Datamodel bij databases

Data Modelling

Data Modelling

Momenteel werk ik tijdelijk aan een nieuwe opdracht als SQL Server database beheerder. Het is een uitdaging omdat ik samen met een collega rapporten moet maken vanuit een grote database. Een database kan je zien als een hele complexe excelsheets met heel veel tabjes en onder elke tab gegevens wat weer relatie heeft met gegevens op andere tabjes. Helaas is hier geen datamodel bekend en moet ik op zoek gaan naar waar de data staat.

Datamodel, wat is dat dan en waarom heb je het nodig?
Ik legde het een (niet IT) collega uit;

Heb je wel eens een apotheker gezien? Misschien kan je er een voorstelling van maken. Deze heeft een enorme kast met heel veel lades. Op elke lade staat een nummer en er in zitten een aantal vakjes met steeds een grondstof. Een apotheker maakt de medicatie met deze verschillende grondstoffen. Een geroutineerde apotheker weet welke grondstof bij welk nummertje op de la hoort. Ik ben nieuw en moet nu elk lade openen om te kijken welke grondstof er in zit. Ik vraag nu regelmatig aan mijn collega welke lades ik moet hebben.

Een datamodel is een overzicht, een inhoudsopgave, van welke nummers bij welke grondstoffen horen en in welk vakje in welke lade ik moet zijn. Nog makkelijker is als de beschrijving op de lades beter zou zijn, maar een bestaande structuur wijzigen in een grote organisatie is nagenoeg onmogelijk.

Apothekers kast

Apothekers kast