Regelmatig komen mensen op mij af met de opmerking; “Ah Floris, kan je even naar mijn telefoon kijken?” En uiteindelijk draait het vaak om iCloud die vol is en steeds hinderlijke meldingen geeft. Irritant. Het komt vooral omdat het niet heel duidelijk is waarmee het vol is een een aantal brave burgers kopen dan 50Gb opslag voor
0,99 euro per maand en zijn er dan meteen vanaf. We krijgen gratis 5Gb van Apple en soms betalen mensen die 1 euro per maand om zo de backup van een oude telefoon te bewaren of bij foto’s te kunnen waar ze nooit gebruik van maken. De vraag is; Hoe raakt je iCloud opslag vol?

iCloud opslagruimte is vol

icloud-fotobibliotheek-banner-2350x600

iCloud-fotobibliotheek

Dit is wel een aardige boosdoener in je iCloud opslag. iCloud fotobibliotheek is bedacht om er voor te zorgen dat je op al je apparaten àl je foto’s kan zien. Wil je dat echt? Is het nodig om de foto’s die je in maart 2014 hebt geschoten met je iPhone ook te kunnen zien op je iPad? Vaak is dit niet het geval, maar mensen klikken de iCloud library toch altijd aan.

Het probleem is; als je 20Gb aan foto’s op je iPhone hebt zal je dus ruim over je 5Gb iCloud storage heen schieten. Immers worden al je foto’s in de cloud gezet. Voeg je foto’s toe vanuit je hand-camera in de iCloud folder op je laptop dan schiet het nog meer omhoog. Momenteel heb ik een foto library van 37Gb. Hierin staan mijn foto’s van 2015 en 2016. Dan heb ik straks niet meer genoeg aan mijn 50Gb voor 1 euro per maand.

Ben je fotograaf? Net ouder geworden en schiet je ontzettend veel (lees: individueel meer dan 1000 per week) foto’s? Tja, dan kan het een overweging zijn. Dan moet je wel bewust zijn van wat je in je iCloud plaats of niet, anders betaal je je straks blauw aan iCloud opslag.

iCloud fotostream

Persoonlijk wil ik wel graag de foto’s zien op mijn MacBook of iPad die ik de afgelopen tijd met mijn iPhone heb gemaakt. Daarvoor hoef ik dus geen ingewikkelde oplossing als iCloud fotobibliotheek te gebruiken, iCloud fotostream doet al wat je nodig hebt. Deze bewaart namelijk de laatste 1.000 foto’s die je hebt gemaakt online en zorgt dat je met alle andere apparaten hier naar kan kijken. Dus op mijn iPad kan ik 1.000 foto’s terug kijken. Dat is voor mij ruim voldoende. Opslag van deze foto’s kost je geen iCloud ruimte, dus dat komt nog eens goed uit!

Mijn tip

Ga in je iPhone/iPad en alle andere Apple apparaten naar je iCloud instellingen en zet alleen iCloud fotobibliotheek aan als je het nodig hebt. Houd het daarna in de gaten zodat het niet uit de hand loopt, alhoewel het met 50Gb lang goed gaat. Heb je het niet echt nodig? Zet je iCloud fotobibliotheek uit en gebruik die fotostream.

iCloud fotobibliotheek verwijderen

Je bent er dan overigens niet meteen van af…. Als je op al je apparaten hebt gezegd dat ze geen iCloud fotobibliotheek meer moeten gebruiken dan laten ze dat stukje in iCloud dus links liggen. Je al gecreëerde archief blijft echter wel ruimte in beslag nemen. Maak hier nog even korte metten mee door naar instellingen -> iCloud -> Beheer opslag -> iCloud fotobibliotheek -> Uitschakelen en wissen.

reservekopieiCloud reserve kopie

Het is super makkelijk dat je iPhone zelf back-ups maakt naar een plekje op internet. Als je Wifi hebt en je zit aan de stroom maakt je iOS apparaat een kopie van belangrijke data naar iCloud. Vroeger moest je je computer nog aanzetten. Heb je een iPad, iPhone? Het maakt niet uit, hij maakt uit zichzelf backups. En daar ontstaat ook het probleem. Men koopt een nieuw apparaat, deze gaat automatisch back-ups maken en al gauw krijg je de melding die je hier rechts ziet.

Het kan best handig zijn om een oude backup een tijdje te bewaren. Je oude telefoon is stuk, weggegooid of weggegeven. Dan is het fijn dat je een kopie van die telefoon in je iCloud laat staan. Straks mis je toch nog iets en kan je het niet meer terughalen. Maar als je een tijdje tevreden bent met je telefoon dan moet je je iCloud backups eens opruimen. Gooi oude reserve kopies weg.

Als je niet zeker bent welke kopie van je iPhone je moet weggooien omdat elke telefoon iPhone van [je naam] heet, kijk dan naar de datum. Twijfel je nog steeds? Gooi al je iPhone backups weg en maak meteen even handmatig een backup van je huidige iPhone. Dan weet je zeker dat je een recente kopie hebt.

opslagruimte-iphone

WhatsApp backup

Een tijdje geleden kwam een vriendin naar me toe met de melding dat haar telefoon vol was en of ik er even naar wilde kijken. Tuurlijk zei ik en opende het opslag overzicht van de iPhone. Toen ik zag wat WhatsApp gebruikte aan opslag moest ik even zitten. Vele Gigabytes aan foto’s, filmpjes en chats stonden op haar telefoon. De boodschap was duidelijk; opschonen. Je kan af en toe een gesprek naar jezelf mailen ter opslag en dan het gesprek zelf leeggooien. Natuurlijk hoef je niet alles weg te gooien, die ene familie app kun je best intact laten, maar zoveel Gb’s… daar kan je vast wel wat aan doen. En iCloud heeft er ook last van. Tegenwoordig kan je namelijk backuppen naar iCloud zodat je geen gesprek-history mist als je naar een nieuwe telefoon gaat. Je kan je voorstellen wat vele Gb’s met je opslag doet.

Meer tips over je telefoon opgeruimd houden? Check het iCulture artikel; iPhone bijna vol? Zo ontdek je welke apps veel opslagruimte innemen