Macbook Pro stuk :(

Apple MacBook 15

Macbook Pro 15 inch

Ik heb mijn MacBook nu bijna 4 jaar en hij heeft ongeveer 12.400 (serieus) geschatte draaiuren terwijl ik aan het werk ben. Als ik de draaiuren meetel dat hij ’s nachts of tijdens mijn afwezigheid mee moet rekenen dan kom ik misschien wel op het dubbele uit. En nu heeft mijn MacBook het opgegeven.

Ik heb een kapotte fan aan de rechterzijde. Waarschijnlijk zijn de kogellagertjes versleten. Reparatie kostte één week + 180 euro en ik stelde het maar uit en uit. Mijn laptop werd iets warmer, maar niet superheet. Toch denk ik dat het een beetje heeft geholpen met het falen van mijn harde schijf. Nu ligt de reparatie rond de 350-375 euro + maximaal twee weken wachttijd.

Mocht je trouwens hier terecht komen na wat googlen op “Macbook vraagteken bij opstarten”. Het hoeft niet zo te zijn dat jouw harde schijf ook kapot is. Het vraagteken betekent: “Kan opstartschijf niet vinden”. Je kan nog even wat dingen proberen alvorens je besluit dat ook jouw harde schijf naar de eeuwige Apple velden zijn. Klik hier voor meer informatie over het probleem.


Ik ben in ieder geval blij met het feit dat ik regelmatige back-ups heb gemaakt. Toevallig een dag voordat mijn Macbook overleed heb ik net weer een back-up gedraaid. Het enige wat ik mis zijn mijn foto’s van de afgelopen weken die ik met mijn iPhone heb gemaakt. dit heeft te maken met het feit dat het zo een gedoe is om een back-up van aperture te maken. Ik moet namelijk een harde schijf aansluiten omdat het niet over het netwerk prettig werkt. Daar moet ik iets voor verzinnen voor de toekomst.

Mac vraagteken bij opstartenNu ben ik net ZZP’er en kan ik niet meer werken… Ik moet daar even iets op verzinnen dat als er later weer iets gebeurt met mijn Mac dat ik dan niet stil kom te staan. Nog een MacBook kopen? Het is een mogelijkheid, ik overwoog een iPad, maar dat dekt niet al mijn wensen. Ik moet er nog maar eens over nadenken. Het scheelt dat ik als ZZP de BTW kan aftrekken omdat ik het nodig heb voor mijn bedrijf.

Er is ook een mogelijkheid om via iFixit.com met handleidingen zelf mijn Mac te repareren. Ze hebben een aantal overzichtelijke beschrijvingen met duidelijke foto’s die je stap voor stap door het proces helpen. Ik kan het wel… maar ik ben verder niet super handig met hardware. Ik denk dat ik het voor de veiligheid aan de specialisten overlaat. Mensen die er wel handig in zijn kunnen hieronder een paar links vinden die leiden naar de handleidingen die ik nodig zou hebben. Op de site vind je er nog veeeeel meer.

Installing MacBook Pro 15″ Core 2 Duo
Models A1226 and A1260 Left Fan

Linker fan van mijn MacBook

Installing MacBook Pro 15″ Core 2 Duo
Models A1226 and A1260 Right Fan

Rechterfan laptop

MacBook Pro 15″ Core 2 Duo
Models A1226 and A1260 Hard Drive Replacement

Hard disk van mijn MacBook

Ze hebben totaal 40 “step-by-step tutorials” voor mijn Macbook model 🙂
40 repair manuals @ ifixit.com