Pelgrimstocht naar Santiago
pel·grim (de; m,v; meervoud: pelgrims)
1 bedevaartganger
2 een reiziger met een doel
Ik wil reizen! En niet op de manier zoals velen het doen; vliegen naar ver weg en dan in een straal van 50km om je hotel op stap gaan. Of wat nog erger is: In een resort zitten en er niet vanaf komen. Iets wat wij eigenlijk elk jaar doen in Egypte, maar daar ontsnappen we naar de onderwaterwereld. Mijn reis moet iets avontuurlijks hebben. Vroeger kocht ik Land Rovers met de droom dat ik ze zou opknappen en er mee naar Zuid-Afrika rijden en ik zag me al op Kaap Algulhas staan (Zuidelijkste puntje van Afrika) Het gebrek aan geld, doorzettingsvermogen en visie hielden me tegen.
Op een druilerige dag download ik een film waar Martin Sheen in speelt. Ik was net klaar met het kijken van de West Wing en ik had zin in nog iets meer van hem te zien. Ik had er nog niet van gehoord, maar hij speelde met zijn zoon Emilio Estevez in “The Way” uit 2010. In deze film reist Martin Sheen naar de Franse kant van de Pyreneeën om het lichaam van zijn zoon op te halen. Deze liep de Camino de Santiago en kwam ongelukkig in een storm om het leven. Als hij eenmaal de as van zijn zoon in zijn handen heeft besluit hij de reis voor (en met zijn zoon) af te maken en dit levert een bijzondere film op. Een avontuurlijke reis!
Hierdoor ontstaat bij mij een interesse in deze reis. Het is de bekendste tocht die nog regelmatig door te voet of met de fiets word afgelegd. Camino de Santiago laat zich vertalen zich in Jakobsweg. We kennen het pad hier in ook in beperkte mate. Het start in Uithuizen en dankzij wat vertakkingen verlaat het Nederland onder Breda of Maastricht. Een andere variant start in Haarlem en loopt via Maastricht het land uit. Laten we het niet verwarren met het Pieterpad dat van Noord naar Zuid Nederland loopt en ongeveer 40 jaar geleden is ontstaan. Zelf vind ik dit een wat minder aantrekkelijk pad omdat het weinig historische waarde heeft.
Door de verschillende routes die men loopt kan je het Jacobspad dus niet in één pad vangen. Men loopt al sinds de 8e eeuw naar het graf van Jakob in de kathedraal in Santiago de Compostela en door veranderende omstandigheden zijn de paden steeds aangepast. Uiteindelijk is er een netwerk van wegen onstaan die allemaal naar hetzelfde doel lopen. Geen enkel pad is de enige weg en zo gaat het om het netwerk en is het symbool van de toch ook zo treffend. Dit is namelijk een kamschelp waarin je allerlei lijntjes langs de schelp ziet samenkomen onderin in 1 punt.
Een leuk detail is dat de route naar Santiago niet is ontstaan door de Christenen die een pelgrimstocht hielden. Het bestond al jaren en werd door de “Heidenen” gebruikt voor een ritueel waarin ze naar het einde van de aarde, Finis Terrae, afreisten. Dit is bij het tegenwoordige Finisterre waar nog veel huidige pelgrims naar doorreizen na het bereiken van de kathedraal waar de resten van de heilige rusten.
Om het pad helemaal te lopen heb je de tijd nodig. De route is vanuit Haarlem ongeveer 2.400 kilometer. Als je uit gaat van een gemiddelde score van 35km per dag ben je hier 138 dagen zoet mee en dit is geteld zonder rustdagen. Je moet overigens ook zeer geoefend zijn wil je dit gemiddelde halen in de bergen. Ik denk niet dat veel mensen de tijd hebben om 5 a 6 maanden te gaan wandelen. Een populair alternatief op de route is dan ook de fiets. Dan heeft een geoefende fietser er minimaal 32 dagen voor nodig, dus zonder rustdagen ben je ruim een maand onderweg. En er zijn ook veel mensen die dit ondernemen, voor een goed doel, voor zichzelf of gewoon om een leuke vakantie te hebben. Dit zijn nu twee mogelijkheden om de tocht te volbrengen en een derde wijze is per paard de route af te leggen.
