,

Boeken & films op je iPad, via iTunes

iPadiTunes vind ik een prettig programma om muziek in te beheren, mits je een Mac hebt. Je kan speciale playlists maken, je kan zo nog een aantal andere zaken die je leven makkelijk maken. Helaas zie je niets van dit gemak terug in het beheren van boeken en films.

Films, boeken, muziek en andere zaken in combinatie met je iPad beheer je door je iPad aan te sluiten, op de iPad te klikken en hier heb je verschillende tabjes waar je verschillende media kan instellen.

iPad instellingen

Eén van de problemen is dat het niet overzichtelijk is welke boeken/films wel en welke boeken niet naar de iPad worden gesynct. Je ziet een tellertje en daarmee weet je dat er, in dit geval, 190 boeken worden over gezet.

Sync books

Maar je ziet pas welke gesynchroniseerd worden als je alle boeken of films doorloopt en kijkt waar een vinkje voor staat. Dit is behoorlijk arbeidsintensief en eigenlijk gewoon idioot.

Bij films is er een makkelijke work-around. Het is natuurlijk geen oplossing, maar je kan wel je leven er iets makkelijker mee maken. Je kunt namelijk de films die je wilt synchroniseren in een playlist zetten door middel van slepen en vervolgens deze playlist synchroniseren met je iPad.

Boeken naar playlist

Wil je films van je iPad af? Dan haal je ze uit de lijst en wil je ze er in? Dan sleep je de film naar de playlist. Dan moet je alleen nog wel aangeven dat je de playlist met je iPad wilt synchroniseren.

Playlist sync

Bij de boeken is het helaas iets minder eenvoudig. Als ik weer een aantal boeken toevoeg en het teveel is om ze één voor één te verwijderen op mijn iPad, dan zet ik het synchroniseren van ebooks uit. Alle boeken worden dan van mijn iPad verwijderd. Gelukkig worden alle notities, boekleggers en andere zaken die je in het boek wijzigt bewaard.

De boeken die ik graag wil hebben zet ik net zoals de films in een playlist, daarna sluit ik de iPad aan en sleep ik de inhoud van de boeken-playlist in één keer naar de iPad. Zo worden de geselecteerde boeken naar de iPad gezet. Helaas moet je deze handeling herhalen als je weer een hele bulk boeken toevoegt aan iTunes.

Boeken naar iPad

Ik verwacht dat Apple hier nog een betere oplossing voor verzint. Ik kan me haast niet voorstellen dat dit zo blijft. Misschien wordt het tijd dat iTunes opgedeeld wordt in verschillende applicaties of ze gaan straks het boekenbeheer doen zoals het met muziek gaat. Dat zou prettig zijn. Tot die tijd is het even aanmodderen.

Het bovenstaande gaat ook op voor een iPhone, maar zou je ècht boeken en films op je iPhone willen bekijken als je een iPad hebt?