,

Microsoft & Apple

Zo, een Mac, een iPod, dus een Apple mens ben ik geworden en sindsdien heb ik me verdiept in de Mac of in het fenomeen Apple in het algemeen. Je komt dan een heleboel interessante kreten, misverstanden en andere zaken tegen. Hieronder wilde ik mijn mening eens geven over de strijd tussen Microsoft & Apple.

Een vriendin van me heeft al een aantal jaar een iBook en ziet nu steeds meer dat Apple een groot concurrent wordt van Microsoft en dat deze laatste reus misschien zelfs wel moet vrezen voor het appeltje. Mensen die deze mening delen moet ik teleurstellen, althans voorlopig. Als we naar de cijfers kijken van de grote software leveranciers dan komt er het volgende uit;

Microsoft
Microsoft produceert voornamelijk besturingssystemen zoals MS-DOS, Windows en software zoals bijvoorbeeld Office. Naast deze software maakt het ook hardware, zoals een aantal toetsenborden, muizen en ook een spelconsole; Xbox en de Xbox 360.
De jaarlijkse omzet van Microsoft bedraagt ongeveer $45 miljard en de winst dat het bedrijf maakt is ongeveer 13 miljard dollar..

Apple
Apple produceert een combinatie van software + hardware met daarbij een aantal softwarepakketten en een heleboel randapparatuur. De jaarlijkse omzet van Apple bedraagt ongeveer $15 miljard, en de winst die het bedrijf maakt per jaar is ongeveer $1,5 miljard.

Kan je met zulke verschillende omzetcijfers spreken dat Apple een geduchte concurrent is van Microsoft? Ik denk het niet, daarvoor is Apple te klein, maar in de toekomst gaat Apple wel een sterke invloed hebben op Microsoft. Dit kleine bedrijfje verzint steeds mooiere apparaten om hun MacOSX te verkopen met als laatste aanwinst de Macbook Air. Dit is momenteel ’s werelds dunste laptop met een volwassen scherm.

Hoe komt dan toch dat men Apple als een grote concurrent ziet? Ten eerste genereert Apple heel veel ‘buzz’ of opschudding. Er zijn een aantal websites als bijvoorbeeld, TUAW.com, Engadget en Macrumours.com die helemaal in de stress schieten en gaan speculeren als de Apple Store even wordt uitgezet en het volgende plaatje getoond wordt;

We'll be back soon

Microsoft maakt geen hardware en wordt als normaal en standaard gezien als je een nieuwe pc koopt. Als je een Microsoft machine koopt, dat koop je een pc van Dell, HP, Compaq, etc.. Als je een Apple koopt dan koop je een Mac! of een Macbook! Dat spettert! Als Microsoft met iets nieuws komt hebben alle Columnisten, bloggers en journalisten het al uitgekauwd. Als Apple met iets nieuws komt zitten alle geinteresseerden gekluisterd aan de computer te kijken naar Steve Jobs die heel voorzicht de kaarten op tafel legt die Apple maanden angstig tegen de borsten heeft gehouden.

Maar zoals ik al zei kan de toekomst iets anders gaan brengen. Apple blijft groeien en Microsoft gooit (m.i. onterecht) geen hoge ogen met zijn Vista terwijl een hoop mensen Leopard wel omarmen. Bovendien zullen wat mensen die nu nog op een Windows systeem bevinden zich versplinteren over Open Source besturingssystemen (gratis) en MacOSX. Bij een Mac krijg je er een aantrekkelijke verpakking bij en bij een Open Source variant is het veelal gratis. Maar het lijkt me sterk dat Microsoft ooit van zijn troon wordt gestoten. Het biedt een uniform platform aan producten aan wat iedereen kent en zonder veel omscholing gebruik kan maken.

Maar om niet helemaal in het Microsoft kamp te gaan zitten; ziehier een geek die een lijst van 50 redenen heeft gemaakt waarom hij de overstap naar het MacOSX heeft gemaakt van Windows en waarom hij nooit meer terug gaat.
Leopard, Vista