Weekendje Bouillon

Zo… ik heb gemerkt dat een weekend te kort is om vakantie te vieren in Bouillon. We zijn net terug en ondanks de regen hebben we ons goed vermaakt. Hieronder een verhaal over Bouillon, onderwerpen: Onze routes, het klooster, het kasteel, foto’s, video en een camper-plek om te overnachten.

Bouillon vanaf het kasteel

Bouillon vanaf het kasteel

We hebben gewandeld, een rondrit op de motor gedaan en natuurlijk een abdij waar ze bier maken bezocht. De regen hield ons even gevangen in de tent, maar dat maakt het ook wel gezellig.

De routes

zwart de bedoelde wandeling 8km
groen de uiteindelijke wandeling 13,5km
blauw boodschappen doen via off-road
rood motortocht via de abdij van Orval 104km

De abdij van Orval

Klooster van Orval

Klooster van Orval

Ooit gebouwd in 1132 in een dorpje Villers-devant-Orval, wat letterlijk betekent steden voor Orval. De eerste monniken vestigden zich echter al 60 jaar eerder toen ze vanuit Italië kwamen. De monniken die rond Orval woonden bekeerden zich bij de bouw van het klooster tot de orde van de cisterciënzers. Het is gebouwd en heeft daarna een onstuimig leven gehad. In In 1252 brak er brand uit en het duurde 100 jaar voordat het klooster weer hersteld was. In 1637 was het klooster geplunderd en weer in brand gestoken door Franse huurlingen en werd daarna weer herbouwd.

In 1785 bekeerde het klooster zich tot de Trappisten tak van de cisterciënzers en niet lang daarna werd het klooster definitief gesloopt en geplunderd in 1793 door soldaten tijdens de Franse Revolutie. Hiervan zie je de resten nog naast het nieuwe klooster staan, het is wel een apart idee dat je door de kerk loopt waar 222 jaar eerder de monniken baden. In 1926 begon de bouw van het huidige klooster en in 1935 kreeg het weer officieel de status; ‘klooster’.

Abdij van Orval

Abdij van Orval

Er wordt Orval bier gemaakt met water uit de Mathilda bron. Leuk om te weten is dat er een legende over deze bron bestaat. Mathilde van Toscane reed over de lokatie van het klooster. Ze was weduwe en toen ze de bron ontdekte verloor ze haar trouwring er in. Toen ze bad voor terugkeer van haar ring werd deze teruggebracht door een forel. Toen ze dit zag noemde ze de omgeving een werkelijk gouden vallei; Val d’Or. Vandaar de naam Orval. Uit dankbaarheid schonk ze geld voor de bouw van het oorspronkelijke klooster.

Bier en kaas van Orval

Bier en kaas van Orval

Er zijn tekenen dat er zelfgebrouwen bier gedronken werd tussen 1628 en 1793. In 1931 startte men met het bier produceren wat we tegenwoordig kennen. Het is een echte trappistenbier, wat betekent dat het enkel gebrouwen wordt voor onderhoud van het klooster en liefdadigheid voor de omgeving. Daarnaast moet het binnen het klooster en onder supervisie van de monniken gebrouwen worden. Er zijn wereldwijd 11 trappistenbrouwerijen: zes in België, twee in Nederland, één in Oostenrijk, één in de Verenigde Staten en één in Italië.

Naast bier maken de monniken ook kaas gemaakt van verse, volle, gepasteuriseerde koemelk van lokale boerderijen. De Orvalkaas stamt af van deze die in 1816 voor het eerst werd geproduceerd door de Trappisten van Franse Abdij “Port-du-Salut” in Entrammes, in het departement van La Mayenne, in Frankrijk.

Een bezoek kost 6 euro per persoon. En de biertjes in de winkel zijn ongeveer net zo duur als in de plaatselijke supermarkt in België.

Kasteel van Bouillon

Kasteel van Bouillon

Kasteel van Bouillon

Het bouwen van het kasteel is vermoedelijk in de 8e eeuw begonnen en men heeft de eeuwen daarna er nog veel aan verbouwd en uitgebreid. Het is een strategisch hele sterke burcht. Door zijn lokatie konden de kanonnen het kasteel van alle kanten verdedigen en het werd verdedigd door drie uit de rots gehouwen grachten.

Inscriptie van Godfried van Bouillon

Inscriptie van Godfried van Bouillon

De bekendste bewoner was Godfried van Bouillon die één van de eerste leiders was van de eerste kruistocht. Zijn aanwezigheid vind je nog in van alles terug. Een andere persoon die zich verbond aan het kasteel was Sébastien Le Prestre de Vauban. Deze liet het kasteel verbouwen in opdracht van Lodewijk de 14e. Dit was een belangrijke architect die tijdens de Franse oorlogen de verdedigingslinie up to date bracht.

De volgende bekende inwoners waren wij zelf, de Hollanders van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, na de nederlaag van Napoleon bij Waterloo in 1815. Een toren werd afgebroken en andere zaken toegevoegd/verbeterd. Toen de Hollanders in 1830 het kasteel verlieten verloor het ook zijn militaire status. Enkel in de tweede wereldoorlog werd het kasteel tijdens het Ardennenoffensief bewonderd door de Amerikanen die zich verwonderden over de vuurmogelijkheden die zelfs bruikbaar waren voor moderne kanonnen.

Verder heb je vanaf het kasteel ook gewoon een mooi uitzicht over Bouillon en de omringende landerijen.

Een bezoek kost 7 euro per persoon en het papieren gidsje van 1,50 euro is wel aan te raden.

Foto’s

Tijdens ons bezoek heeft Petra aardig wat foto’s gemaakt. Uiteraard willen we die hier graag delen:

Video

We hebben ook nog wat video-beelden geschoten wat het weekend aardig samenvat.

Je kan hier ook het videobestand downloaden.

Camperplaats

Mocht je overigens in de nabijheid van Bouillon een camperplaats zoeken. Die is er en ligt strategisch tussen het kasteel van Bouillon en Abbaye Notre-Dame de Clairefontaine. Je loopt zo Bouillon binnen als je wilt. De voorzieningen zijn beperkt.

Camperplaats/-plek Bouillon

Camperplaats/-plek Bouillon

Samenvatting:

lokatie: N49° 47.461′ | E5° 03.513′
adres: Rue de la Poulie, 6830 Bouillon, België
verlichting: ’s Nachts niet aanwezig
ondergrond: asfalt
capaciteit: ongeveer 15 stuks
open hele jaar door
afval vuilnis, afvalwater & chemisch
electriciteit via aan te schaffen tokens

Ideaal om hier te slapen en dan voor het ontbijt even bij het klooster te staan voor een mooi uitzicht:

Plekje om te ontbijten