iPod, mijn favoriet

De echte Apple en eventuele iPod/iPhone fans is het waarschijnlijk niet ontgaan, maar begin september was er een groot evenement gaande waarin de nieuwe reeks van de muziekdragers werd gepresenteerd. Nou ja nieuw… Mijn favoriete iPod, de classic, werd niet echt ge-update, maar meer een beetje gecastreerd. Laat ik snel even iets vertellen over de geschiedenis van de Classic.

Op 23 oktober 2001 kwam de eerste iPod, de First Gen met 5 Gb opslag. Een ware prestatie, want alle andere mp3-dragers zaten nog op de 512Mb opslag met een hele enkel uitzondering daargelaten. Iedereen klaagde dat het zo’n duur ding was, maar toch bleken er genoeg mensen interesse te hebben om deze iPod tot een succes te maken.  5 maanden later ongeveer kwam er nog een 10Gb en 15Gb versie uit. In 2002 werd het tijd voor een “Second Generation” versie. Deze had wat aanpassingen die het gebruik prettiger maakte en zo ontstond de gewoonte om elk jaar een verbetering te tonen. Zo gingen we in 2003 naar de derde generatie, 2004 naar de vierde, etc. En bij elke upgrade leek de harde schijf ruimte te verdubbelen.

In 2005 kwam er bij de 5e generatie een leuke feature erbij, je kon er ook video op kijken. Hiermee begon de innovatie een beetje uit het concept iPod te raken. In 2006 kregen we ook niet eens meer een Sixth Generation en werden de verbeteringen op het oude model zo miniem dat ze het uitbrachten als een 5,5 generatie. In 2007 werd de iPod Touch een grote speler op de muziekdragermarkt met allerlei functionaliteit extra die de ouderwetse pappa iPod niet in zich had. De iPod Touch werd meer iPod en de oude iPod, het oer-concept werd als Classic gebombardeerd. Maar wat het koren nog steeds een beetje van het kaft scheidt had de Classic wel 160Gb! aan opslag. De Touch kon op dat moment enkel nog 16Gb bieden, een beetje magertjes!

Zie hieronder de reeks iPods door de jaren heen. Van de eerste generatie tot aan de huidige Classic.

Afgelopen evenement is het einde van de iPod Classic nog duidelijker geworden. Nieuwe features die normaal op zowel de mini-iPod genaamd Nano als de oer-iPod werden uitgevoerd kan je enkel nog vinden op de iPod Nano. Het is voor het eerst dat de Nano features heeft die de iPod Classic niet kan. En voor het eerst in de geschiedenis van de iPod is deze terug gegaan in opslag. Waar normaal een trend was dat de schijfruimte met minimaal 20Gb vergroot werd is er nu enkel nog de 120Gb, 40Gb minder dan de grote 160Gb versie van vorig jaar. Deze zullen dan ook wel schaars worden denk ik, er zal wel een leuk handeltje optreden in de schaarse 160Gb edities denk ik nu net.

Sommigen fluisteren dat het komt omdat Flash goedkoper en goedkoper per Gb wordt en dat men het volgende evenement dan de 120Gb Flash versie kunnen aanbieden. Het gebied waar de Classic elke andere iPod eerst versloeg zal dan ook niet meer zijn sterkste punt zijn en kunnen we afscheid gaan nemen van de hard-core muziek drager, enkel gebouwd om veel muziek bij zich te dragen.

In mijn mening, toch wel zonde…
Ik heb vooralsnog liever meer opslag dan een breder scherm om video te kijken. We zullen zien wat de toekomst ons gaat brengen. Hieronder een foto van alle huidige iPods, van Shuffle tot iPhone 🙂

Meer over iPods en diens tijdlijn kan je op de wiki terug vinden.