Bones, 9-11 en religie

Arastoo VaziriIk zat naar een aflevering van Bones te kijken na een tevreden weekend. Daar werd het hete hangijzer 9-11 behandeld. Eén van de stagaires is een moslim als ze een slachtoffer van de ramp moeten onderzoeken. De ander vraagt of hij het niet moeilijk vind omdat ze hetzelfde geloof hadden. Het resultaat is een sterke dialoog wat iedereen weer op zijn plaats zet.

Je deelt dezelfde religie met mannen die beste stukjes haalden uit de bijbel om de slavernij te rechtvaardigen. Die aannames die je maakt, die snelle generalisaties; hoe zit het met de wraak en het bloedvergieten in het oude testament, de kruistochten, de inquisitie … vonden deze gebeurtenissen plaats dankzij een religie van vrede?

Nee, ze vonden plaats zichzelf belangrijke mannen die denken dat ze meer weten dan de God die zij beweren te aanbidden. Dit was niet het werk van de religie, het was arrogantie, het was hypocrisie, het was haat. Die vreselijke mannen die de vliegtuigen kaapten, kaapten mijn religie die dag ook. Ze beledigden mijn God.

Dus, nee, dit is niet “te moeilijk”. Het is een voorrecht om dit slachtoffer te kunnen dienen en hem de zorg en liefde te laten zien die zo afwezig waren die dag.

Arastoo Vaziri, karakter van Bones