Facebook vs Path

Facebook privacyLaatst zat ik met iemand aan tafel en die wilde geen zaken op Facebook zetten over haar kind. Even wilde ik hier tegen in gaan, maar iets weerhield me. Ik kan me er misschien wel iets bij voorstellen eigenlijk. Zelf zou ik het gewoon delen, maar als je niet wilt dat je kind (of andere gevoelige zaken) met foto, naam en toenaam op internet wilt hebben…. Dan moet je het niet op internet zetten. Dit staat even los van de discussie of het kwaad kan dat bepaalde dingen op internet staan.

Facebook kan met de juiste aanpassingen veilig zijn, maar door de berichten van de laatste jaren kan ik me voorstellen dat mensen er weinig vertrouwen in hebben. Daarnaast kan het voor een leek behoorlijk onoverzichtelijk worden. Alternatief is naar 10 verschillende mensen de foto’s via Whatsapp te sturen, maar dat lijkt me niet wenselijk.

Path

Op dit probleem hebben een aantal mensen via een nieuwe dienst een oplossing voor bedacht en het heet Path. Met deze applicatie is er geen publieke website waar je gegevens op staan, maar een pagina die mensen alleen kunnen zien als ze inloggen op de website, inloggen met een Path-applicatie op iPhone en/of Android. Deze data wordt dus ook niet door Google geïndexeerd en je kan niet door een foutje zaken publiekelijk toegankelijk maken. Dit is een mooie oplossing voor het privacy probleem waar Facebook een beetje mee kampt.

Ik ga vanaf nu ook Path gebruiken en daar kan ik wat opener zijn over zaken dan dat ik op Facebook ben. Er zijn in ieder zijn/haar leven zaken gebeurd die je niet met Facebook-vrienden, maar wel met echte vrienden wilt delen en dit geldt natuurlijk ook voor mij. De mensen die ik toelaat in mijn Path netwerk zijn dan ook enkel mijn echte vrienden en niet iemand die ik een keer ontmoet heb in een skicursus, duikje of iets anders.

Daarnaast is de applicatie van Path ook gewoon erg prettig om mee te werken. Het werkt sneller en beter dat de Facebook App + je kan je status-update 1 op 1 doorzetten naar Facebook door simpelweg op het logo te klikken.

Hieronder zie je een reclame filmpje van de makers van Path. Aangeven wanneer je naar bed gaat of op staat lijkt me wat overdreven, maar ze laten wel mooi zien hoe handig de app werkt. Je vindt de app in de appstore van Apple of in op de Android Market en ik zie je daar!

Als iemand wilt reageren over de privacy en je adresboek die geüpload kan worden door Path raad ik je dit artikel van Huffington Post aan waarin uitgelegd wordt dat heel veel applicaties dat doen.