, ,

Airport Express, veelzijdig ding!

Airport ExpressEthernet -> WiFi, overal!

Dit apparaat is erg handig als je ergens binnenloopt waar ze geen WiFi hebben, maar wel een ethernet kabel “naar het internet.”. Je kan een Airport Express (AE) inpluggen, ethernet kabel er in en je maakt je eigen WiFi. Het is me ook wel eens overkomen dat ik ergens niet op het WiFi netwerk mocht omdat ze de code niet wilden delen, maar ik mocht wel gebruik maken van een Ethernet-kabeltje. Dan prik ik mijn AE in en maak ik wel mijn eigen internet. Het voordeel hiervan is dat je met meerdere apparaten (iPad, iPhone en Macbook) gebruik kan maken van 1 kabeltje. Een belangrijke waarschuwing echter…. Zorg wel dat de WiFi verbinding die je op zet erg goed beveiligd is. Het is erg slordig (en kan je zelfs in de problemen komen) als je met jouw WiFi onbevoegden toegang geeft tot een wellicht goed beveiligd netwerk….!!!

Overal muziekdoosjes…

Music All AroundJe kunt het veelzijdige apparaat ook gebruiken in combinatie met muziek. Je kan namelijk vanaf je iPhone, iPad en Macbook muziek sturen via het WiFi signaal naar de AE. Deze zit dan met een simpel kabeltje (kan ook optisch) aan je stereo vast en zet de muziek om in geluid. Marjolein, een vriendin van mij, heeft een AE achter haar stereo hangen in de woonkamer die enkel connect met het bestaande WiFi netwerk. Ze streamt muziek naar dit apparaat en hoeft ze niet steeds een Macbook of iPhone  aan te sluiten om muziek uit haar stereo te krijgen. Ze kan comfortabel vanaf de eettafel, vanuit kantoor of vanaf de bank naar de stereo zenden. Maar het gaat verder…

Je zou op de begane grond een AE op je bekabelde/WiFi netwerk en je stereo aansluiten. Connections op de Airport ExpressDan zet je je computer met iTunes op zolder zodat er geen cola/bier/wijn/troep over je computer heen kan gaan tijdens een feestje. En door het hele huis waar je bereik hebt met WiFi kan je dan met je iPhone of iPod Touch als afstandsbediening gebruiken voor je iTunes op zolder. Anderen met een iPhone of iPod Touch kan met de Remote app dan ook liedjes bij je aanvragen. Als je ze rechten geeft kunnen ze zelfs playlist beïnvloeden, allemaal vanaf hun eigen apparaat, niemand zit meer aan je computer. Fijn!

Zie hieronder een schematische tekening van Apple producten die ik bij iemand heb neergezet.

 • Een TimeCapsule als router en back-up
  Hier wordt via het Wifi een back-up naar toe geschreven.
 • Een AE bij de stereo voor muziek
  Er kunnen geen kabels heen, dus de AE maakt verbinding met het WiFi netwerk en zet de muziek door naar de stereo.
 • Een AE op een lokatie buiten het bereik van de TimeCapsule
  Deze is met een draad aangesloten om in een afgelegen ruimte nog WiFi te bieden. Er zit ook een printer en computer-boxjes op voor printen en muziek.

De groen gestippelde lijnen zijn WiFi verbindingen, de blauwe lijn is een Ethernet-netwerk-kabel en de rode lijnen zijn overige lijnen.
Klik op de foto voor een vergroting

Tekening Airport Express

Ow en het volgende plaatje kan natuurlijk ook, maar wil ik van harte afraden…!

Koffie op de Airport Express

 

1 antwoord
 1. Linda Freriks
  Linda Freriks zegt:

  Beste Floris,

  Is het ook mogelijk om met dit apparaat een directe verbinding te maken voor internet met een Ipad?
  Bijvoorbeeld door de Ipad in te pluggen in de USB poort. en de ethernet kabel in de andere poort. geeft het apparaat het internet dan ook door?

  Groetjes Linda

Reacties zijn gesloten.