IMAP4 of POP3

imap-mail-accountIMAP (Internet Message Access Protocol) is een protocol voor het synchroniseren van e-mail. Eigenlijk wordt er direct op de mailserver gewerkt. (volgens wiki)

Mail blijft in principe dus op de server staan en je hebt een soort cache op je pc, mac of iPhone. Makkelijk, want je kan offline je mail zien en als je een mailtje verplaatst naar een map wordt dit ook uitgevoerd op de server. Als je op pc 1 een mappen structuur hebt en mailtjes archiveert, dan zal je op pc 2 hetzelfde zien, want wat je op je pc ziet is een afspiegeling van de server. Als je via een web-client verbinding maakt naar je mail (bijvoorbeeld door Gmail of de webclient van je provider) dan zie je ook mooi die door jou gemaakte structuur, want het wordt immers op de server bewaard.

Voordelen:
1 plek waar je mail bewaard wordt
Op alle systemen heb je dus dezelfde structuur

Nadelen:
Opslag van je mail gebeurt op de server waar ruimte beperkt kan zijn
Iets langer online dan met POP
Deze poort staat niet altijd open (tegenwoordig steeds vaker)
POP (Post Office Protocol) is een internetstandaard voor het overbrengen van e-mail van een server naar een client (e-mailprogramma van de gebruiker).
(volgens wiki)

Nog steeds kan je hier er voor kiezen de mail op de server te laten staan, maar in principe is het idee dat je mail binnenhaalt vanaf de server en het bewaren, archiveren en behandelen van mail gebeurt allemaal op je pc zelf. Mocht je op PC 1 prachtige mapjes en structuur gemaakt hebben dan zie je dit niet terug op PC 2, want het archief wordt lokaal bewaard.

Voordelen:
Je bent in principe korter online.
Je bent beperkt door de ruimte op je lokale harde schijf ipv server-limiet
Je kan de server steeds leeg halen

Nadelen:
Mail staat lokaal, als je mail op de server laat staan dan is het niet ingedeeld/gearchiveerd
Alle mail wordt gelezen gemarkeerd als je mail binnen haalt

Mijn persoonlijke mening is dat IMAP veel handiger is. De nadelen van IMAP zijn nauwelijks in deze tijd nog een nadeel te noemen. Iedereen heeft onbeperkt internet dus dat je iets langer online bent is eigenlijk te verwaarlozen. Bovendien zijn mailclients tegenwoordig zo handig dat je alles ook wel offline kan doen en dan als je internet hebt de wijzigingen kan synchroniseren naar de server. Ruimtegebrek op de server hoeft ook geen probleem meer te zijn met 7Gb dat Gmail biedt of andere provideres die meer bieden dan jij kan souperen. Heb je wel ruimte-problemen moet je eigenlijk maar eens kijken naar een andere (mail)provider.

email stripje