Regels op de pistes

Skiing CartoonEr zijn van die dingen die bijna iedere wintersporter wel weet. Toch lijkt het me wel grappig om de “10 geboden” op de sneeuwpistes eens weer te geven. Deze zijn in 1967 bedacht door de De Fédération Internationale de Ski (FIS).

 1. Rekening houden met anderen
  Iedereen die zich op een skipiste begeeft moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent. Ongeacht wat de ander doet, houd rekening met hem/haar.
 2. Beheersen van snelheid en skistijl
  Iedere skiër moet ten alle tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, en aan de drukte op de piste.
 3. Keuze van het spoor
  Iedereen die onder (voor) je skiet heeft voorrang. Ski/board niet vlak langs mensen, en houd rekening met iedereen. Kijk ver vooruit. Kies je spoor zo dat je de persoon voor je niet hindert.
 4. Inhalen
  Op skipistes mag je aan alle kanten inhalen. Maar je mag de skiër die je inhaalt niet hinderen worden of in gevaar brengen.
 5. Invoegen
  Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen. Kijk overal om je heen of je anderen niet tot last bent als je (opeens) weer verder skiet.
 6. Smalle plaatsen
  Iedere skiër moet vermijden om op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste te staan. Wanneer je gevallene bent, maak dan zo snel mogelijk de plaats weer vrij. Enkel bij noodgevallen kan het gebeuren dat hier iemand zit/ligt, waarschuw dan het publiek dat naar beneden komt dat er een ongeval is.
 7. Klimmen en lopen
  Een persoon die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen. Zorg ervoor dat men je goed kan zien.
 8. Letten op waarschuwingsborden
  Iedere skiër moet de markeringen, borden en veiligheidspersoneel opvolgen.
 9. Verlenen van hulp
  SafetyBij een ongeval is iedereen verplicht hulp te bieden. Zorg dat de piste-reddingsdienst gewaarschuwd wordt. Indien mogelijk verleen eerste hulp en zorg dat de overige mensen het slachtoffer ontwijken terwijl ze van de berg af komen..
 10. Legitimatieplicht
  Een geldig legitimatie bewijs is, net als in Nederland, verplicht!

bron:
Wintersporters.nl – Veilig skiën met de 10 piste-regels
ANWB – Wintersport verkeersregels voor de piste