Probleempje: reeds verstuurde mail nog in concepten

Momenteel gebruik ik mail voor de Mac om mijn mail op te halen. Het is voor mij een top programma, puur gericht op mail en geen poespas er om heen. Ik heb hem ingericht dat ik MobileMe met enkele andere Gmail-mailboxen kan bereiken via IMAP.

Omdat ik IMAP gebruik zie ik de mappen die ik op de server heb staan en als ik een mail weggooi uit mijn mail programma verdwijnt hij ook op mijn iPhone die ook met IMAP werkt. Als ik een mail verstuur via mijn iPhone komt hij ook in mijn verzonden mail van mijn Mac.

POP3 is zooooo achterhaald.

Maar er is 1 probleempje
Hier liep ik een paar keer tegenaan… De drafts/concepten folder waar mailtjes tijdelijk in opgeslagen worden als je er mee bezig bent wordt ook met de server gesynchroniseerd. Met korte tussenperiodes word je mail opgeslagen en wordt verstuurd naar de server. Op het moment dat je klaar bent met je mailtje en deze verstuurd wordt hij automatisch uit je concepten weggegooid. Hier ontstaat een probleem. Als ik namelijk mijn mail verstuur terwijl net een update naar de server wordt gestuurd dan blijft de reeds verstuurde mail toch in concepten staan en zo ontstaat er na tientallen mailtjes versturen een hardnekkige vervuiling.

Je kan dit voorkomen door je concepten niet meer op te slaan op de server. Zo hoeft de mail-client niet steeds een kopie op te sturen met het risico dat het weer fout loopt. Dit heeft wel als nadeel dat je niet met een concept dat je op je Mac bent gestart af kan maken op je iPhone, maar eerlijk gezegd ken ik geen mensen die dat doen.

Het automatisch uploaden van je concept kan je op deze manier uitzetten. Ga in je mail applicatie naar Mail in je menubalk en kies voor Preferences (of voorkeuren?)

Daar ga je naar het juiste account (of allemaal?) en ga je naar Mailbox behaviours en zet je het bovenste vinkje uit.

Nu worden je concepten enkel lokaal opgeslagen. Probleem opgelost!