Mac, Windows, Boot camp & Service Pack 3

Windows XP Service Pack 3Laten we maar beginnen met een waarschuwing…

Pas op, installeer geen Service Pack 3 voor Windows XP op je Mac (in bootcamp) totdat je het dit bericht geheel gelezen hebt!!

Zo, nu ik jullie aandacht heb zal ik even wat vertellen 😉 Mijn bovenstaande waarschuwing leg ik pas uit op het eind, dus als je de intro niet nodig hebt moet je even naar beneden scrollen.

Windows op een Mac

Op een Mac is het mogelijk om ook Windows te draaien, niet alleen in een virtuele omgeving met allerlei applicaties als VMware en Parallells, maar ook op de hardware zelf. (uitleg over virtuele machines klik hier) Je hebt het vast wel eens gezien met een gewone PC waar mensen Windows XP, Linux en/of Windows 2000 hadden geinstalleerd en bij het opstarten konden kiezen welk besturingssysteem je wilt draaien. Nou dit is ook mogelijk op een Mac.

Waarom Windows?

Waarom zou je dit doen? Nou er zijn wat applicaties die in een virtuele versie van Windows XP heel slecht draaien en als je het op de hardware zelf draait (zoals je gewend bent bij een gewone computer) dan maakt hij volledig gebruik van je videokaart, geheugen, processor etc. Windows op een Macbook ProNu kan je denken waarom dan niet een programma gewoon voor het Mac OS kopen? Sommige programma’s die ik graag zou willen draaien (zoals een aantal spellen) zijn helaas niet beschikbaar nog voor de Mac. En een ander voorbeeld is iemand die graag Mac OS X draait, maar tijdens haar werk 3d Studio Max moet gebruiken onder Windows. Dan heeft ze toch een Mac en kan ze af en toe Windows opstarten om haar werk te doen. Reuze handig.

Hoe draai je Windows?

Windows installeren op een stukje Mac hardware gaat niet zomaar en het kan ook pas sinds een paar jaar. Een Mac is namelijk anders opgebouwd dan de doorsnee pc (afgezien van het design, uiterlijk en OS). Een PC draait bijvoorbeeld met een BIOS (klik hier voor uitgebreid artikel) in tegenstelling tot de Mac. De BIOS initialiseert en identificeert de hardware en zorgt er zo voor dat (bijv.) Windows de hardware kan gebruiken. Bij Mac hardware ontbreekt deze BIOS en zou Windows niet weten wat hij met de hardware aan moet. Speciaal voor dit probleem en nog wat andere zaken om Windows te kunnen draaien heeft Apple een applicatie in het leven geroepen; Boot camp.

Boot camp

Boot camp op de MacBoot camp is tegenwoordig een onderdeel van het nieuwe OS Leopard en als je deze hebt staat het al klaar voor gebruik. Als het programma opstart kan je je harde schijf opdelen in een gedeelte voor Mac OS X en een gedeelte voor Windows en daarna opnieuw starten en booten van een Windows XP of Vista cd om de Windows te installeren. Waarschuwing echter! Neem een Windows XP versie waar Service Pack 2 al in zit anders kan dit zelfs je Mac zelf beschadigen. Standaard bij Leopard zit versie 2.0 en er is sinds kort een update naar versie 2.1 welke op Windows geinstalleerd moet worden.

Als je alles geinstalleerd hebt kan je terwijl je Mac opstart (net na die toon en in het witte scherm) kiezen welk OS je wilt starten als je de [alt] toets ingedrukt houdt. Of je kan in System Preferences/voorkeuren onder het icoon van Boot camp kiezen wat je standaard opstart schijf wordt; Windows of Mac OS X.

Als je nou echt een IT’er bent of handig met computers kan je Parallels of VMware installeren en zo de Windows die je in Boot Camp hebt draaien ook virtueel benaderen. Dit is een groot voordeel, want dit scheelt je een hoop ruimte. In plaats van twee keer een XP installatie heb je nu maar 1x XP geinstalleerd die je zowel via Boot camp (op de hardware) als via Parallels/VMware (in virtuele omgeving) kan gebruiken.

XP Service Pack 3 en Vista Service Pack 1

Windows XP heeft sinds kort een update erbij; Service Pack 3. Als je deze installeert werkt de Windows versie via Boot camp niet meer vrees ik. Om te voorkomen dat Windows er niet elke keer uit klapt met een Blue Screen of Death (BSOD) zal je eerst de Boot Camp software geinstalleerd in Windows moeten upgraden naar versie 2.1. Ditzelfde geldt geloof ik ook voor Vista met haar Service Pack 1. Ik raad dus ten strengste aan eerst even in Windows te booten (dus niet virtueel) en via [Start], [Alle programma’s], [Apple Software Update] de update binnen te halen.

Problemen bij installeren van Boot camp update 2.1

Helaas is er op internet een hoop (terecht) gemopper te vinden over deze update. De kans is namelijk aanwezig dat het niet goed installeert in je Windows versie. Vooral de foutmelding; Error applying transforms. Verify that the specified transform paths are valid kan je veelvuldig tegen komen, voornamelijk als je een Engelse XP hebt met Nederlandse regio-instellingen. Het probleem is namelijk dat Boot camp kijkt naar deze instellingen en bepaalde taal-instellingen aanpassen waarmee de update niet overweg kan. Hiervoor is een oplossing gelukkig, twee oplossingen zelfs! Ik ga ze allebei geven, de eerste is mijn favoriet en het minste werk.

Geprefereerde methode;

 1. Start de register-editor op (Start, Run/Uitvoeren, Regedit)
  (weet je niet wat register is? Oei, lees eerst dit aandachtig door!)
 2. Ga naar de Key; [HKEY_CLASSES_ROOTInstallerProducts]
 3. Druk op [F3] om het zoekvenster te openen
 4. Zoek op Bootcamp en druk op F3 tot je een soortgelijk iets vindt als wat ik gevonden had. Zie hier een voorbeeld.
 5. Dubbelklik op Language
 6. Zet het bolletje op Decimaal en vul als waarde 1033 in en druk OK
 7. Sluit de register-editor af
 8. Probeer de installatie opnieuw.
Alternatieve methode;
 1. Deinstalleer de Boot camp software (via Configuratie scherm, software)
 2. Zet alle regio opties op English (United States) via Config. scherm, Regional Settings
 3. Installeer Boot Camp 2.0 vanaf de Mac OS X DVD’s
 4. Installeer de Update via Apple Software Update

Meer info?

Als je meer wilt weten kan ik je verwijzen naar de volgende links;

Apple Discussions; Boot camp 2.1 will not install
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1498651&tstart=15

Tweakers.net; Bootcamp 2.1 update installeren lukt niet
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1289741