, ,

Huis inrichten: video & audio

Marantz cassettedeckIk ben wel een beetje een nerd denk ik. Als ik nadenk over mijn huis inrichten dan denk ik al snel in de richting van de gadgets. Het is ook leuk om daar over te fantaseren. Ik ga even een verhaal bij elkaar zetten waar ik geen rekening met geld houd.

Dus ik beschrijf even de droomsituatie en bekijk later wel of het haalbaar is 😛 Mocht er trouwens iets beters en mooiers bestaan dan hoop ik dat jullie me aanvullen in de comments.

AppleTV

Video
Ik ben een Apple fan dus mijn keuze valt dan al heel snel op de no-nonsense AppleTV. Hiermee kan je films huren of kopen in de iTunes store en je kan ook bij je de film verzameling die je in een andere iTunes hebt staan. Let wel op dat je dan de fillms moet converteren naar een formaat dat iTunes snapt. De veel gebruikte standaard MKV of AVI files snapt iTunes (helaas) niet. Het omzetten naar iTunes formaat is voor mij een manier om de films mooi met ondertiteling te maken zodat je er echt plezier van hebt. Ik heb een MacBook Pro die ik nergens meer mee naar toe neem dus die laat ik dan thuis staan met een flinke externe harde schijf er aan. Met deze kan ik dan de films naar de AppleTV streamen en mijn iOS apparaten synchroniseren.

AppleTV

Verder is het is een klein apparaatje dat je naast je TV zet, aansluit op internet via kabel of wireless, aansluit op je TV via HDMI en op de surround-receiver met optische kabel.Je kan met dit apparaat HD streamen, kopen of huren en op je TV tonen.
Hier kan je de specificaties nalezen.

Natuurlijk zijn er alternatieven zoals…
Andere multimedia boxes:
Boxee Box (USB 2.0 | live internet channels | streamer | 99 euro)
Xtreamer (USB 2.0 | live internet channels | streamer | 100 euro)
Multimedia harde schijven:
LaCinema Classic HD (Full HD | HDMI | Network | USB 2.0 | 2TB | 229 euro)WD Elements Play (Full HD | HDMI | USB 2.0 | 2TB | 213 euro)
en dit zijn maar een paar populaire oplossingen.

Met deze alternatieven kan je wel allerlei formaten voeren zonder dat je iets moet omzetten. Voor sommigen zal dit fijn en makkelijk zijn. Zelf ga ik liever voor de simpele interface en bediening van de AppleTV met het gemak dat een willekeurig iemand die langs komt vanaf zijn iPhone, iPad of Mac kan streamen.Airplay Ik weet dat ik mezelf hierin beperk tot de Apple gedachte.

Ik had het hierboven al heel kort aangestipt. De AppleTV heeft een groot voordeel wat de anderen oplossingen niet hebben. Het werkt fijn met Apple apparaten. Ik kan me een avond herinneren dat we bij Max zaten en elkaar allemaal filmpjes lieten zien. We zochten het filmpje op met de iPhone, speelden het af op de iPhone en streamden het beeld naar de AppleTV. Zo heb je ineens een heel interactief gezelschapsspel, ondanks dat je allemaal met je iPhone zit. En iedereen kan zonder problemen films streamen naar het apparaat.

Voor een wat droge, maar informatieve review van de AppleTV

De bijbehorende TV moet ik nog maar even uitzoeken. Met alle technieken zoals LED, OLED, Plasma, NeoPlasma etc. Dat komt in een ander blogje.

Audio
Om in de Apple gedachten te blijven dacht ik dat het slim was om in elke kamer een airport express te hangen. Dit zijn witte kastjes die eigenlijk als WiFi access points dienen, maar je kan er ook geluid naar toe sturen. Dan moet je er nog wel iets van boxen regelen of er een versterker aan knopen. Na een zoektocht naar alternatieven kwam ik op een veel mooier systeem, namelijk Sonos.

Sonos aan de stereo

Sonos is een duur systeem om een draadloos muziek netwerk te bouwen door je hele huis heen. Je hebt ergens een willekeurig Sonos apparaat aangesloten op het netwerk via een netwerkkabeltje en dan bouwt Sonos een eigen WiFi netwerk op dat ze zelf HiFi noemen dat de muziekapparaten onderling verbindt. Omdat ze gebruik maken van een eigen netwerk heb je geen last van een overbelaste WiFi met haperende muziek.

Met een iPhone kan je dan verschillende muziekbronnen aan zetten. Je kan bijvoorbeeld via een AppleTV of Airport Express aangesloten op de digitale audio-in muziek vanaf elke iTunes, iPhone of iPad mini naar de Sonos sturen. Daarnaast kan je Sonos via een applicatie op een Mac of PC alle muziekbestanden op dat apparaat inventariseren of een aangewezen NAS uitlezen en dan kan je het afspelen. Hij bied ook de mogelijkheid om direct Spotify, Juke music, Tunein, Deezer, Wolfgang’s vault, Aupeo, Stitcher of DAR.fm te bedienen en naar de boxen naar keuze te streamen. Dit zijn allemaal verschillende radio en betaalde muziek stream diensten.

Zelf heb ik een Apple TimeCapsule. Dit is een WiFi access point met een interne harde schijf van 2Tb. Deze gebruik ik nu als back-up schijf en voor tijdelijke opslag. Straks kan ik hem in mijn Sonos setup gebruiken. Dan reserveer ik de helft (1Tb) voor mijn muziekverzameling en laat ik Sonos die harde schijf via het netwerk uitlezen. Zo hoef ik nooit computers aan te hebben staan om te genieten van een leuk muziekje en heb ik een back-up van mijn muziek op een extra schijf.

Hier zie je een gelikt reclame filmpje van Sonos.

Muziek dat draadloos naar een box wordt gestuurd. Dat kunnen audiofielen vast niet goed vinden. Het blijkt dat ze toch gematigd enthousiast zijn over dit systeem. Hier hebben ze het over een 5-speaker box die ze in de handen hadden: Sonos Zoneplayer S5 op HiFi.nl.

De setup die ik in mijn hoofd heb is als volgt:

  • Een Sonos Connect in de woonkamer die aan de surround-receiver is gekoppeld. Aan de connect zit ook de AppleTV via een digitale aansluiting zodat je muziek kan streamen via Airplay en de film muziek kan afspelen via Sonos.
  • Een Sonos Play:5 in de slaapkamer. Voor de muziekjes als je naar bed gaat. Je kan het Sonos systeem ook als wekker laten fungeren en muziek naar keuze laten afspelen.
  • Als er geld over is dan wil ik nog wel een Sonos Play:3 die dan mobiel door het hele huis, bijvoorbeeld op het balkon of in de badkamer als je in bad zit gebruik kan worden. Maar ja, dat is wel weer 299 euro extra en erg decadent.
  • Een Apple TimeCapsule met mijn muziek verzameling.
  • Een iPhone en/of iPad om de muziek te bedienen.

De surroundset of versterker in de woonkamer moet ik nog even over nadenken. Dus die komt in een ander blogje. Ik zag een leuke optie in de consumentengids, maar ja. Dat moet ik natuurlijk allemaal wel checken. En ik heb nog een jaar.