Nieuw mobiel abonnement, welke?

iPhone 5De nieuwe iPhone zou er aan (kunnen) komen en mijn abonnement loopt eind juni of ergens in juli af, dus ik ben aan het bedenken wat ik zal gaan doen als het zo ver is. De keuze welk toestel ik ga nemen is niet zo moeilijk, natuurlijk wil ik een nieuwe iPhone! Waarschijnlijk ga ik weer voor een 32Gb, zelfs als de 64Gb beschikbaar is, omdat dit een mooi maatje is voor alle apps, video, podcast en muziek. Als ik puur en alleen muziek wil luisteren dan zet ik mijn iPod Classic aan waar ik beschikking heb over 160Gb muziek en ik spaar ook nog eens de batterij uit van mijn telefoon. Nee, het grootste dilemma is de provider waar ik een abonnement moet gaan afsluiten.

Momenteel ben ik klant bij T-mobile en afgezien van wat dekkingsproblemen ben ik een hele tevreden gebruiker. iPhone, T-Mobile, KPN en VodafoneZelf woon ik in de randstad en heb ik vaak 3G bereik. Een enkele keer dat ik bij mijn ouders (kop van NH) op bezoek ga, of in een uithoek van Zeeland ben, moet ik het met het tragere GPRS doen. De grootste doorn in mijn oog is dat ik bij evenementen, zoals Koninginnedag, geen enkel bereik heb terwijl vrienden met hetzelfde toestel op KPN en/of Vodafone wél bereik hebben. Ook als ik de Noordzee op ga om te duiken kan een ander op het groene/rode netwerk nog een uurtje doorbellen terwijl mijn iPhone elk contact met de buitenwereld is verloren. Voor mij is dit reden genoeg om eens te informeren wat de andere netwerken aanbieden.

Nu had T-mobile als enige provider werkelijk onbeperkt internet en dat was voor mij veel belangrijker dan de bovengenoemde minpuntjes, dusiPhone limiet ik was gelukkig met T-mobile. Vanaf 4 april gingen echter nieuwe abonnementen in waar ze het onbeperkte internet er uit hebben gehaald. Dit geldt voor nieuwe abonnementen en verlengingen, dus als ik mijn abonnement verleng word ik ook beperkt in mijn internet-verbruik. Het is een kleine teleurstelling omdat ze enkele maanden eerder beloofden onbeperkt internet te blijven aan te bieden. Daar gaat mijn belangrijkste reden om bij de Duitse provider te blijven en ga ik toch op zoek naar een alternatieve provider. De volgende mogelijkheden vind ik dan na een korte zoektocht:

KPN Vodafone T-mobile
Telfort (KPN) Rabobank Mobiel (KPN) Mtv Mobile (KPN)
Sizz (Vodafone)

Vroeger was het een rekensom waar je keek met wie  je het goedkoopste uit was en met die kennis hak je de knoop door. Internet highway Toen stelde ik hele Excelsheets op compleet met de aanschafprijs van de telefoon en zo maakte ik een beslissing waar ik wat ging kopen. Als je deze moeite niet wilde of kon nemen had je sites als bellen.com om je verder te helpen.Nu wil ik echter een goed mobiel internet bij mijn abonnement en daar kunnen de telefoonprovider-boeren nog niet goed mee om gaan en er zijn nog geen websites die je hiermee kunnen helpen. Het is voor mij belangrijk dat mijn denkbeeldige ‘oprit naar het internet’-snelweg mij volledig toegang geeft zoals het hoort volgens de “Netneutraliteit“. Het is voor mij zelfs belangrijker dan dat beetje bellen en sms-en. Ik heb graag een mobiele provider dat meer de aandacht aan het internet besteedt.

VroegerToch hebben de providers nog steeds het verdienmodel van bellen, gebeld worden, SMS-en en MMS-en in hun hoofd en ze doen internet er een beetje naast, het is nog te nieuw voor ze. Ze proberen nog naarstig vast te houden aan het oude verdien-model nu de mensen steeds meer gebruik maken van het internet-deel van hun abonnement. Dan hebben ze aan mij een slechte, want mijn bundels puilen over van de belminuten en SMS’jes die ik niet nodig heb.

KPN en Vodafone onderzoeken nu of het mogelijk is om stukjes van de toegang tot internet te sluiten of, zoals Arjan Dasselaar beschrijft, ’tolpoortjes’ te plaatsen om toch nog het oude verdienmodel vast te kunnen houden. Als je iets doet wat lijkt op dat ouderwetse sms-en, dan gaan ze dat verbieden en enkel toestaan onder betaling. Als je iets doet wat lijkt op spraak via je data-abonnement dan moet je er voor betalen omdat ze de telefoontikken mislopen.

Sinds dit jaar (2010) wordt er mobiel meer data verbruikt voor mobiel internet dan voor telefoon gesprekken. De vraag die ontstaat is: Waarom wordt er onderscheid gemaakt tussen dataverbruik en telefoon- en smsverkeer? Momenteel verbieden veel mobiele telecom providers VoIP. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de providers bang zijn om ’telefoontikken’ mis te lopen. Zijn de bel minuten en de sms berichten te duur, of zijn de data abonnementen te goedkoop? Als je naar de winsten van de bedrijven kijkt vermoed je het eerste.

(quote uit artikel van 1 jaar oud:
De toekomst van mobiele telefonie” van Bas van Steen)

Waarom niet het idee uit het vorige millennium overboord gooien dat je het geld binnen moet halen met telefoon en SMS bundels. Richt je vooral op de toekomst, een nieuwe dienst: Internet-provider worden voor mobiele apparaten! Dan betaalt men iets meer voor internet en iets minder voor bel en sms-diensten. Het is ook onvermijdelijk denk ik en we zitten nu in een overgangsfase tussen het oude en het nieuwe idee van mobiliteit. Het vervelende is dat ik NU in de komende maanden een abonnement moet afsluiten.

Mobiel internetDoor de volgende feiten ben ik niet meer zeker waar ik mijn nieuwe telefoon-abonnement moet afsluiten:
KPN doet aan een soort van afluisteren om te kijken wat je op internet doet zodat ze daar een verdien model op kunnen baseren en dan heb ik straks slechts beperkt toegang tot internet. Vodafone dreigt niets meer aan de ontwikkelingen van hun diensten te doen zolang ze het idee hebben dat Google en Apple parasieten zijn op hun netwerk en dan wordt het bereik alleen maar slechter. T-mobile is eigenlijk de enige die het nog begrijpt, maar daar is het algemene bereik niet ideaal. Toch blijft dit dus de enige logische keuze voorlopig? De andere kleine spelers zijn slechts afgeleiden van de grote netwerken.

Vodafone maakt trouwens een enorme denkfout… Google en Apple zijn geen parasieten van het netwerk, het zijn goudmijnen waar je de mensen virtueel naar toe transporteert. Als je een beetje creatief bent en de oude gewoontes afgooit kan je daar juist een hoop geld aan verdienen! Stop geen geld in een Vodafone-live, investeer niet in een T-mobile web ‘n’ walk, maar investeer in de toegang tot de veel betere alternatieven die internet biedt. Daar ligt de toekomst.

Hieronder zie je nog twee rants, columns van Arjan Dasselaar die door sterke taal dit belangrijke punt probeert te maken op de consumenten van de grote spelers die nu zo raar doen.

Column van zaterdag 14 mei op nu.nl
Arjan Dasselaar: KPN, bedrijf van Iraanse allureKlik op het artikel voor de rest.

Column van zaterdag 21 mei op nu.nl
Arjan Dasselaar: Erger dan de RussenKlik op het artikel voor de rest.