iPhone: TomTom vs Navigon

iPhone navigatieMet veel enthousiasme gebruikte ik TomTom op de iPhone tot ik een vakantie plande naar/in Bosnië. Deze stond niet in mijn West-europa kaarten. Uiteindelijk kon ik het in geen enkele TomTom programma terug vinden. Hier heb ik er over geklaagd: TomTom op de iPhone (Bosnië niet).

Dus ik moest op zoek naar een ander en een vriend van me was al jaren tevreden met Navigon. Dus dat was een logische opvolger van mijn beperkte navigatie. Na een tijdje met allebei op mijn iPhone rondrijden ben ik toch wel verdeeld… Geen van beiden is slecht en geen van beiden is top. Laat me dat uitleggen.

De interface van Navigon en TomTom zijn allebei prima. Ze zijn niet perfect, maar ook zeker niet slecht. Ze brengen je allebei op de plek waar je heen wilt. Hieronder heb ik een aantal punten gezet waar Navigon en TomTom behoorlijk verschillen:

Goede kaartHele goede kaart met veel details

TomTom Navigon
Veel verschillende stemmen/talen instelbaar Enkel de keuze man/vrouw in de taal van je iPhone
Dus Engels ingestelde iPhone= Engelse navigatie 🙁
Verkeersinformatie/flitsers via abonnement Verkeersinformatie/flitsers in 1x afkopen
Goede auditieve instructies Verwarrende auditieve instructies
Alle kaarten op je iPhone Enkel de kaarten van de landen die je nodig hebt downloaden
Weinig info bij aankomst Laat bij plannen dichtsbij zijnde P zien en een foto van het gebouw.

Dit zijn wat dingen die me opvielen. En dat de instructies qua geluid niet goed werken bij Navigon zijn voor mij echt een groot probleem. Ik zit nog wel eens op de motor en dan kan ik niet naar het schermpje kijken. Ik luister dan naar de instructies, dit gaat met de TomTom eigenlijk altijd goed, de instructies van Navigon zou ik niet op vertrouwen.

Voor in de auto wint Navigon, het is qua informatie veel rijker en je kan er meer mee. Het is ook top dat je enkel de landen hoeft te downloaden waar je heen gaat. Zo staan er niet vele gigabytes aan niet nuttige info op je iOS. In de auto zet ik alleen wel het geluid uit.