Niemand houd je natuurlijk tegen het met iets anders dan je eigen benen, de fiets of het paard te volbrengen. Je zou op de motor of met de auto kunnen gaan. Maar om het bewijs te krijgen, de erkenning dat je het gelopen hebt, zal je de laatste etappe met spierkracht moeten afleggen. Dit kan te voet en dan moet je tenminste 100km afleggen, dit kan per fiets en dan moet het tenminste 200km zijn en dit kan te paard en dan moet het tenminste 300km zijn. Onderweg zal je stempels moeten laten zetten in je reizigers paspoort om te bewijzen dat je deze afstand hebt afgelegd.
Je kan veel reisverhalen vinden als je googled met de trefwoorden “Camino de Santiago“, maar er zijn niet veel mensen die de tocht vanuit Nederland te voet hebben afgelegd. Daarom hier een aantal voorbeelden van mensen die het hebben gered:
- Ginie en André: 2369km in 137 dagen
- Ton van Lierop: 2700km in 90 dagen
- En bijzonder is ook Wijnand Boon, die besloot de koningin haar ongelijk te bewijzen en loopt nu al ruim 2 jaar zijn 11.000km lange tocht van Nederland naar Santiago, naar Rome om uiteindelijk in Jerusalem uit te komen. Je vindt er meer over op zijn website.
Overigens is niet iedereen enthousiast over deze wandeltocht. Hier vertelt Francis Tapon over 10 redenen waarom je NIET Camino de Santiago moet lopen. Even voor de balans 🙂
Ik heb net een huis gekocht en ook al ben ik ZZP’er heb ik geen vrijheid om mijn leven een half jaar op pauze te zetten. Wellicht kan ik een lange tijd weg als ik een financieele buffer heb opgebouwd, dan ontstaat de vraag… Wil ik dat wel? Een optie die niet zoveel tijd kost is de route afleggen met de fiets. Maar ik ben eerlijk gezegd niet zo’n fietser meer. Vroeger legde ik vele kilometers af op de fiets, maar nu de motor er is als alternatief raak ik eigenlijk, onbewust, geen fiets meer aan. Ik zou er een maand of twee tussen uit kunnen, maar dat is maximaal en als ik er zo over nadenk is een combinatie van motor en wandelen ideaal.
Ik wil dan op de motor langs het pelgrimspad door Frankrijk naar beneden trekken zonder een kilometer op de snelweg te rijden tot ik bij de Pyreneeën aan kom. Mijn idee was dan om één of twee dagen te wandelen door de bergketen en dan door te rijden naar Ponferrada te rijden. Daar mijn motor ergens onder brengen en dan de laatste 220 kilometer naar Santiago de Compostela te voet af te leggen. Nadat ik me er meer in verdiep laat ik me door mezelf verleiden om de te lopen afstand te vergroten naar 300km zodat ik uit de grote stad Léon kan vertrekken.
In de trein lees ik de Hobbit (ja het is ook een boek) nog een keer en lees ik over een voettocht van een gezelschap van veertien die onderweg allerlei obstakels moeten overwinnen. Als ik dan ook het volgende stuk lees op een website besluit ik de te lopen afstand nog wat groter te maken.
Het klassieke patroon van de heldenreis is, heel kort, als volgt. De held wordt uitgedaagd om uit zijn/haar leven van alledag te stappen en op zoek te gaan naar een “schatâ€: een groter inzicht. Na veel beproevingen en met onverwachte hulp vindt de held uiteindelijk de schat en gaat hij/zij terug naar huis, om die te delen met anderen en zo iets wezenlijks bij te dragen.
Hoe gaaf zou het zijn om de tocht in Saint Jean Pied-de-port te beginnen en de voettocht via de “French Way” te lopen. Dit betekent een afstand van ongeveer 775 kilometer lopen met een gemiddelde van ongeveer 30-35 kilometer per dag, dus ongeveer 25 dagen lopen. Dit is ook het traject dat in de film “The Way” wordt afgelegd.
Dit jaar staat in het teken van mijn nieuwe huis en financiële zekerheid opbouwen. Verder ga ik mezelf trainen om een flinke wandeling te kunnen maken en een aantal keer op stap met mijn uitrusting en dan kamperen bij bijvoorbeeld Paalkampeerterreinen. Dan wil ik in april 2014 op reis naar Santiago de Compostela. Als ik dan mijn buik er nog niet vol van heb dan kan ik zelfs nog doortrekken naar het einde van de aarde: naar de kust, naar Finesterre