30 dagen proef

wekkerAls je een beetje rond kijkt op internet dan kan je 1001 manieren vinden om jezelf te verbeteren. Sommige zijn erg ingrijpend en anderen zijn kleine tweaks (aanpassingen) die makkelijk zijn in te voeren. Soms vind ik het enorme onzin en soms kom je iets tegen waar je echt wat aan hebt.

Een mooi voorbeeld van een fijne ‘levens-tweak’ is die van Steve Pavlina: ‘How to become an early riser’. Deze man realiseerde zich dat op tijd op staan zijn dag veel productiever maakt en verzon een truc om zichzelf te trainen vroeg op te staan. Jaren geleden las ik dit en voerde een aantal tips uit. Al vrij snel daarna kon ik zelf bepalen hoe laat ik op stond en tegenwoordig kan ik veel sneller uit de slaapmodus komen. Ik zal alvast iets verklappen, het gemak van makkelijk opstaan begint bij het stoppen met snoozen 😉

Een recenter voorbeeld kreeg ik via Twitter binnen, via Ester geloof ik.


Het was een TED toespraak van Matt Cutts: Try something new for 30 days. Matt Cutts: Try something new for 30 daysDeze man zat vast in een saai leven en besloot op een gegeven moment iets te veranderen. Hij bedacht dat als hij iets wilde doen of veranderen, dan geeft hij zichzelf een termijn van 30 dagen. In deze periode probeert hij dan een gewoonte aan te leren of oefent een activiteit. Die 30 dagen is net lang genoeg om te kunnen zeggen: Ik heb het geprobeerd en het beviel me niet en het is kort genoeg om het toch te proberen. Hij merkte dat hij zo een heleboel dingen ging doen die hij eerst nooit deed of gewoon na 1 of 2 keer proberen op gaf. Het lijkt ook wel een beetje op de leuze van Nike: ‘Just do it’.

Ik kan al opstaan, dus ik ga op voor de tweede uitdaging: 30 dagen lang iets doen wat ik graag wil veranderen. En dat zijn de volgende dingen:
* elke ochtend ontbijten – Ik merk toch dat ik rond 10:30 een beetje flauwig word en niet echt productief meer ben. Dus ik begin de dag met een ontbijt(je)
* elke dag 2 stuks fruit eten – Het schijnt gezond te zijn… Dus waarom niet 🙂 Ik heb het een hele periode gedaan, dus het moet lukken!
* elke ochtend een soort plan opstellen – Ik heb gemerkt dat als je even over de dag nadenkt, in je agenda kijkt of op je to-do lijst spiekt de dag een stuk productiever wordt. Het hoeft geen gedetailleerd plan van de dag te worden, maar ik wil me wel minstens 1x per dag bewust zijn wat er allemaal op mijn pad ligt.
* Niets meer beloven – Nou eigenlijk klopt dit niet, eigenlijk bedoel ik: Enkel iets beloven wat ik werkelijk na ga komen. Het gebeurt me nog wel eens dat ik iets beloof en het vergeet. Als ik me er nu bewuster van ben zal ik er bewuster mee om gaan. Afspraken verzetten vind ik niet onder beloftes verbreken vallen, tenzij je de afspraak op het allerlaatste moment afzegt of helemaal niets laat horen.
* Elke dag een stuk aan een gast-blog schrijven – Dit is lastiger, ik heb me namelijk al eens eerder voorgenomen elke dag te bloggen en dat is min of meer mislukt. Ik ben wel aanzienlijk meer gaan bloggen. Het zijn maar 30 dagen, ik kan het wel volhouden 😉

5 dingen, dat is een mooi begin. We schrijven dinsdag 26 juli. Over 30 dagen is het 25 augustus. Dat betekent dat het zal kruizen met de Warmenhuizer Kermis. Oei. Ik neem in die drie dagen wellicht een pauze op de 30 dagen periode. Voor straf lopen mijn 30 dagen daarom door tot 30 augustus 😉 Ik ben benieuwd!


27 juli – dag 1
ontbijt: Vanochtend ontbeten met een gebakken eitje en vers brood. De bakker wist me te vertellen dat je eigenlijk niet met vers brood moet beginnen omdat dit een bal vormt in je maag. Interessante theorie…
fruit: Naast dat ik braaf salade nam bij mijn lunch heb ik een appel en een banaan gegeten. Dus dat is gelukt. In plaats van iets te snoepen nam ik rond 4 uur een banaan en iets later de appel.
plan: Ik heb een plan opgesteld en ik weet me er aan te houden tot nu toe. Het is geen heel heftig plan, maar wel even een overzicht van puntjes die ik vandaag af wil krijgen. Daarnaast kreeg ik een aantal “o-ja” momenten en heb ze meteen vast gelegd zodat ik het niet meer vergeet.
beloven: Ik heb vandaag niet zoveel beloofd. Behalve iets aan een excel sheet aan te passen. Helaas is mijn Mac nu overleden…. Ik hoop dat ik hem nog aan het werk krijg anders kan ik mijn belofte niet houden. Even kijken hoe dat verder gaat.
gast-blog: Ik heb nog niets geschreven, maar ik kan straks eventueel wel iets schrijven via mijn iPhone als ik mijn Mac niet aan de gang krijg…. Komt heeeeel slecht uit!