Een eigen biertap

Kermis attracties, WarmenhuizenTraditie-getrouw bestel ik elk jaar eind juli of begin augustus een biertap met 8 vaten bier, een beetje fris en vruchtensap voor de kermis in Warmenhuizen. We huren al twee jaar de tap via een verhuurbedrijf in Alkmaar en al bijna 16 jaar kopen we de vaten bij horeca-groothandel Scholten. Het is grappig dat ik officieel zelfs een klant-nummer heb, bij een groothandel. Ergens vind ik dat wel stoer klinken.

Maar het proces werd bruut verstoord toen de tap niet geleverd werd. “We verhuren niet meer aan jullie,” was de reactie. Pardon? Omdat wij de vaten ergens anders afnemen krijgen we de tap niet meer. Blijkbaar verdienen ze meer aan de vaten en konden het niet waarderen dat ze dat mislopen. Een beetje verbouwereerd hing ik op. Wat nu? Ik google op wat andere verhuurbedrijven, maar het is best prijzig om voor drie dagen een tap te huren. Voor de grap kijk ik ook eens op marktplaats en tref ik een advertentie: “350 euro voor een complete tap in onderdelen”. Dat kan niet veel zijn, maar na een bezoek ga ik toch naar huis; 350 euro lichter en een tap rijker. De van Enters hebben een eigen biertap en in twee jaar is de tap er uit! Nu de boel nog mooi aankleden, want het is echt een tap in onderdelen:

de vanenter tapHet is een beetje cliché, maar een tap met steigerhout is wel een leuk idee. Het blad is te groot (ruim 2 meter 60, dus dat moet in twee gedeeltes gezaagd worden. Een spoel gedeelte en een tap-blad gedeelte. Hier wat ideeën hoe het er met steigerhout uit kan zien:

Verder wat logische ideeën en eigenschappen:
* natuurlijk komt de bar op zwenkwielen
* hij zal uit twee delen bestaan die je in een hoek kan zetten of juist naast elkaar
* koolzuurfles/-aansluitingen en alle wateraansluitingen zullen netjes in de bar verwerkt worden
* tijdens de kermis staat het vat naast de bar, andere momenten kan het netjes in de bar staan
* in het natte gedeelte komt een koelkastje voor de wijnen
* mogelijk komt er een extra zuil voor een prosecco vat of speciaal bier

Prosecco? Speciaal bier?
Ja tegenwoordig kan je ook prosecco in het vat krijgen. Meestal gaat dit in 20L vaten en kan je het in prima kwaliteit krijgen. Een vat van 20L komt overeen met 27 flessen. Vooral op een feestje is het een leuk extra. Als je de leidingen goed schoon kan houden zou je eventueel ook kunnen wisselen met een speciaalbier zoal misschien Texels Skuumkoppe.

Ideeen genoeg! Heb jij nog een goed idee? Laat het weten in een comment, mailtje, whatsapp, sms, facebook, postduif, rooksignalen, telepathie, iets wat bij mij terecht komt.