HTC, Android, Blackberry of iPhone?

HTC / iPhone / Android / Blackberry … wat is beter? Dit is een gevaarlijke discussie vooral omdat er zoveel meningen zijn. Volgens mij is het niet helemaal correct om die discussie te voeren en kan je beter richten op de discussie Windows Mobile / iPhone / Android / Blackberry en dan wordt het ineens wel interessanter. Ik denk er het volgende over:

– Windows Mobile is een achterhaald OS en zelfs Steve Balmer geeft dit zelf ook toe. (bron: Dus ik zou eenieder afraden om dit OS op zijn smartphone te nemen. Het werkt niet soepel en ideaal. Een uitzondering is de schil van HTC die ze er omheen hebben gebouwd, daar kom ik later nog op terug.
– iPhone OS is een systeem dat een paar jaar geleden toch wel een revolutie heeft veroorzaakt. Na een jaar zijn er nog grote veranderingen in dit OS geweest en de afgelopen anderhalf jaar is er weinig ontwikkeling nodig, vooral omdat het nog erg voorloopt op de collegae-OS-en. Ook bieden de miljoenen apps een extra verrijking van het OS als je wijs kan worden uit wat je nodig hebt.
– Android OS is nieuw, zei ik net dat het iPhone OS voor loopt en daar doe ik direct Android mee te kort. Android kan minstens net zoveel als het iPhone OS en zo niet kan het meer, maar het heeft een groot nadeel. Het gebruik van de telefoon kent een sterke leercurve. Jeff Jarvis van “What would Google do” beschreef de telefoon als een mooi apparaat, maar een telefoon voor geeks en omdat hij geen zin had om te gaan leren/ontdekken bleef hij nog even bij zijn iPhone alhoewel hij de Nexus er wel naast houdt op aanraden van zijn Google vrienden (afl 24 van This Week in Google –
– Blackberry was een revolutionaire e-mail client die je overal mee naar toe kan nemen. Nog steeds is deze erg goed in wat hij doet, maar het is mijn persoonlijke mening dat hij wat te kort schiet op de andere gebieden waar de bovenstaande OS-en zich wat breder focussen.

Dan heb je nog wat OS-en van Samsung en Nokia. Het schijnen handige telefoons te zijn, maar staan niet in vergelijking tot de bovenstaanden. Een vriendin die de nieuwste Nokia heeft kijkt altijd jaloers naar mijn iPhone. Maar ja die van haar is goedkoper 😉 Een andere vriendin heeft net haar nog geen jaar oude Samsung toch maar ingeruild voor een iPhone.

Nu terug naar de HTC…
Even beginnen met een verhaaltje: In de auto branche is het niet ongewoon voor een bedrijf om een model te nemen, deze onder handen en nog mooier te maken. Het bedrijf Overfinch doet dit bijvoorbeeld met de Range Rover. Men nemen een standaard model, brengen hier wat extra (dure) verbeteringen aan en je krijgt een nog mooier apparaat. Zoiets zie ik HTC ook doen met Windows Mobile. Met deze toevoeging wordt het een betere telefoon, maar de basis is een slecht OS en daar kan je niet op bouwen en HTC kan niet alles verbloemen vrees ik. Ik zie heel veel voordelen als HTC zich nog meer verdiept in Android en de leercurve hier wat meer wegneemt.

De zakelijke markt heeft nog veelal Windows OS (en dus HTC), maar mijns inziens heeft dit meer te maken met niet over te willen stappen naar een onbekend platform. Momenteel heeft de support staf de tools voor Windows OS en overstappen naar iets onbekends is een investering in nieuwe kennis en hardware. En bij de grote massa blijven is een andere uitdrukking voor niet innovatief zijn.

Mijn mening is dat iPhone OS op dit moment (en in ieder geval ook het laatste jaar) voorop loopt in de combinatie van ontwikkeling, gebruiksgemak en techniek. Ik raad ook iedereen aan om een iPhone te kopen en over 2 jaar hier weer opnieuw naar kijken, want ik geloof niet in dat 1 telefoon de markt heel lang kan blijven domineren.