Server, IaaS, PaaS en SaaS
Op mijn werk geef ik training in Microsoft Azure. Azure kent een aantal smaken die een ITer wellicht eens voorbij heeft zien komen.. Het liefst verhuurt Microsoft in Azure de SaaS oplossing. Hiermee nemen ze het werk van de klanten geheel uit handen en kunnen ze het onderliggende deel naar believen inrichten. Daarna komt PaaS en tot slot IaaS. In dit document leg ik de verschillen uit.
Server – “Ouderwetse” methode
Hierbij heeft iedereen een beeld. Dit is een stuk hardware of virtual machine dat in een datacenter draait. Drivers, netwerk, OS, storage, databases, security en applicaties. Alles moet door systeembeheer geregeld worden.
Je kan je voorstellen dat dit best veel werk is: Defecte hardware, licentie beheer, update van Windows/Applicaties/Drivers. Mogelijke problemen met drivers en updates die elkaar bijten. Je moet een netwerk hebben om servers met elkaar te laten praten, hiervoor moet je weer het één en ander aan beveliging op toepassen.
Als je meerdere servers op 1 stuk hardware wilt draaien dan moet je een virtualisatie laag aanbrengen waar ook een stuk licentie-kosten bij kunnen komen kijken. Denk aan VMware e.d.
Daarnaast krijg je nog de lasten van het stroomverbruik van een serverfarm, beveliging van de ruimte, uitwijk, UPS e.d. Als je een groot datacenter hebt, strikt in de vingers wilt hebben wat er bij je draait of als je wettelijk verplicht bent om zaken lokaal te draaien kan het lonen om al deze werkzaamheden te verrichtten.
IaaS – Infrastructure as a Service
Hier wordt een deel van het werk overgenomen door een derde partij. Een simpel voorbeeld is een bedrijf die een ‘Virtual Private Server’ afneemt bij een provider. Zo heb je een Ubuntu/Windows server bij een cloud dienst dat helemaal van jou is.
Met deze oplossing boeit het niet meer op wat voor hardware de machine draait, zolang je maar genoeg resources (CPU, RAM, netwerk IO, disk IO) tot je beschikking hebt. Vaak kan je dit opschalen bij je provider omdat het virtuele servers betreft op een flinke hardware server.
Het maakt enkel nog uit of de locatie van het datacenter dicht bij je clienten staat (Europa clienten in een europa datacenter is logischer dan eentje in de USA) maar verder interesseert het niet.
Het onderliggende netwerk infrastructuur, redundant storage, de hardware, het datacenter, stroomverbruik, beveiliging, UPS, het interesseert je allemaal niet meer. Als je maar met een partij werkt die dat op orde heeft. Je krijgt een schone server, eventueel met OS geinstalleerd en van daar regel jij het verder. Geen problemen met hardware, drivers en alles waar we het net over hadden.
PaaS – Platform as a Service
Hier wordt nog meer van het werk ontnomen. Het is ontzorgen voor ons systeembeheerder opdat we ons op ingewikkeldere zaken kunnen focussen. Waar bij IaaS alle zorgen qua hardware, netwerk, beveiliging, plaatsing, etc werden weggenomen.
Alles wat je in IaaS niet meer hoefde te beheren dat hoef je ook niet te beheren in PaaS, maar het gaat verder. Wil je een SQL database? Wil je een IIS Website? Het OS hoef je niet meer te installeren. Je kan meteen gebruik maken van de database of van de website. Het is niet eens meer duidelijk of er meer databases op de server draaien, want deze omgeving is zo afgesloten dat je alleen bij jouw beheerde stuk kan komen.
Natuurlijk moet je hier een betrouwbare provider nemen, maar als je dat hebt dan word je ontzorgd en ben je enkel met jouw stukje platform bezig. Je kan storage toegewezen krijgen, een database, een website, een mailbox store van een exchange omgeving, etc. Je kan het naar believen inrichten en beheren.
OS updates, hardware en andere zaken zijn niet je zorgen meer.
SaaS – Software as a Service
En dit is de laatste trap en hier hoef je helemaal niets meer te regelen. Deze stap geeft je ook de minste vrijheid. Je kan bepaalde instellingen niet meer doen. Een voorbeeld is een website bij wordpress.com. Je krijgt een useraccount en dan kan je websites maken. Je kan niet meer je eigen plugins bepalen, maar je hoeft ook geen SQL database meer op te zetten, PHP pagina’s met FTP te uploaden of andere zaken. Je kunt direct de applicatie gebruiken.
Het is niet meer duidelijk wat waar draait, het gaat alleen maar om jouw stukje van de applicatie.