Algemene diensten? Facebook downloaden

Floris onlineLaatst had ik een discussie met Kirsten over bloggen, Twitter en Facebook en zij dacht dat bloggen iets van het verleden is en ergens ben ik het met haar eens. Ik blog veel minder dan vroeger omdat ik steeds via Twitter allerlei gedachten al kwijt kan. Maar ik blijf desalniettemin bloggen omdat sommige dingen gewoon niet in 140 karakters passen.

Daarnaast zie je iets anders. Het lijkt alsof alles verschuift van een eigen plekje op het internet, je blog, je fotoboek en andere zaken naar algemene diensten. Bloggen verschuift naar extreem korte blogjes op Twitter en langere blogs gaan naar Facebook. Foto’s worden geplaatst op Facebook, Picasa of Flickr en uiteindelijk hebben enkel bedrijven hebben nog een eigen website. Waarom zou je de moeite nemen van een website bouwen als je het makkelijk kan onderbrengen in een dienst waar het allemaal al kant en klaar is?

Floris TwitterVoor mij is er één goede reden om een persoonlijke website te onderhouden en mijn blog apart te zetten. Wat nou als Facebook morgen besluit te stoppen met zijn diensten? Of als er iets gebeurt waardoor je niet meer bij je inhoud kan komen? Dan ben ik blij dat ik nog een eigen stukje op internet heb en dat ik mijn ‘content’ niet kwijt ben. Daarom zet ik niets op Facebook en refereer ik alleen naar mijn blogs. Bij Twitter merk je dit al sterk als je in je verleden gaat kijken. De Twitter-api staat je toe om tot 3.200 tweets terug te gaan, erg kort als je in je verleden wilt gaan graven. Daarom zet ik ook niet teveel op Facebook, want als dat verdwijnt raak ik misschien een hoop berichten of informatie kwijt. Ideaal is als je het voor elkaar krijgt om de data te downloaden en veilig te stellen. Dit doe ik al een tijdje bij Twitter zodat ik nu, op moment van schrijven, de beschikking heb over de laatste 6.310 tweets met nog wat leuke statistieken. Dit doe ik met Tweet Nest en ik sla alles op op mijn eigen server. Kijk hier voor het archief.

Er zijn meer mensen die hier over nadenken en bij Facebook hebben aangeklopt dat ze graag een manier willen hebben om hun data te downloaden. Sinds kort heeft Facebook ook deze mogelijkheid en kan je alle berichten, wall-posts, vrienden, foto’s en meer downloaden in HTML en media files. Vanwege mijn privacy en die van anderen bewaar ik dit niet op een openbare server, maar lokaal op mijn computer. Het archief van Facebook downloaden doe je als volgt, in beelden vast gelegd:

Account settings

Account settings

Downloaden, stap 1

Downloaden, stap 2

Download, e-mail

Download pending

aBinnengekomen mail

Uiteindelijke download