je zou de iPhone applicatie ook op de iPad kunnen gebruiken, maar de iPad applicatie is zo functioneel dat je jezelf te kort doet. Ik merk dat ik vaker met de iPad mijn to-do lijsten beheer dan met de desktop applicatie. Als je wilt besparen dan zou ik de MacBook versie nog even uitstellen.

De keuze was voor mij simpel. Ik ging voor synchronisatie wat OmniFocus me biedt, maar ik ben intussen een groot fan geworden door de gebruikersmogelijkheden. Ik ga niet meer terug naar Things. (let op: moment opname)

Hieronder een screendump van OmniFocus, desktop App
OmniFocus screendump

Hieronder een screendump van Things, desktop App
Things screendump