HML steunen in NZ project

In 2010 staat bij het Haags Montessori Lyceum de Noordzee centraal en er wordt momenteel een project opgestart om ons grootste natuurgebied van Nederland wat meer zichtbaar te maken. Afgelopen donderdag werden Klaudie en ik uitgenodigd om meer over de Noordzee te vertellen. Klaudie gaf een bezielende presentatie over dit onderwerp aan docenten en de VWO examenklassen. Deze bestond uit een korte uitleg over het ontstaan van de Noordzee, het onderwater leven dat we er kunnen aantreffen en eindigde met een kritische noot over het visgebruik van de mens en wat we er aan kunnen doen om voorzichtiger met het leven onder water om te springen.

Op de gezichten was verbazing en verwondering af te lezen bij de onderwater beelden en temeer werd duidelijk dat de Noordzee niet zo zichtbaar dat wij als Duik de Noordzee schoon team zouden willen. Na de presentatie werd nog de uitzending van Vroege Vogels over het project om een schone Noordzee te krijgen getoond in de presentatie van een ander en gestimuleerd door middel van een veiling en een sponsorloop zoveel mogelijk geld binnen te halen voor het project en Stichting de Noordzee.

Na de presentatie hielpen Klaudie en ik in de examenklas van VWO met een opdracht waarmee ze media aandacht moeten krijgen voor problemen die met de Noordzee te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld; Overbevissing door de mens, de invloed van wrakken in de Noordzee, kustbeveiliging tegen water wat niet ten koste gaat van de natuur. Het was inspirerend om te zien hoe deze aankomende generatie zich in zet voor de Noordzee die ze straks van de huidige generatie cadeau krijgt.

Aan het einde van de dag kwam er nog een enthousiast team bij elkaar om gedachten uit te wisselen over een film om de Noordzee zichtbaarder te maken voor een breder publiek. Het HML wilt deze film steunen met fondsen die uit het lustrum-project geworven kunnen worden. De eerste ideeën worden uitgewerkt en op de website van Duik de Noordzee schoon en die van Learning by Action zal informatie te vinden zijn over de ontwikkelingen.

Het schilderij linksboven is gemaakt door Paul Jansen.
De foto rechts onder is van Duik de NZ schoon, gemaakt door
Cor Kuyvenhoven.