Duikers haten blauwalg

Hoewel je met duiken blauwalg nog wel eens kan ontlopen en het meer hinder geeft bij andere watersporten is het toch een lastig fenomeen wat een leuk gepland duikje kan verpesten. En het is NU al raak in Nederland, door de zachte winter is de blauwalg niet helemaal afgestorven en duikt het nu haast anderhalve maand te vroeg op;

…De waterschappen Dommel en Aa en Maas hebben de afgelopen dagen de eerste blauwalgen gevonden, onder meer in natuurgebied De Heinis in Den Bosch, zo werd maandag bekend…
Lees meer over blauwalg op nu.nl

De Blauwalg of ook wel bekend als de blauwwier is eigenlijk een rare naam voor het organisme die menig zwem- en duikplezier kan vergallen. Het zijn namelijk geen algen of wieren, maar kunnen enkel onder een aparte groep geplaatst worden. Officieel heten ze dan ook Cyanobacteriën afgeleid van de blauw-groene kleur die ze kunnen hebben.

Toch zijn de blauwalgen niet altijd een vervelend factor op deze wereld, hierbij wat feitjes waardoor je misschien wat meer respect voor de bacteriën krijgt;

  • Cyanobacteriën zijn één van de oudste organismen op aarde en waren één van de eersten die zuurstof konden produceren waardoor andere organisme de mogelijkheid tot een bestaan kregen.
  • Chloroplasten die nodig zijn voor het fotosynthese proces van planten (licht, water en koolstofdioxide gebruiken om glucose te maken waarbij meestal zuurstof vrij komt) kwamen voor het eerst voor in deze algen.
  • Verschillende watervarens zijn afhankelijk van de blauwalg omdat deze in symbiose leeft het organisme. Maar ook op het land zijn er korstmossen die in symbiose leven met de landvariant van de blauwalg.
  • Sommige blauwalgen worden verwerkt in pillen en gezichtsmaskers en ze worden zelfs in levensmiddelen verwerkt als stabilisator, smaakmaker of proteineleverancier. De variant Spirulina is ook in pillen verkrijgbaar omdat ze ontstekendremmend kunnen werken.

Hopelijk krijg je nu een wat minder negatief beeld van dit waterverpestend ding waar helaas vaak voor wordt gewaarschuwd als de temperatuur weer wat hoger wordt. Vooral als het water tussen de 20 en 30 graden en mineraalrijk is en er een luwe wind staat dan is de kans groot dat blauwalg optreedt.

Let op als Blauwalg/-wier trouwens gesignaleerd is, want volgens een website zijn ze op de volgende wijze giftig;

Vergiftigingen door blauwwieren komen alleen via de mond tot stand. Het gif dringt niet door in de huid. Ernstige vergiftigingen doen zich bij mensen zelden voor, omdat zij niet veel water binnen krijgen bij het zwemmen. Kleine kinderen zijn kwetsbaarder, omdat zij meer water binnen krijgen en eerder ziek worden door vergiftiging. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van de volgende verschijnselen: hoofdpijn, huiduitslag op armen of benen, maagkramp, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, lopende neus of gezwollen lippen. Deze verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf. Blauwwieren hoeven niet altijd de oorzaak te zijn van bovengenoemde ziekteverschijnselen. Ook andere bacteriën en virussen zijn een mogelijke oorzaak; de klachten zijn vaak hetzelfde. Raadpleeg in deze gevallen daarom altijd uw huisarts.

Meer info te vinden op de websites;

  • www.diveteam-scubasports.nl over Blauwe alg (Cyanobacteriën = Blauwwieren)
  • Wikipedia over de Blauwalg
  • Nu.nl meldingen over de blauwalg