Sporten? ja/nee

Ik heb er niets mee… die mensen die dagelijks of 5x per week gaan hardlopen. Maar ik heb wel iets met mensen die lekker in hun vel willen zitten en er voor zorgen dat ze (tenminste een beetje) fit zijn. Floris aan het sportenIk hoor het wel eens van Bas dat hij als hij niet zijn sportuurtje in de week krijgt dat hij zich niet helemaal lekker voelt en hij werkt notabene met zijn lichaam en niet achter een bureau. Of Anneke die ondanks haar blessures toch een manier vindt om in beweging te blijven.

Teveel mensen zie ik met pijntjes of chronische blessures rondlopen die volgens mij te voorkomen zijn met wat beweging. Sterkere spieren, gezonder lichaam creëer je niet met ongezond eten en/of op de bank zitten oftewel de liever-lui-dan-moe mentaliteit. Een auto waarmee je steeds korte stukjes rijdt verroet en de kans bestaat dat je uitlaat onder je vandaan rot. Soms moet een auto even uitgelaten worden en zo werkt het met je lichaam ook.

Echter als je sport en je lichaam gebruikt is er ook een kans op blessures helaas. Zelf had ik last van beenvliesontsteking en moest ik het even twee weken rustig aan doen. Grappig is dat als je er iets over post op Facebook dat mensen die zelf niet bewegen daar meteen een excuus in zien: Bootcampclub Noord-Holland-Noord“Zie je wel dat bootcampen / hardlopen / sporten / vul-maar-wat-in niet goed voor je is!” Een excuus dat zij niet hoeven te sporten denk ik? Mijns inziens heb ik liever een keer een blessure en zit ik eens goed in de lappenmand dan dat ik een zeurderig gevoel heb in mijn armen, schouders, pens of whatever.

Je hebt ze ook die zeggen dat het lichaam het niet aan kan, dat ze geen tijd hebben of dat ze geen zin hebben. Tja. Ik ben niet heiliger dan de paus en ik moet mezelf er ook af en toe echt toe zetten. Maar is er niets dat kan? Er is zoveel om uit te kiezen; fietsen, zwemmen, wandelen (5km of meer), fitness, hardlopen en natuurlijk mijn favoriet bootcampen. En kan je lichaam het echt niet aan? Zelfs niet als je het opbouwt? Het lichaam is sterker dan je denkt, je moet het alleen stapje voor stapje doen. Niemand is als sport-god geboren.

En dan heb je mensen die willen afvallen en dan stoppen met eten…. Help. Angélique Heijligers omschreef het al in haar boek dat er tegenwoordig drie-eenheid nodig is voor een gezond en slank lichaam en dat bestaat uit:

beweging – voeding – rust

Jezelf uithongeren omdat een aantal kilo er af moet is echt niet de juiste manier. Ik verdien liever mijn broodje met roomboter en pindakaas in plaats van dat ik het mezelf moet verbieden.

Ik vroeg mijn fysio wat hij van bootcampen vond omdat ik soms geluiden hoor dat het juist niet goed voor je is. Zijn reactie was dat elke vorm van bewegen werkt als het de mensen uit huis haalt. Alles is beter dan thuis op de bank zitten. Natuurlijk moet je voorkomen dat je chronische blessures hebt en dat je jezelf overbelast, maar elke vorm van sport wat de de mensen laat bewegen is in principe al winst.

Mocht je willen gaan sporten heb je hier een leuke link: doorzettingsvermogen, een grote uitdaging als je je eenmaal er toe zet om wat te gaan doen. Mijn truc is sporten met vrienden. Zonder Tessa, Bas, Ard, Anneke, Frank en de bootcamp-maatjes had ik het allang opgegeven en zat ik gewoon weer een serie thuis te kijken vanaf de bank. Er zijn altijd zoveel redenen om niet te bewegen: slecht weer, drukke dag gehad, nog zoveel te doen en nog meer smoesjes spelen vaak in mijn hoofd.

Wat post ik veel over sporten hè? Dat is ook een soort zelf-hypnose… Als ik er mee bezig ben in mijn hoofd dan is de drempel om in mijn eentje naar buiten te gaan en te gaan hardlopen ook wat lager. 🙂

Finish