Eerste avonturen in Fügen

Piste 13 en 14Een blogpost vanuit Oostenrijk 🙂 Het is even wennen, maar erg leuk hier.

Mijn programma is als volgt:
Elke dag rond 7 uur opstaan, 8:30 de bus, 9:15 relaxen, 9:30 horen wat voor les je moet geven en 9:45 beginnen de lessen. 11:45 pauze, 13:00 weer verder met de les tot 15:00 en dan heb je nog even wat tijd voor jezelf om te skiën waarna je om 16:30/17:00 weer de bus naar beneden neemt om een half uur later te aprés skiën. 19:00/19:30 (afhankelijk van hoe gezellig het is) eten en dan misschien na het eten nog 1 biertje en dan heb je ’s avonds nog iets te doen. Wat je ’s avonds doet hangt er een beetje vanaf. Sommigen gaan andere kroegen langs, anderen gaan wat lezen, de volgende gaan spelletjes doen en ik probeer steeds een beetje de gezelligheid op te zoeken. 23:00/0:00 gaat het licht weer uit..

Als je in de kroeg blijft hangen tot een uur of zeven komen alle ski-leraren van allerlei scholen ook even een drankje doen en het is best gezellig onder elkaar. In de eerste dagen dronk ik behoorlijk wat, maar als je gaat uitrekenen dat je nog lang door moet (weken in ski-gebied) en het niet goed voor je portemonnee en lichaam is drink ik nu ietsje minder. Een halve liter kost 3 euro voor ons (3,50 voor de gewone gasten) dus je kan uitrekenen wat er gebeurt als je het elke dag op een zuipen zet. In de kroeg is altijd wel wat gezelligheid te vinden. Ze vinden het geweldig als gasten of nog beter skileraren op de bar staan. Ze draaien de voorspelbare apres ski liedjes en op zondag staan er zelfs ‘professionelere’ danseressen op de bar. Hoe later de avond hoe minder ze aan hebben, maar het blijft nog braaf hoor.

Hütte op de pisteDe eerste dag dat ik er was ben ik aangesloten bij een groepje ski-leraren van onze school die naar dé Kristalhütte gingen, een restaurant op een hoge top waar je werkelijk prachtig uitzicht hebt. We waren iets meer dan 4 uur weg en hebben even 40 minuutjes gerelaxed. Het was wennen om de langzaamste van de groep te zijn. Ze konden allemaal beter skiën dan ik, zo kan ik nog een hoop leren!

Mijn tweede dag was een dagje meelopen met Benjamin, een hele goede instructeur en op de derde dag had ik door omstandigheden ineens mijn eigen eerste groep. Ik had in mijn groep twee mensen die het niveau van de groep niet konden bijbenen en deze heb ik geadviseerd om 1 a 2 uur privé les te nemen omdat ik ze niet de aandacht kon geven die ze nodig hadden en zo heb ik mijn eerste skiërs opgeleid 🙂 De eerste dagen had ik geen energie meer om naast de lesuren nog voor mijzelf te skiën, later ging ik voor de les, tijdens de pauze en/of na de les nog even een rondje. Benjamin gaf af en toe een student waarvoor zijn groep te snel ging door naar mij, een klasse lager omdat we een dag achter liepen qua cursusdagen. Zo groeide mijn groep een beetje.

Het is een heel fijn gevoel dat een zestal mensen in de toekomst van skiën gaan genieten omdat ik ze heb geleerd hoe het moet. Voldoening. Ik had 1 afvaller omdat de privat-Stunde haar ook niet kon helpen te skien, ze had het gewoon niet in zich. 1 afvaller omdat ze het niet durfde en 1 afvaller wegens een blessure.

Pakje aan, pakje uit! van Ankeland.nlHet is een idee om ter zijner tijd in Oostenrijk mijn Anwärter te halen. Dan ben ik officieel ski-leraar en kan ik af en toe een week, twee weken of een maand weg om les te geven. Een weekje in de sneeuw terwijl ski-pas, drank, beetje zakgeld en verblijf betaald worden door je inkomsten als ski-leraar. Sommigen doen dat: een weekje langskomen om les te geven of twee weken komen, dan geven ze 1 week les en 1 week gaan ze met de betaalde ski-pas zelf skiën. Kosten zijn 560 euro en dan komt verblijf en zo er nog bij. Het is een ski-kamp van 9 dagen met uren van 8 uur tot 22:00, dus je wordt echt klaargestoomd als skiër en leraar.

De afgelopen twee dagen ben ik vrij. Vrij zijn betekent trouwens ook dat je niet uitbetaald wordt. Ik had gedacht dat je gewoon een vast bedrag per week kreeg en dat de kosten als er geen les is wel verrekend zijn in de prijs van een cursus, maar helaas. Als je ziek bent of jezelf bezeert heb je dus ook een probleem. Je hebt hier een ziektekosten verzekering waardoor alle medische kosten (behalve pillen of drankjes) worden gedekt, maar je bent wel je bron van inkomsten kwijt. Ik ben dus lekker gaan skiën met andere leraren.

De ideeën van een ski-leraar die elke week een andere chick hebben kloppen niet helemaal. Je ziet meer relaties tussen de leraren dan dat ze met écht veel gasten gaan. Het betekent trouwens niet dat het niet gebeurt. Het is wel zo dat je rustig een blauwtje kan lopen omdat na een week weer een nieuwe lading mensen komen. Zelf ben ik niet zo op zoek naar dat soort avontuurtjes. Ik vind het erg gezellig en leuk om hier in een ski-gebied te zitten. Veel skiën, veel gezelligheid enz.

Het is trouwens wel erg wennen dat je hier helemaal geen toegang tot internet hebt 🙁 Je kan bij een aantal hotels tegen betaling een aantal uren internetten. Dan zit je in de lobby, dus Skype gesprekken zijn niet zo persoonlijk vrees ik.

Dit was weer even een update. Later meer!
In de zon zitten bovenop de berg

Hier in Fügen loopt een snowboard leraar rond die ook erg creatief is. De bovenstaande tekening is ook van haar hand. Hier kan je haar website zien voor wat tekeningen die nu ook over Fügen gingen. http://www.ankeland.nl/