West-Friesland ligt in Noord-Holland

Het Wapen van West-FrieslandVoor sommige mensen is het belangrijk waar je vandaan komt en zo meld ik ook altijd dat ik oorspronkelijk uit West-Friesland kom. Meestal krijg ik dan de vraag of ik ook Fries kan praten, uhm. Nee dat kan ik niet omdat West-Friesland eigenlijk niets meer met Friesland te maken heeft. Hoe komt een streek in Noord-Holland dan toch aan die naam?

In de Frankische tijd (7e eeuw) was Friesland een veel groter gebied en strekte van Denemarken tot aan het huidige België. Heel Noord en Zuid-Holland en Zeeland behoorde toen tot het gebied West-Frisia. Het huidige West-Friesland, wat voornamelijk bestond uit moeras en veengebieden, werd toen Westerlinga of Westflinge genoemd. Tussen 800 en 1300 is veel land weggeslagen in het noordelijke IJsselmeergebied en het westelijke deel van de Waddenzee. West-Friesland rond 1550Hierdoor raakte West-Friesland gescheiden van Friesland. Het machtsgebied van de Friezen werd kleiner en Noord-Holland viel na de verovering door de Frankische koningen in de handen van de Noormannen en daarna weer de Franken en uiteindelijk werd de eerste Nederlandse graaf Dirk I de regent van het gebied.

De naam West-Friesland bleef hangen als herinnering aan een lang vergeten bezetting en rond 1250 waren alle steden die we tegenwoordig kennen gesticht. Medemblik, toen nog Medemelaka of Medemelacha genoemd, was de eerste stad die opgericht werd.

Tegenwoordig wordt de grens van West-Friesland gedeeltelijk aangegeven door de West-Friese omringdijk en de vijf grootste plaatsen: Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Schagen en Alkmaar. Alhoewel de laatste grotendeels net buiten West-Friesland ligt, in Kennemerland. De eerste bewoning van deze steden dateert resp.uit de 4e eeuw (Medemblik), 10e eeuw (Alkmaar), 10e eeuw (Schagen), omstreeks het jaar 1000 (Enkhuizen) en begin 13e eeuw (Hoorn). Medemblik is dus verreweg de oudste en Hoorn de jongste van deze vijf steden.

Warmenhuizen waar ik vandaan kom ligt aan de voet van de West-Friese omringdijk precies tussen Alkmaar en Schagen in. Hieronder zie je een kaartje van het gebied.

West-Friesland

Nu heb ik eindelijk antwoord waarom het West-Friesland heet 🙂 Ze hebben hier trouwens een apart soort dialect dat een familie is van het Volendams. Meer info hierover vind je op Wikipedia.

Dit stukje is eigenlijk een samenvatting van een stukje uit een groter geheel:

Het ontstaan van West-Friesland door Frans J.P.M. Kwaad.

Voor een verdieping en uitgebreide uitleg raad ik je aan om hier een kijkje te nemen.

West-Friesland, kaartje

2 antwoorden

Reacties zijn gesloten.