Externe harde schijf
Ik heb een nieuwe externe harde schijf omdat de 148Gb interne schijf van mijn Macbook Pro toch wel zo zijn beperkingen heeft. Met een iTunes (muziek) verzameling van ongeveer 143Gb en een Aperture (foto’s) bibliotheek van bijna 50Gb betekent het eigenlijk dat ik niet mijn data bij me kan hebben. Nu had ik een hele mooie 500Gb schijf voor weinig gekocht bij de Mediamarkt. Maar het nadeel daarvan was dat je een extra voeding moest meezeulen en het een grote schijf was.
Nu heb ik een andere oplossing, een laptop harde schijf van 500Gb in een behuizing die ik via Firewire kan aansluiten. Geen gesjouw meer van zware harde schijven, maar een compact apparaat dat ik met 1 kabel op mijn Macbook Pro kan aansluiten. En als je geen beschikking hebt over Firewire 800, dan kan je eventueel ook wat aansluiten via 400 of zelfs USB.
Het gaat om de LaCie Rugged 500Gb disk;
Het mooie van deze is die interface waar zowel Firewire als USB op aangesloten kan worden. Apple liefhebbers hebben liever een Firewire aansluiting omdat bijvoorbeeld Firewire 800 een datatransport van 800 Mbps heeft ten opzichte van USB 2.0 met 480 Mbps (bron). Een ander voordeel van Firewire is dat er meer stroom op de poort zit en de kans dat je de bijgeleverde voedingsdraad niet nodig hebt. Een derde voordeel is dat Firewire geen belasting vraagt op je processor. Als je via USB bestanden kopieert zal dit sneller gaan met een snellere processor omdat USB je processor nodig heeft voor bepaalde acties. (bron)
Verder had ik voor deze gekozen omdat het rubber om de schijf heen zorgt dat de harde schijf geen trillingen doorgeeft aan het bureau en een beetje beschermt tegen onbedoelde stoten. Verder hangt dit schijfje in rubberen blokjes in zijn behuizing en zorgt er zo ook voor dat trillingen door stoten minder effect hebben op de harde schijf. Natuurlijk kan je er niet mee voetballen, maar ergens denk ik wel dat deze iets robuuster is dan een conventionele behuizing. Hieronder een plaatje van de behuizing met de harde schijf;