Handige applicaties

Soms moet ik wel eens een computer voor iemand installeren en dan jeukt het om wat extra applicaties te installeren omdat ik er goede ervaringen mee heb. Misschien niet helemaal netjes, dus meestal doe ik het niet, maar dan wil ik het via dit blogje een paar applicatie tips meegeven;

Anti virus programma’s

Zelf ben ik absoluut geen fan van NortonSymantec Anti-virus software. Bijna alle computerproblemen van vrienden/familie/kennissen waar ik bij geroepen werd was Norton programmatuur geinstalleerd en vaak was dit nog de veroorzaker van het probleem ook. Ik heb voor mijn eigen computer een hele goede (en gratis) virusscanner gevonden van het bedrijf Avast. Deze vraagt geld voor zakelijk gebruik, maar de mensen thuis hoeven geen geld te betalen, enkel te registreren. De virusscanner is in alle mogelijke talen te downloaden en wat ik ook essentieel vind; Het update zichzelf als hij een verbinding heeft met internet.Zie hier voor meer info

PDF documenten lezen

Soms ontkom je er niet aan en dan moet je een PDF lezen. Maar wat is dat dan? Het is net als een Microsoft Word document een formaat van een document, maar PDF (ook wel bekend als Portable Document Format) heeft als voordeel dat het meestal alleen lezen is. Zo kan je rapporten naar mensen sturen die ze digitaal kunnen bewaren en/of uitprinten, maar niet zomaar wijzigen. De belastingdienst maakt bijvoorbeeld ook gebruik van PDF document om zijn clienten te mailen, dan kunnen deze uitgeprint, ingevuld en weer teruggestuurd worden.

Maar hoe lees je deze speciale PDF’s? .doc lees je met Word, .xls met Excel en .pdf met Adobe Acrobat Reader? Nee, mijn tip is Foxit Reader te gebruiken. Het is sneller, kleiner, gratis en neemt minder schijfruimte in beslag.
Zie hier voor meer info…

PDF documenten maken

Zoals ik boven al uitlegde wat PDF is, vertelde ik ook dat het voordelen had sommige dingen via PDF te versturen. Zelf doe ik dit ook van tijd tot tijd en maak ik dan geen gebruik van de Adobe Acrobat programmatuur, maar van (nog) een gratis programma; PDFCreator. Vooralsnog heb ik hier weinig over te klagen en werkt het prima, ook als een soort printer. Stel ik heb een website die ik wil bewaren (stukje informatie) dan kan ik hem naar PDF printen en zo makkelijk opslaan.
Zie hier voor meer info…

Mozilla Firefox als Internet browser

Zelf gebruik ik Firefox als mijn primaire applicatie om over internet te surfen, daarnaast gebruik ik enkel Internet Explorer nog voor Outlook Web Access (webmail) van thuis en van mijn werk en af en toe de rabobank site. Waarom Firefox en geen Internet Explorer? Die laatste zit er standaard in, dus lekker makkelijk toch? Ik heb er eerder een stukje over geschreven, handig om te lezen. Met Firefox kan je eigenlijk veel meer, omdat het open source is kan iedereen er ook tooltjes of plug-ins voor schrijven en maakt het een heel veelzijdige applicatie.
Zie hier voor meer info…

Zie hier trouwens wat steekhoudende argumenten waarom je Firefox niet zakelijk zo moeten gebruiken.

DVD Shrink

Als je een mooie DVD hebt en deze wilt back-uppen omdat je de dvd aan een zeer onbetrouwbare vriend wilt uitlenen (of zo) dan is dit de applicatie die je moet gebruiken. Hij comprimeert de DVD en omzeilt eventuele codering en maakt de dvd regio-onafhankelijk. Ideale tool dus voor dvd’s kopieeren.
Zie hier voor meer info…

Daemon-Tools

Ik ben geen fan van cd’s… ze gaan stuk, raken zoek enz. enz. Dan is deze tool erg handig. Je maakt namelijk een iso (copy in 1 bestand) van je cd of dvd en dan kan je hem op je harde schijf bewaren. Erg handig en zeer krasvrij. Maar hoe moet je ze dan nog afspelen? Daar komt 1 van de vele tools van Daemon-Tools bij kijken. Deze applicatie koppelt het bestand aan een driveletter (schijf letter) en dan kan je de cd of dvd benaderen alsof hij in een cd-/dvd-speler zit. Erg handig.
Zie hier voor meer info…