Plastic is een killer
Laatst kwam een groep mensen in de media door bloot door Amsterdam te fietsen. De bedoeling was aandacht te creëren voor het milieu en de verslaving van de mens aan gemotoriseerd vervoer. Het past goed in het idee dat de auto, motor en verschillend OV-transport behoorlijk wat schade toebrengt aan het milieu. Meer informatie over deze toch kan je hier vinden.
Natuurlijk is dit een belangrijke gedachte waar we altijd moeten blijven kijken of we zaken kunnen verbeteren om het milieu te sparen, maar we staren ons wel blind op iets wat makkelijk is te beheersen. Het is heel zichtbaar en dankzij de brandstof ook makkelijk is te controleren terwijl de regering er een hoop geld aan verdient. Laten we ons eens voor een uitdaging stellen en verder kijken dan onze neus lang is. We moeten kijken naar een ander probleem: plastic.
Vorige week sprak een vriend mij aan en begon over de bergen plastic in de oceanen. Nog geen dag later had mijn broertje het over plastic dat er de oorzaak is van de dood van veel dieren. Het is goed om te horen dat mensen die zich er niet specifiek in verdiepen er toch over horen via de TV, kranten of andere media. Je hoort mensen wel eens spreken dat in de oceanen een grote berg plastic rond drijft. Dit klopt inderdaad, het is helaas niet beperkt tot één berg, maar een aantal bergen verspreid over alle grote oceanen op de wereld. Daarnaast is het geen grote stukken die rondzweven en kan je alle stukken vinden van microscopisch klein, plankton-grootte, stukjes plastic tot grote zakken. Alle vormen van onderwaterleven kunnen dit plastic aan zien als eten en hun maag er mee vullen of er in verstrikt raken. Vogels, vissen en ander leven sterven dus van de honger zonder dat ze een hongergevoel hebben omdat hun maag vol zit met onverteerbaar spul.
Wat kan je er aan doen denk je dan? Zo een berg plastic is ver buiten je bereik en je kan er geen invloed op uitvoeren zou je denken. Toch is dat niet zo. Laatst zat ik in Amsterdam aan het water… En alles wat in de grachten waait of wordt gegooid komt uit op het IJ en dat gaat uiteindelijk naar zee en naar de oceanen. Zie hier een aantal voorbeelden van een alledaagse dag:
Een beter milieu begint echt bij jezelf! Zorg dat al het afval wat je hebt netjes in de vuilnisbak verdwijnt. Gooi absoluut niets op straat want als het ergens in het water, put of sloot valt is de kans groot dat het uiteindelijk in de zee terecht komt. Koop zo min mogelijk toekomstig plastic afval. Je kan beter een dopper of ander duurzaam flesje kopen en deze aan de kraan vullen dan steeds maar weer spa-blauw flesjes kopen. Water uit de kraan is veel duurzamer en volgens de drinkwaterwet is de kans groot dat het nog gezonder is ook! Lees er hier meer over.
Koop hard plastic borden om mee te picknicken en niet van dat wegwerp spul. Gebruik een plastic tas dat je in de supermarkt koopt herhaaldelijk of nog liever, neem gewoon een rugzak of iets duurzaams mee. De Jumbo in Voorburg heeft bijvoorbeeld een goed initiatief opgezet en braaf stop ik daar al mijn plastic zakken in:
Plastic recyclen via de inzamelpunten van de gemeente is natuurlijk ook een goed voorstel, maar kijk om je heen of je dingen niet directer kan recyclen zoals het idee hierboven waar je zonder energie een plastic tas een 2e keer kan gebruiken. Als iedereen zijn plastic tassen twee of drie keer gebruikt wordt dat deel van onze plastic consumptie al gehalveerd! Dat kan je een grote winst noemen.
Wees creatief en denk verder…. Neem geen wegwerp-bordjes mee op de picknick, maar gebruik hard plastic bordjes. enz. enz.
Plastic is echt een killer en dat heeft Charles Moore ook op TED conferentie beschreven. Hij is er ook erg negatief over en geeft ook aan dat veel plastic niet gerecycled kan worden. ik raad iedereen aan om de tijd te nemen dit te bekijken, het kost je 7,5 minuut.