,

Dropbox maak het leven makkelijk!

Files opslaan in “the cloud”
Al jaar en dag (eigenlijk sinds ik een Mac heb) ben ik een enthousiast gebruiker van MobileMe. Dit was een complete oplossing voor mail, adressen, agenda en opslag in “the cloud” oftewel ergens op internet. Of ik nu met mijn Mac ergens bij wilde, met mijn iPhone iets wilde zien of een document nodig had op een willekeurige machine met een browser: Ik kon er bij. Dat was (en is) super makkelijk.

DropboxDropbox
Terwijl ik een betaalde dienst gebruikte had Dropbox, al veel langer dan MobileMe, ook een plek waar je ruimte kon krijgen. Bij Dropbox kan je een gebruiker aanvragen en dan krijg je gratis 2Gb (of 2,25Gb als je uitgenodigd bent) om je spullen te plaatsen en dan word van elke machine die je aan Dropbox koppelt deze ruimte gesynchroniseerd met een mapje. Als ik dus een bestand of map in mijn Dropbox folder thuis zet kan ik er met mijn iPhone of via een browser bij. Het wordt ook naar een ander, wellicht een windows, machine gekopieerd als je dat wilt.

Betaald uitbreiden

Het nadeel van Dropbox is de ruimte die je krijgt. 2Gb is niet zo gek veel ruimte als je het echt flink wilt gaan gebruiken. De eerste volgende betaalde stap die je kan nemen is 50Gb voor 68.84 euro (op het moment van schrijven ivm wisselkoers) en dat is toch al weer een hoop geld voor wat data in “the cloud” plaatsen. Voor een bedrijf die afhankelijk is van allerlei documenten die overal beschikbaar moeten zijn is het ideaal. Voor een particulier is het prettiger om nog een tussenstap te krijgen. Wellicht is 20Gb voor 25 euro een interessante?

Gratis uitbreiden
Zelf heb ik gratis 10,25Gb op mijn Dropbox. Het is namelijk mogelijk om extra ruimte te verdienen door anderen zo ver te krijgen om op Dropbox te registreren en installeren. Elke keer als jij een gebruiker zo ver krijgt om ook over te stappen krijg je 250Mb gratis. Ik heb een tijdje een aantal audiobestanden gedeeld die een hoop mensen wilden hebben. Het was bij elkaar wel 2,2Gb, dus ik bood het aan via Dropbox en ik zag mijn gratis ruimte groeien en groeien.

Dropbox vs Mobile iDisk (& handige dropbox tips)
Waarom ben ik als Apple-fan nou overgestapt naar Dropbox? Het antwoord is simpel: het kan tegenwoordig meer, laat ik het even op een rijtje zetten met direct wat tips:

  • Via de iPhone app kan ik bestanden delen door de URL (internet link) naar het bestand te kopieeren en in een mailtje te plakken. Bij MobileMe kan je ook een URL mailen, maar dat is een standaard mailtje wat je achteraf moet aanpassen. Dat is veel omslachtiger. Ik reageer liever op een mailtje van iemand en dan kan ik de URL in het mailtje plakken.
  • Synchronisatie met Windows computers is, via Dropbox, veel eenvoudiger. Of je nu Linux, Windows of een ander OS hebt kan je simpel door een programma’tje te installeren de folder met de internetversie synchroniseren.
  • De synchronisatie mogelijkheden zijn meer uitgebreid. Ik zit nu bij een opdracht en ik wil niet dat mijn hele administratie, persoonlijk dagboek en andere zaken gesynchroniseerd wordt met de computer waar ik op werk. Ik kan dus een mapje aanmaken en énkel dit mapje synchroniseren. Als er computer beheerders rondlopen en nieuwsgierig zijn wat ik allemaal voor documenten heb treffen ze enkel zakelijke documenten aan van het bedrijf waar ik zit.
  • Het is makkelijker om met meerdere gebruikers een Dropbox-account te delen. Ik heb Dropbox gebruik bij het ingerichten van servers bij een klein bedrijfje. Het is een tweemanszaak en daarom is het niet zinvol om een servertje te plaatsen voor bestandsdeling. Door een betaald Dropbox account te plaatsen hebben ze samen altijd alle documenten beschikbaar. Op het moment dat je MobileMe iDisk gebruikt dan is het minder eenvoudig om je agenda en adresboek te synchroniseren.
  • Het is makkelijk om folders te delen met andere Dropbox gebruikers. Mijn administratie wordt door mijn ouders gedaan die een administratie bedrijf hebben. In het begin mailde ik mijn facturen steeds naar mijn moeder als ze er om vroeg. Tegenwoordig heb ik een folder gedeeld met haar en elke keer als ik een factuur of rekening in de folder zet heeft zij hem enkele momenten later ook. Nu krijg ik alleen een mailtje met de vraag of ik mijn boekhouding heb ge-update. Erg handig 🙂

Conclusie

MobileMe iDisk is geen slecht product en als je alleen bent en louter Apple producten gebruikt, dan kan je er goed mee overweg. Ik wilde iets meer en merkte dat Dropbox me toch beter kon helpen. De iPhone app is iets beter en de deel-mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Dropbox is ook gratis voor een beperkte ruimte, maar dit is niet echt een voordeel meer omdat je straks iDisk ook gratis krijgt. Je zou eventueel ook kunnen kijken naar Windows Live die je een harde schijf aanbiedt, maar ik denk toch dat je beter af bent met Dropbox die zich totaal niet laat binden aan 1 Operating System en op die manier een beetje onafhankelijk is. Wellicht is iDisk, wat dan waarschijnlijk opgenomen wordt in iCloud, wel de toekomst als opslagruimte op internet als je Apple Gadgets gebruikt. Ik verwacht echter niet dat ze de voordelen die ik zie met Dropbox snel zullen evenaren.

Dropbox account aanvragen?

Wellicht is het je opgevallen dat bijna elk Dropbox woord hier een link is. Als je er op hebt geklikt dan kom je in het registratiescherm. Dit is mijn persoonlijke link waarmee ik mijn ruimte nog meer kan uitbreiden als je je registreert. Er is ook voordeel voor jou, je krijgt 250Mb extra als je het via mij doet en niet direct op de website. Dus meld je snel aan als je het nog niet hebt.


Esther van N. voegt via Twitter toe:
“nog een voordeel van DB die ik veel gebruik: galleries voor delen van foto’s. Je kan link delen en mensen hoeven dropbox niet te installeren”
Alhoewel dit ook met MobileMe kan is het zeker een voordeel van Dropbox!