,

Lesgeven aan valsspelers

cheaten met een drinkpakje

cheaten met een drinkpakje

Ik ben een Microsoft Certified Trainer (MCT) bij Isential en ik kom af en toe mensen tegen die valsspelen bij de examens. Mocht je niet in de IT zitten of geen Microsoft examens doen dan is dit blog-artikel wellicht wat saai.

Het klinkt lomp, valsspelers. Maar laat het me uitleggen.

Microsoft heeft een aantal certificeringstrajecten ingericht zodat IT professionals kunnen aantonen dat ze bepaalde kennis hebben. Ben je SQL server database beheerder is het wellicht om de MCSE SQL certificering te halen: “Microsoft Certified System Expert: Data Platform“. Of MCSE: Server Infrastructure als je systeembeheerder bent of MCSE: Desktop Infrastructure als je bij werkplekbeheer werkt. Er zijn nog meer smaken en die kan je hier vinden: Microsoft IT-certificeringen.

Voor deze certificeringen moet je examens afleggen om je kennis te toetsen. Per examen raadt Microsoft aan wat je er voor moet doen om aan de kennis te komen. Dit doen ze vrij uitgebreid. Natuurlijk raden ze aan om een training te volgen met een instructeur en dan kan het gebeuren dat ik je het 1 en ander kom uitleggen en vertellen, maar het is voor sommige mensen ook prima te doen om het met thuisstudie te halen. Met praktijkervaring, studeren en klassikaal les kan je vervolgens de examens halen.

En dan kom ik aan bij de valsspelers. Dit zijn de mensen die de kennis zo beperkt binnen halen dat ze wel de examens halen, maar niet het grote plaatje snappen. Antwoorden van CITO toetsen, HAVO, VWO en andere examens worden angstvallig geheim gehouden. Met Microsoft examens is dat een stuk ingewikkelder. Microsoft ontwikkelt regelmatig nieuwe vragen maar deze worden daarna gedeeld op het internet of verkocht aan bedrijven. Je kan dus vragen en de antwoorden leren en er is een aardige kans dat je dan het examen haalt. Valsspelen dus. Je haalt je examen en dat staat mooi op je CV maar als je de dag na je examen het in de praktijk moet beheren dan zal het je niet lukken, je hebt de kennis niet.

Je herkent valsspelers al snel in je cursus aan de volgende opmerkingen:

Heb je ook testkings/measure-up/transcender examens bij de cursus?

of… als ik vraag of ze het huiswerk hebben gemaakt:

Nee ik heb me gefocust op examenvragen en die veel geoefend.

Laatst liet ik iemand een lab (praktijk-oefening) doen omdat hij een onderwerp erg interessant vindt. Mooi dat hij dan de theorie in de praktijk kan toepassen. Hij zat er helemaal klaar voor, maar wist even niet meer hoe je iets installeert op een server. En hij kwam voor een gevorderde training. Op zulke momenten moet ik dan vriendelijk blijven en een stukje basiskennis uitleggen wat mijn meeste cursisten als beginners al weten. Hij wil leren hoe je boerenkool maakt, maar weet niet eens hoe je een aardappel schilt.

Examcollection, Testkings, het zijn allemaal leuke aanvullingen. Maar vertrouw er niet teveel op anders poch je straks op je CV dat je MCSA, MCSE, MCSD of whatever bent terwijl je niet eens weet hoe een DNS server werkt. Maak alleen examenvragen als je de stof beheerst zodat je je kennis kan testen zoals dat op een examen gebeurt.

Hieronder een artikel over de ’10 most wanted cheaters’

[viewerjs /wp-content/uploads/2016/01/10_Most_Wanted.pdf]