MacOSX, iPhone, iPad & MobileMe

Windows mobileAl vroeg in het leven had mijn vader allerlei apparaatjes met Windows Mobile die het hem makkelijk maken om mail onderweg te lezen. Eerst gebeurde dit door de mail te synchroniseren met de PC en later kon dit zelfs met de gebruikelijk mail protocollen  via internet.

Voor de pda van Apple, de iPhone, heb je tegenwoordig ook Exchange ondersteuning en dat werkt bijna vergelijkbaar met zijn Windows Mobile broertjes. Exchange is een Microsoft product wat zakelijk veel wordt gebruikt, het is fijn dat het goed werkt, maar Apple heeft ook zijn eigen dienst die nog veel betere integratie kent tussen iPhone de iPhone en je computer. De mail, agenda en contacten worden feilloos gesynchroniseerd.

Momenteel gebruik ik Addressbook voor contacten, iCal voor agenda-items, Mail.app voor de mail en zet ik mijn bestanden in een mapje dat iDisk heet. Ik heb een abonnement afgenomen bij MobileMe en ik laat al mijn mail naar dit adres sturen. Op mijn iPhone hoef ik dus enkel mijn MobileMe mailbox te openen. Op de iPhone kan je dan direct de synchronisatie aanzetten zodat je adressen en agenda’s ook gesynchroniseerd worden met je iPhone. Het mapje iDisk wordt gesynchroniseerd met een server van MobileMe en ik heb een app geïnstalleerd op mijn iPhone waarmee ik bij die documenten kan. Nu heb ik met mijn iPhone altijd een stukje Mac mee 🙂 En als ik mijn iPhone niet bij me heb kan ik op elke machine met een browser alsnog via het web bij mijn spullen.

Als je een iPad hebt wordt het nog mooier omdat je dan een derde apparaat eenvoudig kan synchroniseren met al je data.

MobileMe kost echter wel 79 euro per jaar, dus dat kunnen sommige mensen best prijzig vinden in een tijd waar je van alles gratis zou kunnen krijgen. Het klopt dat je dat je de bovenstaande functionaliteiten met Gmail en Dropbox kan bereiken, maar ik heb het nog niet echt goed zien werken ergens, iets wat ik wel een keer ga testen. Het verschil is ook dat je wat meer opslag krijgt met MobileMe. Voor mij is het gemak dat alles werkt en makkelijk in te stellen is de 79 euro meer dan waard.